75 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αυτοκτονία του εμπνευστή της πιο μαύρης ιδεολογίας που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτόνησε στο αρχηγείο του στις 30 Απριλίου του 1945, πεπεισμένος ότι το σχέδιό του να κυριαρχήσει παγκόσμια είχε ήδη καταποντιστεί και γνωρίζοντας ότι οι συμμαχικές δυνάμεις με πολιορκητικό κριό τον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ να κερδίζουν συνεχώς έδαφος από την αρχή του έτους.
Όσο τα πράγματα δυσκόλευαν η ένταση στο υπόγειο αρχηγείο του Χίτλερ μεγάλωνε. Στις 28 Απριλίου διέταξε τη σύλληψη του Χίμλερ καθώς τον θεώρησε προδότη επειδή διαπραγματευόταν με τους Συμμάχους.
Την ίδια μέρα ενημερώθηκε ότι ο Κόκκινος Στρατός είχε φτάτσει μια ανάσα από το γερμανικό Ράιχσταγκ, στην πλατεία Ποτστνάμερ του Βερολίνου.
Είχε πλέον καταλάβει ότι το τέλος πλησίαζε. Ίσως έτσι να πήρε και την απόφαση, τα ξημερώματα της 29ης Απριλίου να παντρευτεί τη σύντροφό του Εύα Μπράουν με μια τελετή στην αίθουσα των χαρτών. Παρέθεσε στη νέα του σύζυγο ένα γαμήλιο «πρωινό» και στη συνέχεια έγραψε τη διαθήκη του η οποία προέβλεπε την τοποθέτηση του Ναυάρχου Καρλ Ντόνιτζ στη θέση του Αρχηγού του Κράτους, και του Γιόζεφ Γκέμπελς στη θέση του Καγκελάριου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έμαθε ότι ο μόνος του σύμμαχος, ο ιταλός φασίστας Μπενίτο Μουσολίνι είχε εκτελεστεί από τους παρτιζάνους και πλέον βρισκόταν κρεμασμένος από τα πόδια, μαζί με τη σύντροφό του Κλάρα Πετάσι, στο Μιλάνο.
Στη 1.00 τα ξημερώματα της 30ής Απριλίου ο Χίτλερ ενημερώθηκε ότι όλες οι δυνάμεις του που προστάτευαν το Βερολίνο, είτε ήταν περικυκλωμένες είτε βρίσκονταν σε άμυνα.
Στις 2.30 τα ξημερώματα ο Αδόλφος Χίτλερ εμφανίστηκε στον κεντρικό διάδρομο του υπόγειου αρχηγείου και αποχαιρέτησε το προσωπικό του. Μέχρι το πρωί ο Κόκκινος Στρατός είχε φτάσει σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το αρχηγείου. Πλέον γνώριζε το Βερολίνο θα «έπεφτε» εντός των επόμενων 24 ωρών.
Στις 14.30 ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αποσύρθηκαν στο προσωπικό αναγνωστήριο του Φύρερ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις 15.30 ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Ο Χίτλερ βρέθηκε να έχει αυτοκτονήσει έχοντας αυτοπυροβοληθεί στον κρόταφο, ενώ η Μπράουν είχε πεθάνει από δηλητηρίαση με κυάνιο, μια ουσία που χρησιμοποιούνταν συχνά για αυτοκτονία.
Ακολουθώντας τις εντολές του ίδιου, τα σώματα του Χίτλερ και της Μπράουν μεταφέρθηκαν έξω και κάηκαν. Η φωτιά στα άψυχα σώματά τους έκαιγε από τις 16.00 έως τις 18.30 το απόγευμα. Στη συνέχεια οι συνεργάτες του έθαψαν τα υπολείματα στον κρατήρα που είχε δημιουργήσει μια βόμβα.
Ο ΧΙΤΛΕΡ ΠΕΘΑΝΕ
Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Χίτλερ, παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά πρωτοσέλιδων μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης της εποχής, όπου ανακοινώνεται ο θάνατος του Φύρερ που έσπειρε τον θάνατο σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
New York Times, 2 Μαΐου, 1945
Σύμφωνα με ανταπόκριση των Times από τη Βρετανία «δεν υπήρξε κανένας ενθουσιασμός εδώ. Όσοι πίστεψαν την πληροφορία φαίνεται να αντιμετωπίζουν ως δεδομένο ότι ο Χίτλερ θα πέθαινε. Δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση.
