Οταν ο Χίτσκοκ εισέπραττε αρνήσεις ηθοποιών για το «Frenzy»

Οταν ο Χίτσκοκ εισέπραττε αρνήσεις ηθοποιών για το «Frenzy»
O «μετρ του τρόμου» συζητά με την ηθοποιό Άννα Μάσεϊ στο Λονδίνο για τα γυρίσματα της προτελευταίας ταινίας του

Το προτελευταίο φιλμ του Χίτσκοκ είχε ανακοινωθεί ως πρότζεκτ από το 1968, αλλά ξεκίνησε να γυρίζεται μόλις το καλοκαίρι του 1971.

Το «Frenzy» («Φρενίτις») ήταν η προτελευταία ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και η τρίτη που γύρισε στο Λονδίνο ύστερα από την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και το Χόλιγουντ, όπου είχε μετακομίσει το 1939. Το «Φρενίτις» ακόμη βλέπεται σαν ένα ντοκουμέντο για το swinging London στον απόηχo του μέσα από την ιστορία ενός ψυχοπαθούς βιαστή και στραγγαλιστή, τις προσπάθειες σύλληψής του, καθώς και την άδικη ενοχοποίηση ενός αθώου ανθρώπου (προσφιλές χιτσκοκικό θέμα), ο οποίος όμως οδηγεί τελικά στην αποκάλυψη και τη σύλληψη του δολοφόνου.

Παίζουν ο Μπάρι Φόστερ στον ρόλο του μανάβη-ψυχοπαθούς δολοφόνου, ο Τζον Φιντς ως ο «loser» που βάζει σκοπό της ζωής του να τον ξεσκεπάσει, η Αννα Μάσεϊ και η Μπάρμπαρα Λι Χαντ ως τα θύματα του δολοφόνου αλλά και η σπουδαία Μπίλι Γουάιτλο, η μούσα του Σάμιουελ Μπέκετ, ως ένα κομβικό πρόσωπο στη σεναριακή εξέλιξη. Η πρώτη επιλογή του Χίτσκοκ για τον ρόλο του serial killer ήταν ο Μάικλ Κέιν, ο οποίος, όπως δήλωσε αργότερα, δεν ήθελε επ’ ουδενί λόγω να υποδυθεί έναν σαδιστή δολοφόνο. Ο Χίτσκοκ δεν του ξαναμίλησε ποτέ.

Ο Μπάρι Φόστερ ήταν αυτός που ενσάρκωσε τον ρόλο του μανάβη-σίριαλ κίλερ που δεν είχε δεχτεί ο Μάικλ Κέιν

Ακόμη δύο ηθοποιοί που αρνήθηκαν να παίξουν στην ταινία ήταν ο Ντέιβιντ Χέμινγκς για τον ρόλο του Τζον Φιντς και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ γι’ αυτόν της Μπάρμπαρα Λι Χαντ. Ο Χίτσκοκ είχε δει το «Blow up» (1966) του Αντονιόνι και ήθελε να τους κλείσει για το δικό του φιλμ. Ομως δεν αποδέχτηκαν την πρότασή του, αρνούμενοι να παίξουν σε ένα ψυχολογικό θρίλερ τρόμου (σε μια περίοδο που το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος σνομπάρονταν ως «δεύτερο» στις αναζητήσεις του λεγόμενου «σινεμά του δημιουργού»).

Ακόμη μία μεγάλη Αγγλίδα ηθοποιός που είπε όχι στον Χίτσκοκ ήταν η Έλεν Μίρεν στην οποία είχε προταθεί ο ρόλος της Άννα Μάσεϊ. Η Μίρεν ήταν πιο συνειδητοποιημένη ως προς την άρνησή της, καθώς πίστευε πως κατά βάθος δεν τη συμπαθούσε ο Χίτσκοκ, ενώ τα αισθήματα ήταν μάλλον… αμοιβαία. «Κι έτσι δεν ήθελα να είμαι μέσα στην ταινία» ήταν τα λόγια της πολλά χρόνια αργότερα. Ελάχιστοι επίσης γνωρίζουν ότι ακόμη και για το σενάριο του «Frenzy» ο Χίτσκοκ είχε προσεγγίσει αρχικά τον Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, ο οποίος όμως ήταν απασχολημένος με ένα βιβλίο κι έτσι ο μεγάλος Αγγλος auteur έφτασε στον Άντονι Σάφερ.

Παρά τις αντιξοότητες, η ταινία ξεκίνησε να γυρίζεται το καλοκαίρι του 1971, ενώ ως πρότζεκτ είχε ανακοινωθεί ήδη από το 1968. Προβλήθηκε στις Κάννες το 1972, εκτός επίσημου προγράμματος, αποσπώντας όμως τα εύσημα των κριτικών. Τέσσερα χρόνια μετά θα ακολουθούσε η «Οικογενειακή συνωμοσία», η τελευταία ταινία του Χίτσκοκ, προτού ο σημαντικός σκηνοθέτης φύγει από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Απριλίου 1980.

Documento Newsletter