Όταν το Documento αποκάλυπτε τους «γαλάζιους» στενούς συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην ELFE

Όταν το Documento αποκάλυπτε τους «γαλάζιους» στενούς συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην ELFE

Πλήρη δικαίωση για όσα είχε αποκαλύψει το_x000D_
Documento στις 25 Νοεμβρίου αποτελούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας_x000D_
αναφορικά με τις εξελίξεις στην ELFE και τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ. 

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα με τίτλο «Πρώην βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ συνεργάτες του Λαυρεντιάδη» το Documento αποκάλυπτε ότι η υπόθεση ELFE και τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ αναδύει έντονα και άρωμα ΝΔ, καθώς μεταξύ των στενών συνεργατών του Λαυρεντιάδη που φέρονται να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ, καθώς και στέλεχος της ΝΔ που κατά το παρελθόν είχε τοποθετηθεί σε κρατικές θέσεις.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 η διοίκηση της ΔΕΠΑ που διαδέχτηκε αυτήν του Θ. Κιτσάκου κατέθεσε στο γραφείο της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη μήνυση η οποία στρεφόταν κατά δεκατριών προσώπων, μεταξύ αυτών και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στη μήνυση η διοίκηση της ΔΕΠΑ κατήγγειλε πως οι οφειλές της λιπασματοβιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονταν μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 σε 114,840 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 14,716 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε μεταχρονολογημένες επιταγές. Η ιστορία των χρεών προς τη ΔΕΠΑ ωστόσο δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στη συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά, όταν η ΒΦΛ μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη το 2009 τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονταν σε 59 εκατομμύρια ευρώ. Υποτίθεται ότι η είσοδος του νέου επενδυτή θα σταθεροποιούσε τα χρέη και σιγά σιγά θα απομειώνονταν ώστε κάποια στιγμή να εκμηδενιστούν και να περιοριστούν μόνο στις τρέχουσες συναλλαγές. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το χρονικό διάστημα 2012-2014 τα χρέη της ELFE ανέρχονταν σε 70 εκατ. ευρώ, για να αυξηθούν στη συνέχεια σε περίπου 115 εκατ. ευρώ, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017. Στη μηνυτήρια αναφορά γινόταν επίσης λόγος για μεταβιβάσεις «της δραστηριότητας της ELFE SA σε λοιπά παρένθετα πρόσωπα του ομίλου Λαυρεντιάδη την περίοδο 2014-2016». Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΕΠΑ, τα τελευταία δύο χρόνια οι καταναλώσεις αερίου της ELFE καλύπτονταν με μεταχρονολογημένες επιταγές των επιχειρήσεων οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, δηλαδή των εταιρειών PFIC LTD, Centrofaro Services Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και BFS AEBE. Να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και σε άλλα 11 άτομα για το κακούργημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου, αλλά και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Ο «γαλάζιος» πρώην βουλευτής και ο αδελφός του

Επίσης στην ίδια μηνυτήρια αναφορά κατονομάζονταν και μια σειρά φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτές τις εταιρείες, τα οποία και φέρονται να είχαν κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και στη διάρθρωση του ομίλου ELFE. Ενα από αυτά ήταν και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Μπεχράκης, ο οποίος εμφανιζόταν ως γενικός διευθυντής της ELFE και ότι συμμετείχε από το 2010 στην ομάδα δίπλα στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Επιπλέον ως διευθυντής της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ εμφανιζόταν ο αδελφός του Νίκος Μπεχράκης, ενώ ως νόμιμος εκπρόσωπος της PFIC Ltd o Κυριακούλης Μπεχράκης.

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου 2018 η διοίκηση της ΔΕΠΑ κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές συμπληρωματικό υπόμνημα. Σε αυτό η διοίκηση της ΔΕΠΑ απέδιδε στον Διον. Μπεχράκη «κομβικό ρόλο».

Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στο υπόμνημα, με πρωτοβουλία του κ. Μπεχράκη ξεκίνησαν «οι κίβδηλες διαπραγματεύσεις μεταξύ ELFE και ΔΕΠΑ τον Μάιο του 2015». Μάλιστα στις 11 Μαΐου 2015 ο κ. Μπεχράκης απέστειλε επιστολή προς τη ΔΕΠΑ στην οποία υποσχόταν ότι μετά την επαναλειτουργία της μονάδας αμμωνίας θα μειωνόταν το χρέος. Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στο υπόμνημα, με τη συνδρομή του κ. Μπεχράκη «το χρέος της λιπασματοβιομηχανίας αυξήθηκε μέσα σε δύο χρόνια κατά 30 και πλέον εκατ. ευρώ».

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ

Εκτός από τον κ. Μπεχράκη, στο ίδιο υπόμνημα αναφερόταν και το όνομα του Γιάννη Τσάρα. Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα ο κ. Τσάρας, τοποθετήθηκε το 2004 ως διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Λιμένων Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Θεωρείται στέλεχος της ΝΔ, το οποίο μάλιστα στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπόμνημα της ΔΕΠΑ ο κ. Τσάρας από το 2010 μέχρι και τον Μάιο του 2018 είχε αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε όλες τις εταιρείες που σχετίζονται με τη λιπασματοβιομηχανία. Αρχικά ήταν διευθυντής στην ELFE, ύστερα της Centrofaro Services Ltd, στη συνέχεια της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και μετά στην εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.

Επίθεση στη ΝΔ από τον Γ. Σταθάκη

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για «πρωτόγνωρο θράσος» καθώς όπως είπε «η πώληση της ELFE και η δημιουργία χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έγιναν επί των ημερών της». Επίσης, όπως υπογράμμισε, η «θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του», ενώ «πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας».

Documento Newsletter