Οταν το μαύρο χρήμα συνδέθηκε με τα ταμεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Από την επιταγή Αλαφούζου ως την ομολογία Τσουκάτου και τα σκάνδαλα Siemens και Novartis

Οταν το μαύρο χρήμα συνδέθηκε με τα ταμεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Από την επιταγή Αλαφούζου ως την ομολογία Τσουκάτου και τα σκάνδαλα Siemens και Novartis

Από την επιταγή Αλαφούζου ως την ομολογία Τσουκάτου και τα σκάνδαλα Siemens και Novartis. Πολλές οι καταγγελίες, οι ελλιπείς έρευνες και οι παραγραφές

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τα μαύρα χρήματα στα ταμεία των κομμάτων με αφορμή τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, τις οποίες η ΝΔ φρόντισε να κατευθύνει στην περίοδο Τσίπρα παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το διέψευσε κατηγορηματικά. Από την άλλη, το κυβερνών κόμμα δεν αποτολμά έλεγχο των οικονομικών του από ορκωτούς λογιστές ούτε να γίνει πιο αυστηρή η δήλωση πόθεν έσχες για κόμματα και πολιτικούς.

Πάντως από το –όχι και πολύ μακρινό– παρελθόν το γαλάζιο και το πράσινο στρατόπεδο κρύβουν σκελετούς στην ντουλάπα τους…

«Ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε διαρκώς χρήματα»

Το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπάθησε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο αθωώθηκε, είχε καταγγελθεί για εμπλοκή σε σοβαρότατη υπόθεση διαπλοκής και βρόμικου χρήματος.

Ηταν Φεβρουάριος του 1991 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του τότε πρωθυπουργού και της οικογένειας Αλαφούζου, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα είχε αγοράσει την εφημερίδα «Καθημερινή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, Μέσα τα οποία ασκούσαν σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ. Ο Κων. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αριστείδη Αλαφούζο για λαθρεμπόριο πετρελαίου και δύο χρόνια αργότερα κατηγόρησε την οικογένεια ότι βρισκόταν πίσω από «συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με ηχητικά που αποκαλύφθηκαν αρκετά χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1993 ο Αρ. Αλαφούζος σε συνέντευξή του στα «Νέα» ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ότι ο Μητσοτάκης ζητούσε συνεχώς –μαύρα– χρήματα.

«Τον Οκτώβριο του 1988 γνώρισα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Του είπα ότι θα πάρω την “Καθημερινή” και χάρηκε. Από τότε διατηρούσαμε κάποιες σχέσεις. Με καλούσε στο σπίτι του για δείπνο. Αυτά έως το τέλος του 1989. Οι σχέσεις άρχισαν να χαλάνε για τα χρηματοδοτικά. Ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε διαρκώς χρήματα και κάποια στιγμή σταμάτησα. Κι έτσι επήλθε ψυχρότης. Τις παραμονές των εκλογών του Ιουνίου του 1989 μου ζήτησε να ενισχύσω το κόμμα. Το έκανα ευχαρίστως και με σημαντικό ποσό. Εστειλα στο Λονδίνο 600.000 δολάρια. Το έκανα με μεγάλη χαρά» είπε και συμπλήρωσε: «Μετά από λίγο καιρό άρχισε να ζητάει χρήματα. Μου ζητούσε μικρά ποσά. Και επειδή του κ. Μητσοτάκη του ξεφεύγουν κουβέντες, κατάλαβα ότι αυτά τα μικροποσά τα διέθετε όχι για τόσο θεμιτούς σκοπούς. Δυσφόρησα κι αναρωτήθηκα πού πάει το πράγμα. Είπαμε να βοηθήσουμε στις εκλογές, αλλά όχι κι έτσι. Την προτελευταία φορά που τον συνάντησα του είπα πως θα του δώσω ένα ποσό μεγάλο κι εδώ τελειώνουμε. Τελεία και παύλα. Πράγματι, στις 12 Οκτωβρίου τού έδωσα μια επιταγή 1.000.000. δολαρίων».

Ο Αρ. Αλαφούζος κατήγγειλε ότι δεν έλαβε καμιά απόδειξη, παρά μόνο ληγμένα κουπόνια της ΝΔ, και ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν πέρασαν στα ταμεία του κόμματος.

