Όταν τα πιτσιρίκια «μπαίνουν» στα ΚΑΠΗ

Στα ευρωπαϊκά πρότυπα που θέλει οίκους ευγηρίας να έρχονται σε επαφή με βρεφονηπιακούς σταθμούς, και ακολουθώντας την άποψη που λέει πως οι ηλικιωμένοι δεν μπαίνουν σε οίκους ευγηρίας περιμένοντας να πεθάνουν, αλλά για να ζήσουν όσο πιο όμορφα μπορούν τα χρόνια που τους έχουν απομείνει, ο Δήμος Παλλήνης, «γεφυρώνει» τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με τα μέλη των ΚΑΠΗ.

Η παιδική αθωότητα συναντά την εμπειρία και σοφία της τρίτης ηλικίας. Παιδιά προσχολικής ηλικίας κοιτούν ενθουσιασμένα τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα των ανθρώπων που τους μαθαίνουν καινούργια πράγματα. Τη γέφυρα των δυο ηλικιών επιχειρεί να «χτίσει» ο δήμος Παλλήνης φέρνοντας κοντά τα παιδιά βρεφονηπιακών σταθμών με τα μέλη των Κ.Α.Π.Η.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Παλλήνης, Δημήτρης Μπαξεβάνης, «αποφασίσαμε να συνδέσουμε την παιδική ηλικία, με την τρίτη ηλικία. Και οι μεν και οι δε να κερδίσουν πράγματα.Τα μικρά παιδάκια παίρνουν ζεστασιά και αγάπη από αυτούς τους ανθρώπους, που είναι πολύ πιο σεβάσμιοι. Από τη δική τους πλευρά οι παππούδες κι οι γιαγιάδες χαίρονται που έρχονται σε επαφή με τα παιδάκια, διότι είτε τους θυμίζει τα δικά τους εγγόνια ή όσοι δεν έχουν εγγόνια βγάζουν όλη τους τη φροντίδα. Αποκτούν εγγόνια κι ας μην είναι των δικών τους παιδιών».

Ο κ. Μπαξεβάνης προσθέτει ότι οι δράσεις επεκτείνονται διαρκώς, «καθώς θέλουμε τα παιδιά να έχουν την αίσθηση της οικογένειας όπως ήταν παλιά, αφού στις μέρες μας ο παππούς ή γιαγιά δεν ζούνε μέσα στο σπίτι. Θέλαμε να έχουν τα παιδάκια μια επαφή πιο συχνή με τη φιγούρα του παππού ή της γιαγιάς. Το Πάσχα προγραμματίζουμε να πάνε σε σταθμούς γιαγιάδες και να τους μάθουν να ψήνουν κουλουράκια, ψωμάκια, τσουρέκια, να βάφουν αυγά, να φτιάχνουν λαμπάδες. Θα τους μιλήσουν για τα έθιμα και τις παραδόσεις του Πάσχα, ενώ στη συνέχεια θα δείξουν στους μικρούς αυτοσχέδια παιχνίδια των δικών τους παιδικών χρόνων, όπως πατίνια, πώς φτιάχνανε από πανιά τις μπάλες που παίζανε».

Για το σημαντικό ρόλο της επαφής γιαγιάδων και παππούδων με τα μικρά παιδιά μίλησε και η διευθύντρια των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Παλλήνης, Σοφία Σμέρου. «Τέτοιου είδους δράσεις βοηθούν στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς προσφέρουν ένα πλαίσιο συμβίωσης διαφορετικών γενεών. Τα παιδάκια του σταθμού μας περιμένουν, πώς και πώς, τη γιαγιά του ΚΑΠΗ Παλλήνης που έρχεται, όχι μόνο για να τους πει παραμύθια, αλλά για να παίξουν μαζί της, να ακούσουν δικές της ιστορίες, να την αγκαλιάσουν.Της κάνουν συνεχώς δωράκια που φτιάχνουν.Κι εκείνη με τη σειρά της βέβαια συγκινείται, τα αγαπά και τα σκέφτεται, τους κάνει εκπλήξεις. Αύριο θα έρθει ντυμένη με αποκριάτικη στολή για να διασκεδάσει μαζί τους».

Το πρόγραμμα που «επιστρατεύει» γιαγιάδες και παππούδες από τα ΚΑΠΗ Γέρακα και Παλλήνης έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες με επισκέψεις στα 7 νηπιαγωγεία αυτών των περιοχών μια μέρα την εβδομάδα. «Στις 10 το πρωί πηγαίνει ο παππούς ή η γιαγιά στο σταθμό, έχει μαζί του κάποια παραμύθια ή του/της δίνουν από τον σταθμό, μαζεύονται τα παιδιά και κατόπιν διαβάζουν το παραμύθι που επιλέγουν οι μικροί και αρχίζει μετά ένας διάλογος, συζήτηση. Στο τέλος πάντοτε ο παππούς ή η γιαγιά φεύγει παίρνοντας ένα δωράκι από τα χέρια των παιδιών», εξηγεί ο κ. Μπαξεβάνης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τις δυο πλευρές.