Παράλληλα, οι Times περιλαμβάνουν και μια ενδιαφέρουσα σημείωση για τον τρόπο που κάλυψαν το θέμα άλλες εφημερίδες στη Βρετανία. «Οι εφημερίδες του Λονδίνου έλαβαν την ανακοίνωση του θανάτου του Χίτλερ την ώρα που οι πρωϊνές εκδόσεις πήγαιναν στο πιεστήριο. Όμως οι δεύτερες εκδόσεις κατέγραψαν αναλυτικά την είδηση με μεγάλους επικήδειους για τον Χίτλερ και βιογραφικά για τον Doenitz.
The Stars and Stripes, 2 Μαΐου, 1945
«Νεκρός ο Χίτλερ» ήταν ο τίτλος στην εφημερίδα του αμερικανικού στρατού, ενώ συνοδευόταν από άρθρο με τίτλο αφιέρωμα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ και την εκτίμησή του ότι η ειρήνη είναι εφικτή.
The Daily Record, 2 Μαΐου, 1945
H εφημερίδα της Βοστώνης που πλέον δεν λειτουργεί, παρουσίαζε αφιέρωμα στη ζωή του Χίτλερ, ενώ στον υπότιτλο επισημαίνει την υπόσχεση του Doenitz «να συνεχιστεί η μάχη».
Time, 7 Μαΐου 1945
Το Time, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Χίτλερ κυκλοφόρησε με ένα από τα εμβληματικότερα εξώφυλλα τις ιστορίας του.
Τις επόμενες δεκαετίες χρησιμοποίησε το κόκκινο «Χ» πάνω σε τρία ακόμη πρόσωπα: Του Σαντάμ Χουσεΐν, του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι και του Οσάμα μπιν Λάντεν.
The Cincinnati Times-Star, 1η Μαΐου 1945
«Ο Χίτλερ είναι νεκρός», ανακοινώνουν οι Ναζί. Τα αμερικανικά στρατεύματα προελαύνουν στην Αυστρία.
Η εφημερίδα πρόλαβε να δημοσιεύσει την είδηση νωρίτερα από σχεδόν όλα τα μέσα στις ΗΠΑ, ήδη από την 1η Μαΐου.
Salt Lake Tribune, 2 Μαΐου 1945
Η Tribune ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να υιοθετήσει την πληροφορία του θανάτου του Χίτλερ. Αναφέρεται στην «τοποθεσία θανάτου» χρησιμοποιώντας εισαγωγικά, ενώ στην ίδια σελίδα περιλαμβάνει το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Associated Press στο Βερολίνο, Louis Lochner, που αναφέρει ότι «είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Χίτλερ είναι πράγματι νεκρός»:
«Ο Χίτλερ δε θα μπορούσε να αποδεχτεί την άνευ όρων παράδοση και έτσι έπρεπε να σκηνοθετηθεί ο θρύλος του ηρωϊκού του θανάτου», ανέφερε το ρεπορτάζ.
The Daily Express, 2 Μαΐου 1945
Επιφυλάξεις τήρησε και η Daily Express η οποία στο «καπέλο» της είδησης σημειώνει ότι «οι Γερμανοί ανακοινώνουν την είδηση που όλοι ελπίζουν να αληθεύει».
Μάλιστα, το 2014, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο, ο συγγραφέας Dominic Midgley έγραψε ότι η Daily Express αρνήθηκε να τιμήσει τον θάνατο του Χίτλερ με κάποια φωτογραφία.
Hamburger Zeitung, 1η Μαΐου 1945
Κλείνουμε με μια γερμανική εφημερίδα που ευλόγως ήταν πολύ λιγότερο «πανηγυρική».
«Ο Φύρερ έπεσε» αναφέρει ο κεντρικός τίτλος του πρωτοσέλιδου.
«Είναι η σκοτεινότερη ώρα για τον λαό μας, σήμερα που μαθαίνουμε τα νέα ότι ο Φύρερ μας έπεσε, πολεμώντας στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας μας», αναφέρει στο πρωτοσέλιδο ο Καρλ Κάουφμαν, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ναζί στο Αμβούργο.
Πηγή: koutipandoras.gr