Ο Ακης και ο χορός εκατομμυρίων

«Ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα και από κοινού». Αυτή ήταν η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τον πάλαι ποτέ ισχυρό υπουργό (και παραλίγο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό) Ακη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη και τον ξάδερφό του Νίκο Ζήγρα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το αδίκημα αφορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο του 1998 που συνάφθηκε στην Ελβετία από τον Ν. Ζήγρα και στο οποίο καταβλήθηκαν 500.000 ελβετικά φράγκα. Χρήματα που προέρχονταν από το συγκεκριμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατέληξαν σε λογαριασμούς της Β. Σταμάτη και του Ν. Ζήγρα. Τα χρήματα αυτά φέρεται ότι προήλθαν από μίζες στον πρώην υπουργό.

Στις 8 Ιουλίου 2011 ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Τσοχατζόπουλου, καθώς βρέθηκαν μεγάλα ποσά σε καταθέσεις υφισταμένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι δέχτηκε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε προσωπικό του λογαριασμό από εκπρόσωπο εταιρείας εξοπλιστικών. Τη Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 συλλαμβάνεται και οδηγείται στη ΓΑΔΑ.

Ο Τσοχατζόπουλος καταδικάζεται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1 και για τα γερμανικά υποβρύχια… που έγερναν. Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 2018, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη από τους Σημίτη και Παπανδρέου.

Η κατάθεση-φωτιά του Ζήγρα

Ο Ν. Ζήγρας το 2016 υποστήριξε πως ο Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιούσε το διαβατήριό του για να ταξιδεύει στο εξωτερικό ακόμη και την περίοδο που ήταν υπουργός. «Οταν του ζήτησα το διαβατήριο, μου είπε ότι το έχει χάσει. Επίσης, άνοιξε λογαριασμό στη UBS στην Ελβετία στο όνομά μου» είχε πει στο δικαστήριο.

Ανέφερε πως ο Ακης Τσοχατζόπουλος ξόδεψε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2004 και του 2007.

«Πώς πλήρωνε τις διακοπές στη Σαρδηνία με ιδιωτικό αεροπλάνο; Πώς πλήρωσε τον γάμο του στο Παρίσι; Τα βαφτίσια του παιδιού του στο πατριαρχείο; Πώς αγοράστηκαν ακίνητα της λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαιό Ψυχικό, στη Δεινοκράτους, το διαμέρισμα και το υπόγειο στην οδό Κεφαλληνίας, το διαμέρισμα στην Ευελπίδων, στους Αμπελόκηπους, στην Αρεοπαγίτου, στο φαληρικό δέλτα, το ποσοστό σε κέντρο διασκέδασης στην Πατησίων, το διαμέρισμα της πρώην συζύγου του στο Βερολίνο;» αναρωτήθηκε στην κατάθεσή του.

Τα μαύρα ταμεία της Siemens

Επειτα από πολλά χρόνια δημοσιευμάτων, καταγγελιών και ερευνών το 2021 η Δικαιοσύνη επιβεβαιώνει τις αμαρτωλές σχέσεις μεταξύ της Siemens, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν όσα είχε παραδεχτεί σε καταθέσεις του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens –και φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη– Μιχάλης Χριστοφοράκος, ότι δηλαδή ο γερμανικός κολοσσός διέθετε μαύρα ταμεία από τα οποία χρημάτιζε τα δύο κόμματα.

Το 2009 ο Μιχ. Χριστοφοράκος πέρασε την είσοδο των γραφείων της Εισαγγελίας του Μονάχου. Μέσα σε λίγες μέρες απολογήθηκε έξι φορές. Το τότε μεγαλοστέλεχος της Siemens είχε διαφύγει από την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες και πιθανή προφυλάκιση. Στις απολογίες του αποκάλυψε ότι το 2% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας στην Ελλάδα κατέληγε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2006. Μέσα σε ένα μήνα οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή με αναστολή.

Οπως αποκάλυψε το Documento στις 14 Μαΐου 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας Thales Μισέλ Ζοσεράν σε ανάκρισή του στο Παρίσι είχε βάλει στο κάδρο τον Κ. Σημίτη για μια μεγάλη δουλειά που η εταιρεία του είχε χάσει: την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η έρευνα για την προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος αποκαλύπτει ότι η Siemens που ανέλαβε την κατασκευή του ως υπεργολάβος χρημάτισε με 2% του συνολικού ποσού της εργολαβίας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τόσο για να πάρει τη δουλειά όσο και για να παραληφθεί τελικά το σύστημα, που αποδείχθηκε μη λειτουργικό.

