«Όχι» στρατεύματα στη Λιβύη λέει στον Ερντογάν η αντιπολίτευση

«Όχι» στρατεύματα στη Λιβύη λέει στον Ερντογάν η αντιπολίτευση

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη έπειτα από αίτημα για υποστήριξη που διατύπωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Η GNA αντιμετωπίζει την επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν τη βάση τους στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωμάτια μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιγί για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου.

Στο κοινοβούλιο η επίμαχη συμφωνία

Η τουρκική προεδρία διαβίβασε σήμερα στο κοινοβούλιο για εξέταση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη για να υποστηρίξουν εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία είναι σύμμαχος της Άγκυρας και αντιμετωπίζει την επίθεση ενός ισχυρού αντιπάλου.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον αρχηγό του κράτους Ταγίπ Ερντογάν, εστάλη στην προεδρία του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη σήμερα στο κοινοβούλιο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ενδεχόμενη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη είναι πιθανό να επιδεινώσει την αδελφοκτόνα σύγκρουση που διεξάγεται εκεί και τροφοδοτείται από αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις.

Οι Πρόεδροι Αιγύπτου και Γαλλίας συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση στη Λιβύη

Τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης εξέτασαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι δήλωσε ότι «οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία για να βρουν μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι τόνισε ότι «η στάση του Καΐρου για την κρίση στη Λιβύη είναι σαφής, καθώς εστιάζεται στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, στη στήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διακοπή της παράνομης ξένης παρέμβασης στις εγχώριες υποθέσεις της Λιβύης».

Παράλληλα, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών αφορούσε επίσης την ενίσχυση της μεταξύ τους διμερούς συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter