Όχι άλλο σανό…

Όχι άλλο σανό…

Βλέποντας τον απερχόμενο Συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να απευθύνεται στους ψηφοφόρους τού Ηνωμένου Βασιλείου με φόντο δέματα από σανό σαν άλλος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σας κρύβω πως σκέφτηκα ότι ο εσχάτως «απολυμένος» από το Μαξίμου Σταν Γκρίνμπεργκ ανέλαβε την επικοινωνία του Βρετανού.

Δεν γνωρίζω αν ο Αμερικανός «γκουρού» πρόσθεσε ήδη τον Ρίσι Σούνακ στο μακρύ πελατολόγιο του, είναι όμως προφανές ότι οι επικοινωνιολόγοι και οι πολιτικοί όλου του πλανήτη «πολιτεύονται» με τις ίδιες, δοκιμασμένες συνταγές. Βασικά, μοιράζουν σανό…

Το πολιτικό σύστημα συνολικά –πολιτικοί, επικοινωνιολόγοι, δημοσκόποι, διαφημιστές, από κοντά και οι δημοσιογράφοι– αναδεύει τα ίδια υλικά σε μια προσπάθεια να παρατείνει την οριστική βύθισή του στο καζάνι της απαξίωσης.

Σανό στην Ελλάδα, σανό στη Μεγάλη Βρετανία, σανό στην Αμερική, μόνο που οι κοινωνίες σταμάτησαν να το καταναλώνουν εδώ και καιρό. Κι έτσι πήρε κεφάλι ο λαϊκισμός, πήρε κεφάλι η ακροδεξιά, πήραν κεφάλι οι αντισυστημικοί της συμφοράς, απογειώθηκε η αποχή.

Το παράδειγμα της Ελλάδας, παρότι μικρή χώρα, είναι χαρακτηριστικό και ενδεχομένως αντιπροσωπευτικό. Τι κι αν ο Μητσοτάκης ξόδεψε εκατομμύρια στα ΜΜΕ και στην επικοινωνία; Τι κι αν ο Κασσελάκης αφιέρωσε εκατοντάδες ώρες στο TikTok; Τι κι αν ο Κουτσούμπας τάιζε με ατάκες το Luben; Οι έξι στους δέκα δεν πήγαν να ψηφίσουν. Βαρέθηκαν τις άνοστες σούπες του παλιού και του δήθεν καινούργιου.

Θέλει ο Τσίπρας να κάνει rebranding αλλά οι αναφορές του στο «ένδοξο» παρελθόν ήταν περισσότερες από το όραμά του για το αύριο. Θέλει ο Δούκας να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή και η «πρώτη» του φωτογραφία θύμισε κομματάρχη της δεκαετίας του 1980. Επικοινωνιακές ντρίμπλες σε γηπεδάκια σάλας ενώ οι ίδιοι φαντασιώνονται ότι παίζουν στο Γουέμπλεϊ. Και μετά αναρωτιούνται γιατί οι κοινωνίες γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς και στην πολιτική.

Τα μηνύματα είναι δύο και πολύ απλά: «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιοι» που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν πολιτικές και «όχι άλλο σανό» που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που πολιτεύονται. Αλλιώς θα έχουν την τύχη του Σούνακ που θα εξαφανιστεί…

Διαβάστε επίσης:

Κήρυκας… του δόγματος «δεν πληρώνω»

Οι μυλωνούδες της κεντροαριστεράς

Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Τρ. Αλεξιάδης: Οσοι διαφωνούν με την πρόταση Παππά να πουν πώς αλλιώς θα φύγει η ΝΔ

Euro 2024: Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Βάργκα – Τα νεότερα για την υγεία του (Videos)

Αιχμάλωτος της «γαλάζιας» δυσαρέσκειας ο Μητσοτάκης – Στη δίνη της εσωστρέφειας η ΝΔ

Η προπαγάνδα του σανού (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter