«Όχι» ερευνητών στη μετατροπή του ΙΤΕ σε παράρτημα της αμυντικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ

«Όχι» ερευνητών στη μετατροπή του ΙΤΕ σε παράρτημα της αμυντικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ
(EUROKINISSI)

Σε ευθεία καταγγελία για την εμπλοκή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ προχώρησε ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ), αναδεικνύοντας την υποβάθμιση της δημόσιας έρευνας και την εργαλειοποίησή της για πολεμικούς σκοπούς.

Αφορμή αποτέλεσε η αποστολή ερωτηματολογίων προς ερευνητές και ερευνήτριες του ΙΤΕ για το ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), με στόχο την αξιολόγηση των εργαστηρίων τους και την ενδεχόμενη διάθεσή τους στο πλαίσιο της «αμυντικής καινοτομίας». Το πρόγραμμα DIANA, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021, προωθεί τη σύνδεση των ερευνητικών υποδομών και των νεοφυών επιχειρήσεων με τη ΝΑΤΟϊκή αμυντική βιομηχανία, υπό το πρόσχημα της «καινοτομίας για την ασφάλεια».

Το ΙΤΕ Ηρακλείου, μαζί με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», συγκαταλέγονται πλέον στους επίσημους κόμβους-εκκολαπτήρια του προγράμματος. Παράλληλα, τρία Ινστιτούτα του ΙΤΕ (ΙESL, IMBB, ICS) φέρονται να λειτουργούν ως «trading centers» – δοκιμαστικά κέντρα για τη ΝΑΤΟϊκή τεχνολογία. Ενδεικτικό της έκτασης της συνεργασίας αυτής είναι ότι οι επιστήμονες καλούνται να αποτιμήσουν οι ίδιοι αν και πώς μπορούν να προσφέρουν τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία τους για τις ανάγκες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η εμπλοκή δεν περιορίζεται μόνο στο DIANA. Ερευνητές του ΙΤΕ φέρονται να έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και στην Καταγραφή του δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας, μέσω του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας), που στοχεύει στη χαρτογράφηση της εγχώριας παραγωγικής βάσης σε εξοπλισμούς, οπλικά συστήματα και επικοινωνίες.

Για τον ΣΕΕΕΗ, αυτή η πορεία σηματοδοτεί την πλήρη μετατόπιση της δημόσιας έρευνας σε στρατιωτικές κατευθύνσεις, ως αποτέλεσμα χρόνιας υποχρηματοδότησης και στρατηγικής υποτίμησης των επιστημονικών δομών. «Η έλλειψη κρατικών πόρων οδηγεί σε επικίνδυνες εξαρτήσεις και στη σταδιακή μετατροπή των ερευνητικών ιδρυμάτων σε εξαρτήματα των μηχανισμών του ΝΑΤΟ», επισημαίνει ο Σύλλογος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες, ο πρέσβης του Ισραήλ επισκέφθηκε το ΙΤΕ, γεγονός που σύμφωνα με τον ΣΕΕΕΗ εντάσσεται στη γεωπολιτική αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας για στρατιωτικούς σκοπούς, υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Η ανακοίνωση καταλήγει με ξεκάθαρη θέση:
«Αρνούμαστε να προσφέρουμε τη δουλειά μας για σκοπούς που συντελούν στη σφαγή λαών και τον έλεγχο της ζωής μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την επιστήμη ως εργαλείο κοινωνικής προόδου και όχι ως μηχανισμό πολέμου».

Ο ΣΕΕΕΗ απευθύνει κάλεσμα για αντίσταση σε κάθε εμπλοκή της επιστημονικής κοινότητας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας:
Καμία εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς – Έξω το ΝΑΤΟ από το ΙΤΕ.

Documento Newsletter