Ξεκάθαρη θέση κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει πάρει από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδεικνύουν το θέμα τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που από την κυβέρνηση επισπεύδουν το σχετικό νομοσχέδιο.
«Δεν είναι λύση ο αυταρχισμός»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός κατηγόρησε μέσω του ertnews την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ έκανε λόγο για «κυβερνητικό αυταρχισμό» απέναντι στους φοιτητές:
«Το βασικό ερώτημα είναι, γιατί οι φοιτητές, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα αντιδρούν και διαμαρτύρονται; Προφανώς το κάνουν, επειδή η κυβέρνηση προκαλεί με την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα» είπε για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και συμπλήρωσε:
«Εμείς διαρκώς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται διάλογος για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, με αυταρχισμό και καταστολή δεν επιλύονται αυτά τα θέματα. Πρέπει, λοιπόν, να συζητήσουμε μαζί με τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους τρόπους ενίσχυσης του Δημοσίου Πανεπιστημίου, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει υπονομευτεί από την πολιτική της κυβέρνησης. Βλέπουμε τις ανακοινώσεις των Συγκλήτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για το πόσο έχει μειωθεί η χρηματοδότηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια και επίσης, πόσο έχει μειωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Επομένως, η σοβαρή συζήτηση πρέπει να είναι για το πώς θα ενισχυθεί και θα γίνει καλύτερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που παρά την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη στελέχωσης, έχει προσφέρει πάρα πολλά, ευρισκόμενο μάλιστα πολύ ψηλά στις διεθνείς αξιολογήσεις».
«Απάτη να λες ότι θα φέρεις το Χάρβαρντ»
«Μελέτες αναφέρουν ότι τα χρήματα που εισπράττουν σήμερα τα δημόσια Πανεπιστήμια είναι 20% λιγότερα από όσα έπαιρναν το 2007» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο.
«Στην Ευρώπη ο μέσος αριθμός φοιτητών ανά καθηγητή είναι 13. Στην Ελλάδα είναι 50» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για κυβερνητική απάτη:
«Μίλησα για “γελοία απάτη” της κυβέρνησης, γιατί ξέρω πώς λειτουργούν τα μη κερδοσκοπικά και τα δημόσια πανεπιστήμια στην Αμερική. Οι προϋποθέσεις για εγγύηση 2 εκατομμυρίων ευρώ και η παρουσία 20 διδασκόντων απέχει πολύ από τα δισεκατομμύρια που δίνονται στις ΗΠΑ στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχει εκατοντάδες καθηγητές. Είναι απάτη να λέει κάποιος ότι θα φέρει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα».
«Υποχρέωση η δωρεάν παροχή υψηλού επιπέδου γνώσης»
«Με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ουσιαστικά καταργείται ο ενιαίος αδιάβλητος τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα, σε όσους έχουν την οικονομική ευχέρεια, να εγγραφούν σε ένα πανεπιστήμιο απλά με μια αίτηση. Είναι υποχρέωση της πολιτείας η δωρεάν παροχή υψηλού επιπέδου γνώσης και αυτό επιτυγχάνεται με την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Χρήστος Γιαννούλης.
Έρχεται άμεσα το νομοσχέδιο
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο «για μία εμβληματική μεταρρύθμιση». Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης «οι αντιδράσεις είναι μειοψηφικές. Το νομοσχέδιο θέλουμε να ψηφιστεί και θα ψηφιστεί. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, πρέπει και σε αυτό το θέμα να φύγουμε μπροστά, έχουμε καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια».
Όπως καταλαβαίνουμε, η πολιτική αντιπαράθεση στο άμεσο μέλλον θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή…
Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Πιθανό μέρος διεξαγωγής της δίκης για την τραγωδία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας