Με αφορμή τις διώξεις κατά του Τζιάνι Ινφαντίνο το Documento παραθέτει τις ιστορίες διαφθοράς των προέδρων της FIFA, η οποία θέλει να επιβάλει τη… νομιμότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο!
Ο παλιός πρόεδρος της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε πρωταγωνίστησε σε σωρεία σκανδάλων την εποχή της παντοκρατορίας του. Ο πανίσχυρος διάδοχός του Ζεπ Μπλάτερ το ίδιο και αποπέμφθηκε από τη θέση του. Ο επίδοξος διάδοχος και μαθητής του και πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί κηρύχθηκε έκπτωτος επίσης και αποπέμφθηκε από το ποδόσφαιρο. Δεκάδες μέλη της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αλλά και επιφανή στελέχη της ευρωπαϊκής –και όχι μόνο– ομοσπονδίας είτε εκδιώχθηκαν από τον χώρο είτε πήγαν φυλακή.
Ομως η σκυταλοδρομία με τα σκάνδαλα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται, καθώς πριν από λίγες μέρες ασκήθηκε ποινική δίωξη και στον νυν πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο για δικές του οικονομικές ατασθαλίες. Δίωξη που πλέον δεν εκπλήσσει κανέναν φίλαθλο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κι όμως, FIFA και UEFA έχουν καπελώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν υπό επιτήρηση την ΕΠΟ και προσπαθούν να επιβάλουν τη… νομιμότητα απέναντι στις ορέξεις κάθε ισχυρού παράγοντα που θέλει να επιβάλει τον δικό του νόμο στο ποδόσφαιρο της χώρας. Με λίγα λόγια, ήρθαν οι λύκοι να φυλάξουν τις ύαινες…
Ας δούμε λοιπόν τα έργα και ημέρες των προέδρων της παγκόσμιας ομοσπονδίας από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος
Βαριές κατηγορίες για δωροδοκία και άλλες οικονομικές ατασθαλίες αντιμετώπισε ο παλιός πρόεδρος της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε. Ο Βραζιλιάνος πρώην αθλητής κολύμβησης και δικηγόρος στο επάγγελμα κατηγορήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι πήρε δώρα από την εμπορική εταιρεία ISL ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια εποχή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, γαμπρός του Χαβελάνζε και πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ρικάρντο Τεϊξέιρα σύμφωνα με έρευνες παρουσιάστηκε να έχει εισπράξει ποσά ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα ελβετικού δικαστηρίου, οι δυο τους είχαν εισπράξει 18,2 εκατ. ευρώ από παράνομες αναθέσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή από χορηγούς για διάφορες «υπηρεσίες» τους και τελικά αποκαλύφθηκε ότι στη συνέχεια επέστρεψαν 4,5 εκατ. για να σταματήσει η εισαγγελική έρευνα με τον όρο να μείνει μυστική η ταυτότητά τους.
Ο Χαβελάνζε ήταν αρχικά πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας και εκλέχθηκε πρόεδρος της FIFA το 1974, θέση στην οποία παρέμεινε για 24 χρόνια, μέχρι το 1998, όταν τον διαδέχτηκε ο Ζεπ Μπλάτερ. Ηταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος σε αυτήν τη θέση. Οταν ξεκίνησαν οι έρευνες για τα σκάνδαλα διαφθοράς νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα σε νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο με σηπτική αρθρίτιδα. Τελικά για λόγους υγείας παραιτήθηκε από μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τις μέρες που η ΔΟΕ ετοιμαζόταν να του επιβάλει κυρώσεις. Ο Βραζιλιάνος παράγοντας πέθανε το 2015 σε ηλικία 100 ετών…
Το FIFA-gate
Ο Ζεπ Μπλάτερ ανέλαβε το 1998 την προεδρία της FIFΑ και κατά τη διάρκεια της θητείας του οι δωροδοκίες για την ανάθεση μεγάλων διοργανώσεων, οι μίζες από τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα και η εξάπλωση της διαφθοράς στους κόλπους της παγκόσμιας συνομοσπονδίας γιγαντώθηκαν.
Στις 27 Μαΐου 2015 ξέσπασε το περίφημο FIFA-gate, όταν έπειτα από έρευνες το FBI έκανε έφοδο στην έδρα της CONCACAF (η συνομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) στο Μαϊάμι και σε συνεργασία με την Ιντερπόλ συνέλαβε επτά υψηλόβαθμους παράγοντες της FIFA στη Ζυρίχη. Παράλληλα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους τριών χωρών-μελών της FIFA, τους Χοσέ Μαργουλίες (Αργεντινή), Τζακ Γουόρνερ (Τρινιντάντ και Τομπάγκο), Νικολάς Λεός (Παραγουάη) και ταυτόχρονα οι ΗΠΑ πέτυχαν την έκδοση όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο διαφθοράς. Οι κατηγορίες πολλές και σοβαρές: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκίες και εκβιασμοί κατά συρροή!