Οι χρηματισμοί αφορούσαν τα μέλη των επιτροπών που σχετίζονταν με την προμήθεια και τον έλεγχο του συστήματος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο Κώστας Γείτονας από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Βαρθολομαίος από τη ΝΔ ήταν οι πολιτικοί που συμφώνησαν για τις κομματικές μίζες με τον Χριστοφοράκο, όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου.

Την επίβλεψη του έργου του C4I είχε και το στέλεχος της Siemens Διονύσης Δενδρινός. Οπως και ο Χριστοφοράκος, ήταν φίλος του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη. Η σύζυγος του Δενδρινού, φίλη και συνάδελφος της Μαρ. Γκραμπόφσκι, αγόρασε την ίδια περίοδο με τον Χριστοφοράκο και την Γκραμπόφσκι έκταση στην Τήνο…

Ο Τσουκάτος ομολόγησε αλλά… παραγράφηκε

Ο ίδιος ο Θόδωρος Τσουκάτος το 2008 είχε παραδεχτεί ότι το 1999, ως ταμίας του ΠΑΣΟΚ τότε, έλαβε 1 εκατ. μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, χρήματα τα οποία υποστήριξε ότι παρέδωσε στα ταμεία του κόμματος για την ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας. Το ΠΑΣΟΚ τότε τον διέψευσε και τον διέγραψε αμέσως. Το 2019 το δικαστήριο αποδέχτηκε την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ως προς τον πρώην βουλευτή Θεόδ. Τσουκάτο, τον οποίο κήρυξε αθώο λόγω παραγραφής.

Το σκάνδαλο Novartis που κατέληξε στο αρχείο

Στις ΗΠΑ η εταιρεία πλήρωσε πρόστιμο 350 εκατ. δολάρια για τις πρακτικές της στην Ελλάδα, αλλά εδώ οι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν… κουκουλοφόροι

Η υπόθεση Novartis έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Η ομολογία της φαρμακοβιομηχανίας περί άσκησης επιρροής και ελέγχου μέσω του think tank του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περιέχεται σε εσωτερική εταιρική παρουσίαση. Πρόκειται για έγγραφα που περιγράφουν το σχέδιο «Harvard Project», στο οποίο αναφέρεται και η «δέσμευση» υπουργών, δηλαδή (σύμφωνα και με τους μάρτυρες) ο χρηματισμός τους. Το σχέδιο που αποκάλυψε το Documento στις 11 Φεβρουαρίου 2018 προέβλεπε την είσπραξη από τη Novartis χρεών 140 εκατ. ευρώ, τα οποία όφειλε το ελληνικό δημόσιο στη φαρμακοβιομηχανία, και την εισαγωγή δέκα νέων φαρμάκων στην αγορά παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας, σε μια εποχή που η Ελλάδα αποτελούσε χώρα ειδικού ενδιαφέροντος για τη Novartis, αφού η τιμή ενός προϊόντος εδώ επηρέαζε την τιμή του διεθνώς.

Δίκτυο ξεπλύματος

Η Novartis μέσω του αντιπροέδρου της Κωνσταντίνου Φρουζή είχε αναπτύξει, σύμφωνα με τους μάρτυρες και τα έγγραφα του FBI, ένα ευρύ δίκτυο ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος. Η μητρική Novartis τιμολογούσε τα φάρμακα που έστελνε στη θυγατρική της στην Ελλάδα σε διπλάσια τιμή από την κανονική. Οταν πληρωνόταν το πραγματικό αντίτιμο του φαρμάκου αφορούσε το φάρμακο, ενώ το επιπλέον πήγαινε σε έναν ελβετικό λογαριασμό απ’ όπου γίνονταν οι χρηματισμοί γιατρών και πολιτικών προσώπων με την ονομασία PHARMA.

Η αποκάλυψη του σχεδίου προκύπτει από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, από το FBI αλλά από επίσημα έγγραφα της Novartis, τα οποία έχει φέρει στη δημοσιότητα το Documento.

Εδώ οι προστατευόμενοι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν από τη ΝΔ «κουκουλοφόροι» και «αναξιόπιστοι». Στις ΗΠΑ όμως οι καταθέσεις τους ήταν η αιτία που η Novartis αναγκάστηκε να καταβάλει μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού 350 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές για το σκάνδαλο στην Ελλάδα.

Εκθέσεις του FBI οι οποίες έχουν σταλεί στις ελληνικές αρχές περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία ξεπλύματος μέσα από διαφημιστικές εταιρείες, ιατρικά συνέδρια και τους επίορκους καθηγητές πανεπιστημίου που… έσερναν το γαϊτανάκι της διαφθοράς. Σε αυτές αναφέρονται και ονόματα των πολιτικών για τους οποίους έπρεπε να γίνει έρευνα. Ωστόσο η έρευνα κατέληξε σε αρχειοθετήσεις ως προς τα πολιτικά πρόσωπα.

