Όταν ο Παναγιώτης συνάντησε τη Λίτσα

Ενώπιος ενωπίω ετοιμάζονται να βρεθούν ο Βλαστός και η ενταγμένη στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων εξαδέλφη του στη δίκη της αποκαλούμενης Greek Mafia

Η δίκη έχει από συμβόλαια κατά δικαστών και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων της νύχτας μέχρι πολιτική αγωγή τον καταδικασμένο για μίζες στα εξοπλιστικά Γιάννη Σμπώκο.

Εν συντομία

Ο απόλυτος παραλογισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη δίκη της αποκαλούμενης Greek Mafia με βασικό κατηγορούμενο τον Παναγιώτη Βλαστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η… προστατευόμενη μάρτυρας κατέθεσε από τη ΓΑΔΑ μέσω οθόνης με το πρόσωπό της φόρα παρτίδα, ενώ καλείται να καταθέσει και στο δικαστήριο αφού είναι και κατηγορούμενη!

Γιατί ενδιαφέρει

Προστατευόμενος μάρτυρας στη δίκη της «Greek Mafia». Το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για να γλιτώσει από τα… νύχια του Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος είχε ζητήσει να την «εξαφανίσουν από τον χάρτη» και φέρεται να έδωσε εντολή να τινάξουν το σπίτι της στον αέρα με μια βόμβα 30 λίτρων.

Και τώρα, τριάμισι χρόνια μετά, θα βρεθεί ενώπιόν του στη δίκη της αποκαλούμενης Greek Mafia.

Ο λόγος για την περιβόητη Λίτσα, ξαδέρφη του Παναγιώτη Βλαστού, η οποία από alter ego του έγινε το «βαθύ λαρύγγι» της Ασφάλειας, φοβούμενη αντίποινα όταν έχασε 250.000 ευρώ που ήταν το μερίδιο του βαρυποινίτη από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου.

Ο ίδιος ο 46άχρονος Βλαστός, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις του για τη Λίτσα καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απειλήσει ότι όπου τη βρει «θα την θάψει ζωντανή», έχει τώρα υποσχεθεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι όταν εμφανιστεί μπροστά του θα είναι τύπος και υπογραμμός. Οπως άλλωστε είχε δηλώσει όταν πριν από έναν χρόνο ολοκληρώθηκε η δίκη για το αποκαλούμενο συνδικάτο του εγκλήματος, «εγώ τελείωσα με την παρανομία».

Η συνάντηση Βλαστού και Λίτσας που αναμένεται να γίνει στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι προϊόν νομικού παραλογισμού, καθώς η «προστατευόμενη μάρτυρας» –για την οποία το μόνο που παραμένει κρυφό είναι πού κατοικεί– είναι παράλληλα και κατηγορούμενη στη μεγάλη δίκη, η δικογραφία της οποίας αποτελεί τη βίβλο του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας.

Ετσι, ως προστατευόμενη μάρτυρας εξετάζεται ήδη από το δικαστήριο μέσω οθόνης από τη ΓΑΔΑ, αλλά… φάτσα κάρτα, ενώ ως κατηγορουμένη υποχρεούται –με απόφαση του δικαστηρίου– να εμφανιστεί στο ακροατήριο και να απολογηθεί διά ζώσης!

Και αυτό γιατί αν και αρχικά, λόγω των… κελαηδισμάτων της, δεν της ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, στη συνέχεια κατέστη και αυτή κατηγορούμενη για συμμετοχή σε σωρεία πράξεων που αποδίδονται στην οργάνωση.

Οπως δε αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο που την παρέπεμψε μαζί με τον Βλαστό και άλλα 24 άτομα, «η αποκοπή της από την έκνομη δράση δεν επήλθε συνεπεία του γεγονότος ότι μετανόησε αντιλαμβανόμενη την απαξία των πράξεών της», αλλά επειδή «κατέστη στόχος του κατηγορουμένου, ο οποίος επίμονα ζητούσε να του παραδοθούν οι 250.000 που αποτελούσαν τμήμα των λύτρων που κατεβλήθησαν για την αρπαγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και αποτελούσαν το “μερίδιό” του». Γι’ αυτό τον λόγο «απευθύνθηκε στις αρχές, χωρίς, όμως, μέχρι και σήμερα να δικαιολογεί την εξαφάνιση του ποσού».

Σκηνικό μαφίας

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα ξεδιπλώνεται η δράση πολυπληθούς ομάδας η οποία με έδρα τις φυλακές και ενορχηστρωτή τον Βλαστό επιδίωκε τη διάπραξη κακουργημάτων όπως ανθρωποκτονίες, απαγωγές, τοκογλυφία, πλαστογραφία, εκρήξεις, εκβιασμούς.

Για τη δε Λίτσα, που μετά το κάρφωμα έγινε «πατσαβουρίτσα» για τον Βλαστό, αναφέρεται ότι «ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του, εκτελούσε πιστά και απαρέγκλιτα τις εντολές του».

