Η χώρα οδεύει ολοταχώς στην ολοκλήρωση του προγράμματος και τον Αύγουστο του 2018 τερματίζει με επιτυχία όσα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και αυτό με την συμβολή και την υπομονή του λαού στα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα.
Του Παναγιώτη Σγουρίδη,
Αντιπροέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πρώην υπουργού και Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων
Το διάστημα που θα διανυθεί μέχρι τότε θα είναι το πιο κρίσιμο και θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της χώρας τα επόμενα δέκα χρόνια.
Επομένως, απαιτείται ηρεμία και αφοσίωση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης διότι κάθε τι που λέγεται ή που γράφεται για προσφυγή στις κάλπες κάνει κακό στην ίδια την χώρα. Η καραμέλα των πρόωρων εκλογών πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.
Έως τον Αύγουστο «ο τραχανάς θα είναι απλωμένος» και μέχρι τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει τα επικρατέστερα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι σημαντικό η επικράτηση της εφαρμογής της “γαλλικής πρότασης” δηλαδή της σύνδεσης του ύψους των πληρωμών χρέους με την ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας, που σημαίνει ότι όταν υπάρχει καλύτερη αναπτυξιακή πορεία τόσο μεγαλύτερο να γίνεται και το ύψος των πληρωμών.
Ακόμη και αν ισχύσει το δυσμενές σενάριο για μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, το κλίμα στη χώρα πρέπει να είναι ήρεμο προκειμένου να εφαρμοστούν οι δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Ωστόσο αν μετά το τέλος της αξιολόγησης το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε η κυβέρνηση θα έχει κάθε λόγο να επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της εφαρμογής του μέτρου για την μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 , καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ τα τρία τελευταία χρόνια κατάφερε πολλά. Κυρίως κατάφερε να επαναδιαπραγματευθεί και να μειώσει το εγκληματικά υψηλό ποσοστό των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η προηγούμενη συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου όριζε ως στόχους πλεονασμάτων 3% για το 2015, 4,5% για το 2016, 4,5% για το 2017 και 4,2% για το 2018. Προσθετικά σε αυτά είχε αφήσει πίσω του ακόμα ένα δημοσιονομικό κενό ύψους, περίπου, 2 δισ. ευρώ, που για να καλυφθεί απαιτούνταν νέα μέτρα, καθώς η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2014.
Το δε success story του βγαίνουμε στις αγορές δοκιμαστικά τον Δεκέμβριο του 2014 το επιτόκιο δεκαετούς ομόλογου ήταν 8,54% με τα spread σκαρφαλωμένα στις 906 μονάδες.
Αντίθετα, η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 όρισε ως στόχους έλλειμα 0,25% για το 2015, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτό σημαίνει ότι 20 δισ. ευρώ παρέμειναν στην πραγματική οικονομία, προς όφελος της κοινωνίας.
Όταν δε, βγήκαμε δοκιμαστικά στις αγορές τον Δεκέμβριο του 2017, το επιτόκιο δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,12% με τα spread στις 374 μονάδες.
Από το 2015 αρχίζουμε να βάζουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης επιτυγχάνοντας το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,6%, το 2016, 3,7% και το 2017, 4,2%.
Από την υπεραπόδοση των εσόδων δόθηκε το 2016 σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους κοινωνικό μέρισμα ύψους 617 εκατ. ευρώ, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος ανέφερε ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές.
Το 2017 το κοινωνικό μέρισμα υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και από την διανομή του ωφελήθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία από το 26,5% στο τέλος του 2014 στο 20,2%, ενώ οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης.
Στην μεταμνημονιακή εποχή επιδιώκουμε καθαρή έξοδο που σημαίνει ότι δεν θα είμαστε κάτω από σκληρή επιτροπεία, αλλά θα έχουμε εποπτεία ως προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων.
Συνεπώς, έχοντας βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής, μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή μείωσης των φόρων και του ΦΠΑ αυξάνοντας τα έσοδα. Ας μην ξεχνάμε τη σοφή ρήση ότι «οι φόροι σκοτώνουν τα έσοδα».
Για εμάς είναι μονόδρομος να αυξήσουμε την πίτα του πλούτου που παράγει η χώρα μας. Έτσι εργαζόμαστε :
Στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα που θα στηρίζεται στην συνεργατικότητα, στην ποιότητα των προϊόντων.
Στον απεγκλωβισμό των μεγάλων πρότζεκτ από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες έτσι ώστε να προσελκυσθούν ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Γύρω από αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις θα ξαναζωντανέψουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Εκείνο που θα μας πιστώσει τελικά ο ελληνικός λαός είναι η ουσιαστική συμβολή μας στην σταθεροποίηση της οικονομίας, στην ολοκλήρωση της συμφωνίας που οδηγεί στο τέλος των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, αλλά και η σταθερή προσήλωση μας στο ξερίζωμα της διαπλοκής και του παλαιοκομματισμού που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα.
Σε αυτά τα σημεία στηρίζεται η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτά υπηρετούμε.
Εμείς επι της ουσίας επιτύχαμε στην πράξη την εθνική συμφιλίωση. Αυτό που εμείς ονομάζουμε δίκαιο ο ΣΥΡΙΖΑ το αποκαλεί αριστερό. Να η λυδία λίθος της συνεργασίας.
Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε ποτέ συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας στα εθνικά θέματα, στην παιδεία, την υγεία και εκφράζουμε πάντοτε τη διακριτή μας θέση, διότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε και παραμένουμε το ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ για την πατρίδα μας.