Οι «αδιευκρίνιστοι»

Ενώ η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε αρχειοθετήσει σχεδόν το σύνολο της έρευνας για τη Novartis αφήνοντας ανοιχτά τα σκέλη που αφορούσαν τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στη

συγχώνευση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, απομακρύνοντας πρακτικά την Ελ. Τουλουπάκη από τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης που ανέλαβε την έρευνα, μολονότι εντόπισε εκατοντάδες χιλιάδες πιστώσεις και καταθέσεις, έβαλε στο αρχείο την υπόθεση με τον νομικά καινοφανή όρο «αδιευκρίνιστα».

Στην πράξη αρχειοθέτησης αναφορικά με τον Αδ. Γεωργιάδη αναγράφεται ότι οι αδιευκρίνιστες πιστώσεις αφορούν καταθέσεις στους λογαριασμούς του ιδίου και κοντινών του προσώπων. Βάσει των ευρημάτων, «το συνολικό ποσό την ελεγχόμενη περίοδο ανέρχεται σε 345.841,27 ευρώ».

Επίσης στην πράξη αρχειοθέτησης αναφέρεται ότι οι «αδιευκρίνιστες πιστώσεις και καταθέσεις μετρητών» που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς του Δ. Αβραμόπουλου και της συζύγου για τα έτη 2006-17 –βάσει ελέγχου που διενήργησε η ειδική εμπειρογνώμονας της Εισαγγελίας Διαφθοράς– ανέρχονταν σε 908.165 ευρώ. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε και «αδικαιολόγητη» κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ που φέρεται να έκανε η πεθερά του Δ. Αβραμόπουλου σε κοινό λογαριασμό το 2007 με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ που χτυπούν καμπανάκι για μαύρο χρήμα. Ο Π. Καψιμάλης πάντως δεν έκρινε απαραίτητο να ερευνήσει ώστε όλα να διευκρινιστούν.

Τελικά ποια είναι τα συμπεράσματα της περιβόητης μελέτης των τριών μελετητών της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας που προκάλεσαν σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης (προεξάρχοντος του υπουργού Επικρατείας);

Νομίζω ότι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να απαντήσουν είναι οι ίδιοι οι μελετητές μέσω των συμπερασμάτων που εμπεριέχονται στη μελέτη. Και οι μελετητές σαφώς δεν δικαιώνουν όσα υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Για να μετρήσουμε τον βαθμό μετακύλισης της μείωσης του ΦΠΑ στις τελικές τιμές χρησιμοποιούμε τη διαδικασία με βάση την οποία συγκρίνουμε προϊόντα που στοχεύει το μέτρο με εκείνα που δεν επηρεάζονται από αυτό (προσοχή εδώ!).

Βρίσκουμε ότι οι λιανοπωλητές (σουπερμάρκετ) έχουν μετακυλίσει σχεδόν το σύνολο της περικοπής ΦΠΑ για τα επηρεαζόμενα προϊόντα. Δηλαδή στα περισσότερα των επεξεργασμένων προϊόντων καταγράφηκε μείωση τιμής και το μέγεθός της αντιστοιχούσε στην καθιερωμένη μείωση τιμής είτε από 4% σε 0% είτε από 10% σε 5%.

Κατά την εξέταση της δυναμικής των τιμών με την πάροδο του χρόνου και την εκμετάλλευση των παρατηρούμενων χαρακτηριστικών του προϊόντος βρίσκουμε στοιχεία ετερογένειας.