Λίγους μήνες αργότερα η Επιτροπή Ηθικής της FIFA ανακοίνωσε τρίμηνο αποκλεισμό ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τον πρόεδρο Ζεπ Μπλάτερ και τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας Ζερόμ Βάλκε και έθεσε υπό έρευνα τον πρόεδρο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ανχελ Μαρία Βιγιάρ και τον επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 από τη Γερμανία και πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου Φραντς Μπεκενμπάουερ. Οι εξονυχιστικές έρευνες για διαφθορά στην παγκόσμια ομοσπονδία συνεχίστηκαν και στα τέλη του 2015 ακόμη 16 αξιωματούχοι της FIFA προστέθηκαν στο κατηγορητήριο. Ολοι τους ήταν εν ενεργεία ή πρώην μέλη των συνομοσπονδιών Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) και Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) και κατηγορήθηκαν για υποθέσεις εκβιασμών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είχαν δημιουργήσει ολόκληρο σύστημα μέσω του οποίου την τελευταία 25αετία αντλήθηκαν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για δωροδοκίες γύρω από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Τον Δεκέμβριο του 2015 Μπλάτερ και Πλατινί τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA με ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για οκτώ χρόνια. Οι υπεύθυνοι της FIFA δεν πείστηκαν από τις απολογίες τους ότι είναι αθώοι σχετικά με την παράτυπη καταβολή ποσού που άγγιζε το 1,7 εκατ. ευρώ και είχε δώσει ο Μπλάτερ στον Πλατινί ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του κατά την περίοδο που ο Γάλλος λειτουργούσε ως σύμβουλός του. Κανένα γραπτό συμβόλαιο δεν υπήρχε στα αρχεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για να αποδείξει ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν νόμιμα και πως η καταβολή 1.700.000 ευρώ έγινε κατόπιν προφορικού συμβολαίου που διαθέτει νομική ισχύ επί ελβετικού εδάφους.
Eξαγορά του Μουντιάλ 2006
Την ίδια χρονιά το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αποκάλυψε ότι η Γερμανία εξαγόρασε το Μουντιάλ 2006 δωροδοκώντας μέλη της επιτροπής ανάθεσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νήματα κινούσε ο πρώην ιδιοκτήτης της Adidas Ρόμπερτ-Λουί Ντρεϊφίς, ο οποίος «δάνεισε» μέσω ενός fund στη γερμανική επιτροπή διεκδίκησης το ποσό των 10 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 6,5 εκατ. ευρώ) εν γνώσει του Μπεκενμπάουερ ώστε να δωροδοκηθούν συγκεκριμένα μέλη της FIFA (τέσσερις Ασιάτες) και να ψηφίσουν την υποψηφιότητα της
Δωροδοκίες, οικονομικές ατασθαλίες και μίζες από τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα, μερικά από τα ανομήματα πρώην διοικούντων τη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία Γερμανίας, που επικράτησε έτσι της Νότιας Αφρικής με 12-11. Οι καταγγελίες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, για δωροδοκίες και άλλες παράτυπες συναλλαγές με μέλη της FIFA έδωσαν και πήραν και εξακολουθούν να βγαίνουν στην επιφάνεια και για την «αμαρτωλή», όπως όλα δείχνουν, ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Οι σχετικές έρευνες με θέμα τη δωροδοκία μελών της FIFA για να δοθεί στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν ξεκινήσει από καιρό και συνεχίζονται. Οπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, η δεκάχρονη κόρη μέλους της FIFA έλαβε σε τραπεζικό λογαριασμό της 2 εκατ. δολάρια λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία ανάθεσης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αμέσως μετά την κατάθεση αυτού του ποσού στον λογαριασμό της κόρης του το συγκεκριμένο μέλος της FIFA επικοινώνησε μέσω email με άνθρωπο που συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης του Κατάρ για να τον ευχαριστήσει. Στις έρευνες έχουν αποκαλυφθεί ακόμη δωροδοκίες άλλων μελών μέσω εξωτικών ταξιδιών αναψυχής ή άλλων πανάκριβων δώρων.
Ποινική διαδικασία
Πριν από περίπου 15 μέρες, στις 30 Ιουλίου, οι ελβετικές αρχές έκαναν γνωστό ότι ο ειδικός εισαγγελέας που διορίστηκε για να εξετάσει τις συναλλαγές ανάμεσα στον γενικό εισαγγελέα της Ελβετίας Μίχαελ Λάουμπερ και τον νυν πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ξεκίνησε ποινική διαδικασία εναντίον των δύο αντρών. Την περασμένη εβδομάδα ο Λάουμπερ προσφέρθηκε να παραιτηθεί, καθώς δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκάλυψε μια συνάντησή του με τον Ινφαντίνο και είπε ψέματα στους επιβλέποντες, τη στιγμή που το γραφείο του έκανε έρευνα για νέα υπόθεση διαφθοράς στη FIFA.
Η αρχή που εποπτεύει τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Στέφαν Κέλερ, ο οποίος διορίστηκε μέσα στον Ιούλιο για να ερευνήσει ποινικές καταγγελίες εναντίον των δύο αντρών και άλλων εμπλεκομένων, είχε βρει ενδείξεις εγκληματικής συμπεριφοράς στις συναντήσεις τους…