Πολιτική αγωγή… ο Σμπώκος

Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πτυχή της δίκης είναι η παρουσία στα έδρανα της πολιτικής αγωγής του καταδικασμένου για τις μίζες των εξοπλιστικών Γιάννη Σμπώκου, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ΥΕΘΑ, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Κι αυτό γιατί ένα σκέλος της κατηγορίας αφορά εκβιασμό του από τους Βλαστό και Σκαφτούρο, οι οποίοι, όπως έχει πει, του ζητούσαν δέκα εκατομμύρια για να μην του… διαλύσουν το σπίτι, ενώ συνδέει με αυτή την ιστορία τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν σε συγγενικά του πρόσωπα.

Αρχικά είχε κατηγορηθεί και ο Ακης Τσοχατζόπουλος (ότι βρισκόταν πίσω από τον εκβιασμό) αλλά τελικά απαλλάχτηκε με το βούλευμα. Ο δε Βλαστός στην απολογία του γι’ αυτή την κατηγορία είχε απλώς αναρωτηθεί: «Σμπώκος; Ποιος είναι αυτός;»

Ο ρόλος της Λίτσας

Η Ευαγγελία ή άλλως Λίτσα Βλαστού ήταν μια νοικοκυρά, σύζυγος ναυτικού, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού που μέχρι το 2012 δεν είχε απασχολήσει τις αρχές.

«Τρία χρόνια» έχει παραδεχτεί πλέον η ίδια «διαχειρίστηκα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου και από τοκογλυφίες».

Σύμφωνα με το βούλευμα, «στα τέλη του 2012 η Λίτσα μετέβη στην οικία της μητέρας του Γιάννη Σκαφτούρου και παρέλαβε εντός σακούλας κρεάτων 1.100.000 σε χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ. Την άνοιξη προς καλοκαίρι του 2014 μετέβη σε φούρνο όπου παρέλαβε 400.000 ευρώ τα οποία μετέφερε στην οικία της δικηγόρου».

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν η Λίτσα «έχασε» 250.000 ευρώ. Στο βούλευμα περιγράφεται η συνάντηση που είχαν τα δύο ξαδέρφια στις φυλακές Κορυδαλλού το πρωί της 5ης Ιανουαρίου του 2015.

«Το επισκεπτήριο πραγματοποιήθηκε στη ΣΤ΄ πτέρυγα στο χώρο που οι δικηγόροι συναντούν τους πελάτες τους. Παρόντες και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Ο Βλαστός μόλις την είδε της είπε “Λοιπόν, Λίτσα, για να μη σας τινάξω όλους στον αέρα, πες μου πού είναι τα λεφτά. Είστε όλοι για ξεκλήρισμα. Θα σας καθαρίσω όλους”. Οταν του είπε ότι δεν είχε τα χρήματα, αυτός της είπε “Τι λες μωρή μη σε θάψω ζωντανή; Θα σας τινάξω όλους στον αέρα”, την άρπαξε από το κεφάλι και τη χτύπησε δύο φορές στο αριστερό ζυγωματικό. Η ίδια άρχισε να καλεί σε βοήθεια, χωρίς όμως οι σωφρονιστικοί να κάνουν κάτι. Στη συνέχεια, την απείλησε εκ νέου: “Λίτσα, θα σας τινάξω όλους στον αέρα. Ξέρω ακόμη και τα κομμωτηριάκια που πας. Θα δεις τι θα γίνει”. Η ίδια κατευθύνθηκε προς τους υπαλλήλους προκειμένου να τους ζητήσει τα ονόματά τους, πλην όμως αυτοί αρνήθηκαν να τα χορηγήσουν, ενώ μόλις αντελήφθη την ενέργειά της αυτή ο Βλαστός της είπε “Λίτσα, φύγε μη σε θάψω επιτόπου”».

Τα συμβόλαια κατά των δικαστών

Στο στόχαστρο είχε μπει η πρόεδρος Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή που δίκασε τους κατηγορούμενους για την απαγωγή Παναγόπουλου.

Ο αρχηγός φέρεται ότι είχε αναθέσει στη Λίτσα να ασχοληθεί με την περίπτωση της κ. Καλαϊτζή κι αυτή έπειτα από παρακολούθηση του επιβεβαίωσε ότι είχαν τη σωστή διεύθυνση κατοικίας της δικαστού.

«Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αρχηγό ανέφερε συνθηματικά τη φράση “όλα εντάξει”, εννοώντας ότι η Καλαϊτζή διαμένει πράγματι στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Στο επόμενο επισκεπτήριο του ανέφερε τις λεπτομέρειες. Σε μεταγενέστερο δε επισκεπτήριο η Λίτσα ανέφερε ότι της είπε ο αρχηγός σχετικά με τη δικαστικό “Θα δεις τι θα πάθει αυτή”. Επίσης έδωσε εντολή “Βγάλε φωτογραφία της Καλαϊτζή ή βρες φωτογραφίες από το ίντερνετ και δώσε τις στον… για να ξέρει ποια είναι μη φάμε λάθος άνθρωπο”.