Μετά τη φορολογική αλλαγή υπάρχει μια σημαντική ασυνέχεια, που δείχνει ότι τα προϊόντα που υπάγονταν στο καθεστώς μείωσης του ΦΠΑ πέρασαν, κατά μέσο όρο, μεταξύ 70% και 100% της μείωσης του φόρου στις τελικές τιμές με την πάροδο του χρόνου. Παρά τη γρήγορη ανταπόκριση των εμπόρων λιανικής, οι οποίοι πέτυχαν σχεδόν πλήρες πέρασμα 90% τη δεύτερη εβδομάδα μετά το συμβάν, μόλις δυόμισι μήνες μετά (την ενδέκατη εβδομάδα) έχει επιτευχθεί το πλήρες πέρασμα. Ωστόσο μερικές εβδομάδες αργότερα το αποτέλεσμα αραιώνεται, επιστρέφοντας στο 70% περίπου της διέλευσης. Εχουν εφαρμοστεί δύο επεξεργασίες ανάλογα με τη μείωση του ΦΠΑ: από 4% έως 0% και από 10% έως 5%, που αντιστοιχούν στο 7% και 77% του συνολικού βάρους του ΔΤΚ αντίστοιχα. Από τα 2.379 τρόφιμα που υπάγονται στο καθεστώς περικοπής ΦΠΑ, τα 1.965 (82,6%) ανήκουν στην ομάδα 4% έως 0% (βασικά προϊόντα) και τα υπόλοιπα 414 (17,4%) ανήκουν στην ομάδα 10% έως 5% (δευτερεύοντα προϊόντα). Επιπλέον, όταν συγκρίνουμε αυτές τις δύο ομάδες με προϊόντα που δεν επηρεάζονται από τη φορολογική πολιτική (ομάδα ελέγχου) βρίσκουμε διαφορετικές απαντήσεις ως προς το αποτέλεσμα».

Τα συμπεράσματα της μελέτης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας που προκάλεσαν σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης (προεξάρχοντος του υπουργού Επικρατείας) σαφώς και δεν δικαιώνουν την τελευταία

Αλλά και τα δύο επιβεβαιώνουν τα γενικά συμπεράσματα της μελέτης.

Τώρα η απάντηση που επιχειρεί να δώσει ο υπουργός με τα παρουσιαζόμενα γραφήματα, τα οποία λόγω χώρου δεν παρουσιάζονται εδώ αλλά είναι στη διάθεση της εφημερίδας, είναι απάντηση σε μη τεθείσα ερώτηση… διότι οι μελετητές δεν ισχυρίζονται ότι δεν αυξάνονται οι τιμές των επιλεγμένων τροφίμων (από τη στιγμή που αυξάνεται ο πληθωρισμός), αλλά ότι η αύξηση περιορίζεται λόγω της μείωσης του ΦΠΑ σε σχέση με τον δείκτη τιμών των προϊόντων στα οποία δεν εφαρμόστηκε η μείωση του ΦΠΑ! Αυτό φαίνεται με απλή ματιά συγκρίνοντας την εξέλιξη των τιμών του γραφήματος 1 με τα τρία γραφήματα που ανήρτησε ο υπουργός Επικρατείας τα οποία παρουσιάζουν την εξέλιξη του επίσημου ΔΤΚ της Ισπανίας (κόκκινη γραμμή ΙΝΕ) αλλά και τον δείκτη που έχουν κατασκευάσει οι μελετητές από τα στοιχεία DPD Prisma ΕΚΤ (μπλε γραμμή) για την ομάδα τροφίμων που δεν έχει υποστεί μείωση του ΦΠΑ (ομάδα ελέγχου), με τις εξελίξεις των τιμών των τροφίμων που έχουν υποστεί τη μείωση του ΦΠΑ – από 4% στο 0% (στο γράφημα 2) και από 10% στο 5,0% (στο γράφημα 3).

Στην καλύτερη των περιπτώσεων προφανώς χρειάζεται προσεκτικότερη μελέτη… της μελέτης. Στη χειρότερη… το αφήνουμε για την ώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Διαγράφεται ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ μετά τον σάλο

Λευτέρης Αυγενάκης: Το άγνωστο περιστατικό σε βάρος γυναίκας που διαφώνησε μαζί του – Τι είχε συμβεί

Έπρεπε να συλληφθεί ο Αυγενάκης για τη χειροδικία στο αεροδρόμιο; Η παλιά διάταξη Δένδια που του… «δένει τα χέρια»

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ομοβροντία» από την αντιπολίτευση – Όλα τα κόμματα ζητούν τη διαγραφή του

Όταν ο «αψύς» Αυγενάκης με το βαρύ χέρι συνομιλούσε με ποινικούς που ζητούσαν να… «γαμ*** τον Βαξεβάνη»

Πρόεδρος ΟΣΕΥΠΕ: Υπάρχουν και άλλα βίντεο με τον Αυγενάκη – Να ανοίξουν όλες οι κάμερες (Video)

«Βράζει» το Twitter με Αυγενάκη: «Δικαιολογίες μαθητή που ξέχασε το τετράδιο»

Κασσελάκης για Αυγενάκη: Καμία ανοχή – Ο Μητσοτάκης οφείλει να διαγράψει τον τραμπούκο βουλευτή από την ΚΟ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter