Η απάντηση του αυτοδιαχειριστικού μοντέλου πολιτισμού στις πολεμικές κραυγές.
Ενα φεστιβάλ που ξεχωρίζει όχι µόνο για τις δηµιουργίες των καλλιτεχνών, αλλά και για την κοινωνική δράση που έχει αναπτύξει στη διάρκεια του χρόνου. Ο λόγος για το Our Festival, το οποίο τα προηγούµενα χρόνια είχε φιλοξενήσει 686 καλλιτέχνες και 140 δράσεις, µια εξαήµερη γιορτή τέχνης που καταργεί όρια, αποστάσεις και διακρίσεις. Πρόκειται για ένα εγχείρηµα το οποίο από το 2015 άρχισε να αποκτά περισσότερη εξωστρέφεια βασιζόµενο στις αρχές της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και στο κοινό όραµα των καλλιτεχνών που το διαµορφώνουν. Φιλοξενείται µέχρι σήµερα στο ανοιχτό θέατρο της Ρεµατιάς Χαλανδρίου, σε έναν καταπράσινο χώρο µε ελεύθερη είσοδο και µε πρόσβαση για άτοµα µε αναπηρία.
Φεστιβάλ –σαν ένας ωραίος κύκλος– στη Ρεµατιά
Τι θα δούµε όµως στο φετινό Our Festival; Στο διάστηµα 30 Αυγούστου έως 4 Σεπτεµβρίου θα παρουσιαστούν 23 καλλιτεχνικές δράσεις µε ελεύθερη είσοδο που απλώνονται σε όλο το φάσµα των παραστατικών τεχνών: θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού, παιδικές παραστάσεις, σινεµά, video art, performances, τσίρκο και εργαστήρια.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Χρήστος Θάνος εξηγεί στο Docville πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρηµα, ενώ επισηµαίνει ότι λειτουργεί κάθε χρόνο ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών. Επιπλέον µοιράζεται ιστορίες για δύο δράσεις από «αντιµαχόµενες πλευρές» (Ουκρανία και Ρωσία) που θα παρακολουθήσουµε µες στο εξαήµερο.
«Καταρχάς το φεστιβάλ διοργανώνεται από τους καλλιτέχνες που συµµετέχουν. Το Our Festival ξεκίνησε από την Οµάδα Συλλογικού Πολιτισµού Εµείς, µια θεατρική οµάδα η οποία µετεξελίχτηκε και συµµετείχε και σε άλλους καλλιτεχνικούς τοµείς, δηµιουργώντας έτσι το συγκεκριµένο πολιτισµικό γεγονός» λέει ο Χρήστος Θάνος και προσθέτει:
«Από την αρχή οργανώσαµε τις δραστηριότητές µας µε οριζόντιες διαδικασίες. Ολοι/ες κάναµε τα πάντα µόνοι/ες µας, µια συνεργατική κατάσταση η οποία λειτουργούσε πολύ καλά και πέτυχε. Από τα χρόνια της κρίσης σκεφτήκαµε ότι, εφόσον υπάρχουν και άλλες οµάδες που δρουν µε αυτό τον τρόπο, καλό είναι να βρεθεί ένα σηµείο συνάντησης των καλλιτεχνών. ∆εν συµµετέχουν υπάλληλοι του δήµου – ο ∆ήµος Χαλανδρίου απλώς µας παρέχει τον χώρο και µε τη στήριξη των καλλιτεχνών καλύπτουµε όλα τα αναγκαία πόστα ώστε να διοργανωθεί το φεστιβάλ, το οποίο µε τη σειρά του στηρίζει το έργο των καλλιτεχνών που συµµετέχουν. Είναι ένας ωραίος κύκλος».
Τα σύνορα δεν µπορούν να χωρίσουν τους ανθρώπους
Οι αρχές στις οποίες βασίζεται το Our Festival γεννούν και δυσκολίες. «Εχουµε περάσει διάφορα, κυρίως λόγω της αυτοδιαχειριστικής φύσης του φεστιβάλ. Υπάρχει άγχος για το αν θα καταφέρουµε να βγάλουµε τη ροή του, αλλά πάντα κατά ένα µαγικό τρόπο όλα πάνε πολύ οµαλά και µε θετική διάθεση. Για τον χώρο να πω ότι είναι ένα υπέροχο θέατρο που µας φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια· είναι το σπίτι µας εκεί. Ο ∆ήµος Χαλανδρίου µας έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια».
Σε σχέση µε το περιεχόµενο του Our Festival ο Χρήστος Θάνος εξηγεί στο Docville: «Προσπαθούµε να καλύψουµε όλο το φάσµα των παραστατικών τεχνών και να δηµιουργήσουµε µια ισορροπία επειδή όταν προσπαθείς να περάσεις ένα µήνυµα το σηµαντικό είναι τόσο οι οµάδες που συµµετέχουν να ταιριάζουν όσο και το φεστιβάλ να είναι ποιοτικό».
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Our Festival 8 θα αναπτυχθεί στον γύρω χώρο του θεάτρου της Ρεµατιάς η συλλογή έργων µε τίτλο «Τραύµα» της Olena Kayinska από τη δυτική Ουκρανία. Την Κυριακή 4 Σεπτεµβρίου η καλλιτέχνιδα θα παρουσιάσει το έργο της σε ανοιχτή συζήτηση µε το κοινό, η οποία θα συνδυαζόταν µε τη video-performance «A bird in the sky» των Maya Dorozhenko και Aziza Kadyri από τη Ρωσία.
«Το µήνυµα είναι σαφές: τίποτε δεν χωρίζει τους ανθρώπους. Ωστόσο για λόγους που δεν αφορούν το φεστιβάλ οι δύο καλλιτέχνιδες από τη Ρωσία δεν θα καταφέρουν να έχουν έτοιµο το βίντεο έως τις 4 Σεπτεµβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το φεστιβάλ διατρανώνει τη θέση πως η τέχνη δεν έχει χρώµα, φύλο, εθνικότητα, σύνορα».
INF0
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς. Πληροφορίες για το πρόγραμμα στο ourfestival.gr/our-festival-8