«Όχι» της Ελλάδας στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

«Όχι» της Ελλάδας στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Εισαγγελικό όχι στην έκδοση από την χώρα μας των τριών πρώτων Τούρκων αξιωματικών. Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση του Αρείου Πάγου με το σκεπτικό ότι οι αξιωματικοί δεν θα έχουν μία δίκαιη δίκη στη γείτονα χώρα. Το σχετικό αίτημα των υπολοίπων πέντε αξιωματικών θα συζητηθεί στις 4 και στις 5 Μαΐου.

Η νέα συζήτηση για το θέμα της έκδοσης ή μη των Τούρκων αξιωματικών έγινε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, εξαιτίας του δεύτερου αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση τους εκεί προκειμένου να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι.

Στο νέο αίτημα έκδοσης περιλαμβάνονται επιπλέον αδικήματα σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση που είχε απορριφθεί.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας τα νέα αδικήματα αφορούν:

-απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας,

-απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της,

-απόπειρα κατάργησης της Τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα),

-απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της,

-λεηλασία από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα) και

-πρόκληση ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.

Αναμένεται τώρα η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου .

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, να μην εκδοθούν οι οκτώ στη χώρα τους καθώς δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, αυτοί κρατούνται στην Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου καθώς εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου. Αναφορικά με το αίτημα που έχουν υποβάλει για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην υπηρεσία ασύλου και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. 

Το Εισαγγελικό σκεπτικό για το “Όχι”

Ειδικότερα , η εισαγγελέας Εφετών, Ράνια Σταθέα, χαρακτήρισε “προσχηματικό» το νέο, δεύτερο, αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που βρέθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Επισήμανε πως τα δήθεν νέα στοιχεία «είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης».

Τόνισε μάλιστα πως οι Τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονουν το γεγονος ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. Η κ. Σταθέα ανέφερε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνομούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής, δεν μπορεί να συνενέσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινη οι Τούρκοι εκζητούμενοι.

Documento Newsletter