Ό,τι λάμπει δεν είναι Ελληνικός Χρυσός: Η αλήθεια για την αναστολή επενδύσεων στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Ό,τι λάμπει δεν είναι Ελληνικός Χρυσός: Η αλήθεια για την αναστολή επενδύσεων στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Η απόφαση της Eldorado Gold Corporation να ανακοινώσει «σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα», δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Ήταν μια κίνηση τακτικής με πρόδηλες πολιτικές διαστάσεις, σε μια προσπάθεια να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους αφού βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά την απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος να προσφύγει στη διαιτησία μια και ο καναδικός κολοσσός της μεταλλουργίας δεν τηρεί βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο.

Για να το κάνουμε λιανά, η Eldorado Gold επέλεξε την επικοινωνιακή τακτική «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καναδική πολυεθνική είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό να εγκαινιάσει στις 15 Σεπτεμβρίου το εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας. Προγραμμάτιζε να εγκαινιάσει ένα εργοστάσιο ΧΩΡΙΣ άδεια λειτουργίας και ΧΩΡΙΣ να υπάρχει αποπερατωμένος και με άδεια λειτουργίας χώρος για την απόθεση των αποβλήτων του.

Η καναδική πολυεθνική είχε προχωρήσει στην κίνηση προσδιορισμού των εγκαινίων ενώ γνώριζε από τις αρχές Απριλίου ότι το ΥΠΕΝ, είχε αποφασίσει να προσφύγει στη διαδικασία της διαιτησίας «προκειμένου να κριθεί κατά πόσο η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία βρίσκεται σε αδυναμία εκπληρώσεως των συμβατικών της υποχρεώσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην απόφαση που είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τακτική αγνόησης της απόφασης της κυβέρνησης για προσφυγή στη διαιτησία είχε σαν στόχο να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση και να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού. Μια κίνηση που έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα η Eldorado Gold να περάσει στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης που έχει και το οποίο προβλέπει, την «αναστολή των επενδύσεων», ανακοίνωση που έγινε λίγες ώρες μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Άδειες ρουτίνας;

Η Eldorado Gold, ισχυρίζεται ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν εκδίδει άδειες ρουτίνας και γι αυτό το λόγο στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι: «δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα».

Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Πρόκειται όντως για «άδειες ρουτίνας» ή η καναδική πολυεθνική φοβάται ότι κατά τη διαδικασία της διαιτησίας θα αποκαλυφθεί πλήρως, το σαθρό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δήθεν μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών στην δοκιμαζόμενη Ελλάδα.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για άδειες ρουτίνας. Γιατί το πρόβλημα είναι η ίδια η «καρδιά» της επένδυσης, δηλαδή, η μέθοδος μεταλλουργίας που επελέγη και για την οποία αδειοδοτήθηκε η εταιρεία. Συγκεκριμένα:

– Η «ήπια» περιβαλλοντικά (χωρίς κυάνιο) μέθοδος μεταλλουργίας που πρότεινε και αδειοδοτήθηκε για να χρησιμοποιήσει (flash smelting) είναι όπως όλα δείχνουν ανεφάρμοστη. Και αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό σημείο της διαιτησίας. Εάν, δηλαδή, η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας να προχωρήσει με τη μέθοδο αυτή είναι εφικτή. Τα στελέχη της Eldorado που ασφαλώς και γνωρίζουν ότι η πειραματική μέθοδός τους δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν. Τη διαιτησία και μια απόφαση που θα καταδεικνύει ότι έχουν παραβιάσει τους όρους της σύμβασης που έχουν υπογράψει, τους όρους της σύμβασης με βάση την οποία έλαβαν την άδεια.

Επενδύσεις με εκβιασμούς

Η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός αποτυπώνει με τον πιο απτό τρόπο, ότι ορισμένοι επενδυτές θεωρούν τη χώρα επιεικώς μπανανία και τους κατοίκους της ιθαγενείς που θα ικανοποιήσουν με καθρεφτάκια.

Η ανακοίνωση ότι αναστέλλουν το επενδυτικό τους σχέδιο, δεν είναι τίποτε άλλο από μια κίνηση εκβιασμού του στυλ ή θα κάνουμε ότι θέλουμε ή θα φύγουμε από τη χώρα και θα προσπαθήσουμε να σας δημιουργήσουμε πολιτικό πρόβλημα με επικοινωνιακό σοκ και δέος περί κυβέρνησης και υπουργούν μαδουριστών που δεν θέλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός αποτυπώνει με τον πιο απτό τρόπο, την αντίληψη που έχουν κάποιοι επενδυτές αλλά δυστυχώς και σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το τι σημαίνει επενδυτικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του επενδυτή. Ένα περιβάλλον που ακόμα και η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην εφαρμόζεται από τη μεριά του επενδυτή και να μην υπάρχει καμιά επίπτωση, ούτε καν η σκέψη για διεκδίκηση του δημοσίου συμφέροντος μέσα από την προσφυγή στη διαδικασία της διαιτησίας.

Η δήλωση του George Burns, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο, όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος, αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν, αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα.

Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της, χωρίς αυτές τις άδειες, και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα».

Ετικέτες

Documento Newsletter