Για μία ακόμα ημέρα, όγδοη κατά σειρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαμηνύσει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε κανενός είδους lockdown, επιτείνοντας ωστόσο τη συζήτηση για τη λήψη μέτρων περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών. Μία συζήτηση που δυναμώνει το τελευταίο διάστημα με την επί τα χείρω πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τα μέτρα περιορισμών που ήδη λαμβάνονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Την οποία όμως φροντίζουν να συντηρούν και τα ίδια τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με τις δηλώσεις και τις επιλογές τους.
Συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης φροντίζουν εδώ και εβδομάδες να αποκλείουν κατ’ απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο επιβολής ενός «lockdown». Όμως η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο διαμορφώνουν ένα σκηνικό που όλο και περισσότερο θυμίζει την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν και χρειάστηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας για τον έλεγχο της κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο περσινός Νοέμβριος και Δεκέμβριος καταγράφηκαν ως οι πλέον πολύνεκροι από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 4.212. Στα σημερινά, οι τραγικός απολογισμός του Νοεμβρίου έχει ξεπεράσει τους 2.100. Ο δε αριθμός των 650 και πλέον διασωληνωμένων δοκιμάζει ήδη τα όρια ενός συστήματος υγείας που στηρίζεται σε περίπου 7.000 λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, και ο «συναγερμός» που εκπέμπεται εντός και εκτός των τειχών την ώρα που ακόμα εξετάζεται η επικινδυνότητάς της, μοιάζει να επιβαρύνει μία ήδη δύσκολη κατάσταση.
Παρά ταύτα, σειρά δηλώσεων των «συνηθών υπόπτων» κυβερνητικών στελεχών επί της πανδημίας, όπως ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και οι επί παντός επιστητού, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, και φυσικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, φροντίζουν εδώ και ημέρες να επαναλαμβάνουν μονότονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε κανενός είδους περιορισμό που να θυμίζει αυτούς του περσινού χειμώνα.
Ενδεικτικά, οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το τελευταίο δεκαήμερο, που είτε σε συνεντεύξεις, είτε σε ενημερώσεις συντακτών, που σπεύδει κάθε φορά να δώσει κάποιον πηχυαίο τίτλο για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση την επιβολή οποιουδήποτε τύπου lockdown:
Την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωνε πως «με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται να υπάρξει lockdown».
Την Τρίτη, «δεν εξετάζουμε κανένα σενάριο επιβολής lockdown».
Την Τετάρτη, μιλώντας στην ΕΡΤ διατεινόταν πως «καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η οικονομία».
Την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμιζε πως «ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει».
Την Παρασκευή στον ΑΝΤ1, «δεν πρόκειται να πάμε σε νέο lockdown», ενώ το Σάββατο από τη Λαμία «η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ και η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει».
Την Κυριακή, μέσω συνέντευξής του στην Καθημερινή απάντησε σε σχετική ερώτηση πως «το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει», ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας δήλωσε πως «δεν σκεφτόμαστε μέτρα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστούν μικρό μεσαίο ή μεγάλο lockdown».
Την ίδια ώρα ωστόσο, γίνεται γνωστό πως την Τρίτη αναμένεται με αγωνία η άποψη των ειδικών, υπό τις νέες εξελίξεις για την αφρικανική μετάλλαξη. Κατά τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Επιτροπή των Ειδικών θα συζητήσει την Τρίτη για τις επιδημιολογικές εξελίξεις και τα νέα στοιχεία, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Σημειώνεται πως από το πρωί της Δευτέρας, το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι πως παγκόσμιος κίνδυνος από τη μετάλλαξη είναι «πολύ υψηλός», καθώς και πως «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.
Είναι γεγονός πως ακόμα και πριν τον «συναγερμό» για την νέα μετάλλαξη, αρκετές είναι οι χώρες που έχουν λάβει αυστηρότερα μέτρα, από την Αυστρία και τη Σλοβακία που προχώρησαν σε lockdown, έως την Ολλανδία και τη Γερμανία με πιο ήπιους περιορισμούς προς το παρόν, ή τη Γαλλία που επαναφέρει τις μάσκες παντού. Αξιοσημείωτη δε και η ζέση με την οποία τα συστημικά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ύλης τους στον «εφιάλτη που επέστρεψε», περιγράφοντας την επαναφορά σκληρών και ήπιων lockdown στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, όμως, τον τόνο μέχρι πρότινος έδιναν δύο ρήσεις. Η μία του Μ. Βορίδη, που εν ευθέτω χρόνω διαμήνυσε πως ακόμα και εάν οι ειδικοί προτείνουν γενικό lockdown, η κυβέρνηση θα πει «όχι». Η δεύτερη, του πρωθυπουργού, που στο τελευταίο τηλεοπτικό του μήνυμα κατέθεσε έναν ακόμα αντιεπιστημονικό ισχυρισμό, πως «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο», παρότι από πουθενά δεν προβλεπόταν ένα τόσο πρόωρο τέλος για την πανδημία.
Ωστόσο, παρότι για την κυβέρνηση «δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη στρατηγική», η τελευταία «έκτακτη» απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή για την αναβολή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου δίνει ένα στίγμα ρευστότητας και αναταραχής στον όποιο σχεδιασμό. Ρευστότητα που εμφανίζεται να διακινείται ακόμα και σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, όπου κυκλοφορούν ακόμα και ημερομηνίες ανακοίνωσης νέων μέτρων. Επιπλέον, την Κυριακή ήρθε και ένας «απολογισμός» εν είδει απολογίας, διά χειρός Άκη Σκέρτσου στην Καθημερινή. Εκεί, ο υπουργός Επικρατείας -εξόχως προκλητικά- περιέγραψε ως αιτίες για την ζοφερή διάσταση της πανδημίας στη χώρα μας τον γηρασμένο πληθυσμό, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60, καθώς και την «αυστηρότητα τήρησης των πρωτοκόλλων του ΠΟΥ», υποστηρίζοντας πως η χώρα μας είναι υπερβολική στην καταγραφή του αριθμού των θανάτων και δίνοντας νέα πνοή στο αθωωτικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Είναι προφανές πως η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης που περιγράφεται στα παραπάνω στοχεύει -κατά το επικοινωνιακό της επιτελείο- να πείσει τους πολίτες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το κάνουν. Δεδομένης όμως της ολοένα και μεγαλύτερης χειροτέρευσης της κατάστασης, η ακαμψία που επιμένει να διατρανώνει δεν μπορεί να εμπνεύσει καμία εμπιστοσύνη για τους σχεδιασμούς της. Σχεδιασμούς που σκιαγράφησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης με την ομολογία για «πολύ υψηλό έλλειμμα» που θα αγγίξει το 10%, και συνόψισε πιο… εύγλωττα ο Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.
«Θα κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτά μαγαζιά. Τελεία. Μπορούμε να το πούμε πιο απλά; Έχουμε τέτοια κυβέρνηση που θα μας προστατέψει από την πανδημία και τις γιορτές. Όλη η Ευρώπη να κλείσει, εμείς θα ανοίξουμε. Μια χαρά πάει η Ελλάδα μας, στέκεται όρθια, η Οικονομία μας πάει καλά, η ζωή μας συνεχίζεται, προχωράμε» ανέφερε μεταξύ άλλων σε εξαιρετικά εύθυμη κατάσταση ο υπουργός. Μία εμφάνιση που όχι μόνο δεν προκαλεί εμπιστοσύνη, αλλά μάλλον φέρνει τρόμο.