«Όχι άλλοι νεκροί πρόσφυγες από το κρύο»: Να ανοίξουν τα νησιά νησιά ζητούν 45 οργανώσεις

«Όχι άλλοι νεκροί πρόσφυγες από το κρύο»: Να ανοίξουν τα νησιά νησιά ζητούν 45 οργανώσεις

Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά οι χιλιάδες πρόσφυγες που κρατούνται στα διάφορα κέντρα ζητούν περισσότερες από 45 ΜΚΟ και κινήσεις πολιτών, ώστε να μη θρηνήσουμε νέα θύματα από το κρύο ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Οι ομάδες και οργανώσεις αλληλεγγύης καλούν τις ελληνικές τοπικές και κεντρικές αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι προσφύγων από το κρύο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Περισσότερες ομάδες και οργανισμοί αναμένονται να συμμετάσχουν μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι έξι άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο και προστασία στην Ευρώπη πέθαναν πέρσι τον χειμώνα στη Μόρια, θάνατοι οι οποίοι συνδέονται με τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής τους κατά τους πιο ψυχρούς μήνες τους έτους.

Οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις εκφράζουν την οργή τους για την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά. Είναι ενδεικτικό ότι στο στρατόπεδο της Μόριας παραμένουν στοιβαγμένοι περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ έχει χωρητικότητα 2000 ατόμων. Ανάμεσά τους, άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, άνθρωποι με αναπηρίες, έγκυες γυναίκες, πολλά παιδιά, μαζί και ασυνόδευτα ανήλικα και επιζώντες βασανιστηρίων.

«Τα λεγόμενα ‘hotspot’ είναι μη βιώσιμα και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτή του περασμένου χειμώνα», καταγγέλλουν οι οργανώσεις που συνυπογράφουν το κείμενο.

Ένας πρόσφυγας που είναι αναγκασμένος να μένει στο στρατόπεδο της Μόριας, περιγράφει με τις συνθήκες διαβίωσης:

«Η ζωή στην Μόρια μας κάνει όλους άρρωστους. Το πρωί, ξυπνάμε σε μια σκηνή ή ένα κοντέινερ γεμάτο από κόσμο. Μυρίζει αηδιαστικά και το μισώ που δεν μπορώ να πλυθώ κανονικά. Το χειμώνα είναι παγωμένα. Τα πάντα είναι μουσκεμένα. Όταν ξυπνάς, δεν μπορείς να κουνήσεις τα άκρα σου. Και είσαι καλυμμένος με στάχτες. Το περασμένο χειμώνα, καίγαμε χαρτί και πλαστικό για να ζεσταθούμε. Είναι σαν να μην είμαστε άνθρωποι».

Οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις τονίζουν οτι η παρούσα κατάσταση δεν προκαλείται απο την έλευση του χειμώνα ή κάποια ξαφνική αύξηση των αφίξεων. Είναι το αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και των πολιτικών αποκλεισμού της ΕΕ όσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση. Αυτές οι πολιτικές είναι που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους στα νησιά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, που τους εμποδίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη και εμποδίζουν ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα για μετεγκατάσταση και οικογενειακή επανένωση να μεταφερθούν σε άλλες χώρες σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Καλούν δε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να:

· Διευκρινίσει τις αρμοδιότητες των διαφορετικών φορέων τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον χειμώνα.

· Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο:

· Να κλείσει τα ‘hotspots’ και να αποσυμφορήσει τα νησιά, τερματίζοντας τους περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα νησιά και να προσφέρει επαρκή υποδοχή στην ενδοχώρα, εκτός εγκαταστάσεων κράτησης

· Στο μεταξύ να παρέχει κατάλληλη για το χειμώνα στέγαση για τους πρόσφυγες που διαμένουν σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα.

· Να σταματήσει τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία σύμφωνα με την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αφού δεν μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στο δικαίωμά τους να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ‘ασφαλής τρίτη χώρα’ ή ‘ασφαλής πρώτη χώρα ασύλου’.

· Να εξετάσει όλα τα αιτήματα ασύλου βάσει της αξίας τους μέσω μιας πλήρους και δίκαιης διαδικασίας ασύλου με τις απαραίτητες διαδικαστικές και ουσιαστικές διασφαλίσεις.

· Να σταματήσει την αυθαίρετη κράτηση. Να σταματήσει την υπάρχουσα πρακτική της γενικευμένης κράτησης αιτούντων άσυλο βάσει της εθνικότητάς τους, με πρόθεση να τους επιστρέψει στην Τουρκία. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να κρατούνται.

· Να διασφαλίσει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα (συμπεριλαμβανομένης και φροντίδας ψυχικής υγείας) και σε νομική στήριξη για όλους τους αιτούντες/αιτούσες άσυλο

Παράλληλα καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

· Να αναθεωρήσει τις συστάσεις των τριμηνιαίων εκθέσεων και των κοινών σχεδίων δράσης και να αφαιρέσει τις συστάσεις για την αύξηση των δυνάμεων ασφαλείας και των εγκαταστάσεων κράτησης για τα άτομα που ζητούν προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

· Να αφαιρέσει τις συστάσεις που νομιμοποιούν την κράτηση ανηλίκων, όπως περιγράφεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 7ης Μαρτίου 2017, αφού η κράτηση ανηλίκων παραβιάζει τα Δικαιώματα του Παιδιού.

