Όταν ο Τζίμης Πανούσης είχε συλληφθεί με εντολή Ντογιάκου για «περιύβριση συμβόλου και παράνομη αφισοκόλληση»

Όταν ο Τζίμης Πανούσης είχε συλληφθεί με εντολή Ντογιάκου για «περιύβριση συμβόλου και παράνομη αφισοκόλληση»

Οι αντιδράσεις από τους κόλπους της εξουσίας για καλλιτεχνικές δημιουργίες δεν αποτελούν πρόσφατο φαινόμενο. Συγκεκριμένα, 23 χρόνια πριν από τον παροξυσμό που προκάλεσε στον Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και τον πρόεδρο της «Νίκης» Δημήτρη Νατσιό, η δημιουργία της Γεωργίας Λαλέ με τη ροζ σημαία, είχε πραγματοποιηθεί η σύλληψη του Τζίμη Πανούση.

Διαβάστε επίσης: Ο Γεραπετρίτης θυσίασε μια… ροζ «σημαία» για να εξευμενίσει τους ακροδεξιούς

Ροζ σημαία: H απάντηση της Στέγης στον λογοκριτή Γεραπετρίτη

Γεωργία Λαλέ: Τι απαντά για τη ροζ σημαία – «Τα θύματα γυναικοκτονίας είναι ήρωες»

Τότε, τον Οκτώβριο του 2000, ο αείμνηστος καλλιτέχνης είχε συλληφθεί και παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, με εντολή Ντογιάκου, για την επίμαχη αφίσα που διαφήμιζε την νέα του παράσταση, με τίτλο «Της πατρίδας μου η σημαία». Το θέμα της αφίσας του Τζίμη Πανούση ήταν η ελληνική σημαία, μόνο που στη θέση του σταυρού είχε το… σφυροδρέπανο.

Το γεγονός είχε πληροφορηθεί ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, που είχε υπηρεσία εκείνη την ημέρα, και ο οποίος και διέταξε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του καλλιτέχνη. Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του Τζίμη Πανούση στην Πολιτεία, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια, στη συνέχεια στη Σήμανση και ακολούθως στην Εισαγγελία, όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για περιύβριση συμβόλου. Από τα κρατητήρια της Ασφάλειας ο Τζίμης Πανούσης ειχε κάνει τότε στο «Εθνος» την παρακάτω δήλωση:

«Τώρα κατεβάζουν τις αφίσες των καλλιτεχνικών μας παραστάσεων. Σε λίγο θα μας καίνε ζωντανούς στα τηλεπαιγνίδια των Μικρούτσικων. Αν ο εισαγγελέας απογορεύσει την αφίσα με το τιμημένο σφυροδρέπανο, θα αναγκαστώ να κατασκευάσω καινούρια, μαύρη, με τίτλο «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, από 25η Οκτωβρίου στο «Γυάλινο». Τζίμης Πανούσης».

Βολές κατά του εισαγγελέα Ντογιάκου είχε εξαπολύσει ο συνήγορος του καλλιτέχνη, κ. Τάκης Παππάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρέπει να ασχοληθεί πειθαρχικά ο Άρειος Πάγος με την περίπτωση Ντογιάκου». Και συμπλήρωσε: «Ο Πανούσης έχει 23 χρόνια αθωωτικές αποφάσεις για το ίδιο αδίκημα. ‘Εχει περάσει ως δημιουργός και συνεπώς μπορεί μα χρησιμοποιεί κάποια πράγματα στις παραστάσεις του.

Αυτό το γνωρίζει ο εισαγγελέας. Και αφού το γνωρίζει και η αφίσα είναι μέρες στους δρόμους, δεν μπορεί ξαφνικά Παρασκευή μεσημέρι να χαρακτηρίζει το αδίκημα διαρκές και να κινεί την αυτόφωρη διαδικασία. Θα μπορούσε να ασκήσει ποινική δίωξη, αν πιστεύει ότι υπάρχει αδίκημα και να διατάξει μια προανάκριση. Οχι τη σύλληψη ενός καλλιτέχνη, που έχει και πρόβλημα υγείας και κινδυνεύει να περάσει το Σαββατοκύριακο στη φυλακή».

Documento Newsletter