· Να αφαιρέσει τις συστάσεις που περιορίζουν τον αριθμό προσφυγών και που περιλαμβάνουν ευάλωτους αιτούντες άσυλο όπως επίσης αυτούς με οικογενειακούς δεσμούς στην ΕΕ σύμφωνα με τν Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Και τα κράτη μέλη της ΕΕ να:

· Να σταματήσουν όλες τις επιστροφές προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα από άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη βάσει του Κανονισμού ΕΕ No. 604/2013 (Δουβλίνο III), λόγω των απάνθρωπων συνθηκών στην Ελλάδα.

· Να αυξήσουν τον αριθμό διαθέσιμων θέσεων μετεγκατάστασης, επιτρέποντας πρόσβαση στο σχέδιο μετεγκατάστασης γι’ αυτούς που αφίχθησαν μετά την σύναψη της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, και να εξετάσουν εσπευσμένα τα αιτήματα μετεγκατάστασης έτσι ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες υποδοχής που θα προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο ελάχιστο, όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/33/EU

· Να επιταχύνουν την επανένωση οικογενειών βάσει του Δουβλίνου ΙΙΙ, πολλές από τις οποίες έχουν διαχωριστεί δια βίας λόγω πολέμου και διώξεων και περιμένουν χρόνια να επανενωθούν.

· Ακυρώστε την απάνθρωπη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Υπογραφές:

1. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ / Kos Solidarity

2. Αλληλέγγυοι Χίου / Chios Solidarity (www.facebook.com/chiossolidarity)

3. Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Ρεθύμνου / Solidarity Initiative to Refugees in Rethumno

4. ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ / Antifascist Movement Kos

5. Κίνηση αλληλεγγύης Περνάμε τα Σύνορα, Κατερίνη /

We Cross the Border Solidarity Movement, Katerini

6. ΚοινωνικόΣτέκι-ΣτέκιΜεταναστώνΧανίων /

Social Centre – Migrant Centre of Chania

7. ΟμάδαΌΑΣΙΣΡόδος / Oasis Rhodes

8. ΟμάδαστήριξηςμεταναστώνκαιπροσφύγωνΚαλύμνου / Kalymnos Support Group for Migrants and Refugees

9. ΠρωτοβουλίαΗρακλείουγιατουςΠρόσφυγες-Μετανάστες / Heraklion Initiative for Refugees and Migrants

10. A Drop in the Ocean / Dråpen i Havet

11. Agora

12. Are you Syrious (AYS)

13. Borderline Europe / Borderline Lesvos

(www.borderline-europe.de)

14. Christian Peacemakers Team Europe (CPT)

15. Collettivo Fotosocial (www.collettivofotosocial.com)

16. ConAction – Joliba e.V. Berlin

17. Enough is Enough

18. FFM (Research Society Flight and Migration)

19. HarekAct

(harekact.bordermonitoring.eu)

20. Heimatstern

21. InterEuropean Human Aid Association Germany e.V.

22. Joinda Production

23. Khora Athens (www.khora-athens.org)

24. Kontakt-und Beratungsstelle für Flüchtlinge und Migrant_innen e.V.

25. Kritnet

(Network Critical Migration and Border Regime Studies)

26. Legal Centre Lesbos (legalcentrelesbos.org)

27. Lesvos Solidarity (lesvossolidarity.org)

28. MissingLink e.V.

29. Mobile Flüchtlingshilfe e.V. – Mobile Refugee Relief

30. Migrants Social Center Athens /

ΣτέκιΜεταναστών – Τσαμαδού 13αΕξάρχεια

31. Moving Europe (moving-europe.org)

32. NISYROS SUPPORTS REFUGEES

33. No Border Kitchen Lesvos

(noborderkitchenlesvos.noblogs.org)

34. Network Of Social Support to Immigrants and Refugees Athens / ΔίκτυοΚοινωνικήςΥποστήριξηςΠροσφύγωνκαιΜεταναστώνΑθήνα

35. Network for Social and Political Rights Athens /

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα Αθήνα (diktio.org)

36. One Happy Family

37. Outreach Service Athens

38. Refucomm e.V Munich

39. Refugee Accommodation and Solidarity Space City Plaza / ΧώροςΣτέγασηςΠροσφύγων City Plaza (solidarity2refugees.gr)

40. Refugee Empowerment Awareness Task Force

41. SAO Association

42. Sea Watch (sea-watch.org)

43. The International Refugee Assistance Project

44. Volunteers for Lesvos

45. Watch the Med – Alarm Phone

(watchthemed.net)

46. Welcome to Europe (W2EU)

Documento Newsletter