Λίγες ημέρες αργότερα η Λίτσα συνάντησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και με το αυτοκίνητό του μετέβησαν στην οικία της προέδρου. Κατευθύνθηκαν πεζή προς το σπίτι και στη συνέχεια η Λίτσα υπέδειξε το ακριβές οίκημα και περιέγραψε φυσιογνωμικά την Καλαϊτζή. Η Λίτσα επίσης του συνέστησε προσοχή επειδή την πρόεδρο Εφετών συνοδεύει τουλάχιστον ένας αστυνομικός, αλλά αυτός φέρεται να της απάντησε απαθής “Τότε θα φύγει και αυτός μαζί”. Το συμβόλαιο θανάτου δεν εκτελέστηκε καθώς ο εκτελεστής συνελήφθη από την Αστυνομία για συμμετοχή σε κύκλωμα μπράβων. Τότε δόθηκε εντολή για τοποθέτηση βόμβας. Μετά την έκρηξη στο σπίτι της δικαστικής λειτουργού, τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου του 2012, σε επισκεπτήριο που πραγματοποίησε η Λίτσα στις φυλακές Τρικάλων ο αρχηγός της είπε: “Είδες τι έγινε στο Χαλάνδρι; Ασ’ τη, να μάθει να μοιράζει ισόβια».

Στις 20 Ιουλίου του 2013 σημειώθηκε έκρηξη και στο σπίτι της εισαγγελέα Πρωτοδικών Σοφίας Πετράκη, στην οποία, σύμφωνα με το βούλευμα, «είχε ανατεθεί η επεξεργασία της δικογραφίας για την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο».

Μάλιστα πριν από την απόδραση η Λίτσα είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της τηλέφωνο τους χώρους από την είσοδο της φυλακής έως τον χώρο του επισκεπτηρίου, έδειξε τη λήψη στον Παναγιώτη Βλαστό και στη συνέχεια διέγραψε το υλικό. Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης είχαν συνεννοηθεί ο Παναγιώτης Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι στον χώρο του επισκεπτηρίου για να αναγκάζει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τις πόρτες, όπως και έκανε, πλην όμως φθάνοντας στην τελευταία πόρτα ο υπάλληλος που ήταν εκεί πρόλαβε να την κλείσει.

Υπόθεση Ναστούλη

Η οργάνωση αποφάσισε να τον τελειώσει και έτσι ανέθεσαν στη Λίτσα και σε μια ακόμη γυναίκα να συγκεντρώσουν στοιχεία για το πού μένει ο Ναστούλης όταν παίρνει άδεια από τις φυλακές και αν επισκέπτεται την Καλλιθέα, για να του τη στήσουν.

«Κατόρθωσαν μέσω ενός υπαλλήλου ΔΟΥ να βρουν από τον ΑΦΜ του Ναστούλη τη διεύθυνση κατοικίας που είχε δηλώσει. Επίσης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο προκειμένου να διαπιστώσουν αν σύχναζε εκεί τις ημέρες των αδειών. Ωστόσο δεν τον εντόπισαν εκεί. Οι δύο που είχαν αναλάβει το συμβόλαιο εφοδιάστηκαν από τη Λίτσα με 2-3 καλάσνικοφ και 2-3 πιστόλια και μετέβησαν το καλοκαίρι του 2012 στη Λευκάδα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, παραθέριζε ο Ναστούλης, προκειμένου να τον σκοτώσουν».

Υπόθεση Μαντούβαλου – Συμβόλαιο θανάτου

Στο στόχαστρο φέρεται να είχε μπει και ο Πέτρος Μαντούβαλος. Οπως αναφέρεται: «Η Λίτσα είχε ενημερωθεί ότι κάποιο πρόσωπο που κρατείται στις φυλακές για υποθέσεις κοκαΐνης σκόπευε να σκοτώσει τον δικηγόρο Πειραιά Πέτρο Μαντούβαλο επειδή ο τελευταίος του είχε αποσπάσει 1.000.000 και αρνείτο να το επιστρέψει. Τελικά, το συμβόλαιο παρέμεινε ανεκτέλεστο είτε επειδή ο κρατούμενος δεν διέθετε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό είτε γιατί ήρθαν σε συμβιβασμό με τον Μαντούβαλο».

BOXAKI

Με δήλωσή του στο Documento ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, συνήγορος στη δίκη, που είχε εκφράσει αντιρρήσεις στην εξέταση της Λίτσας ως μάρτυρα κατηγορίας, υποστηρίζει ότι η λύση που επελέγη τελικά από το δικαστήριο «προκειμένου να αντιμετωπιστούν το υφιστάμενο νομοθετικό κενό και οι δικονομικές ασάφειες που απορρέουν από αυτό είναι σολομώντεια».

Κατά τον κ. Μαντά «η απόφαση αυτή αναδεικνύει την απουσία ασφαλούς νομοθετικού πλαισίου ικανού να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις αυτές. Από την άλλη πλευρά όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι με την πρόσφατη απόφασή του το δικαστήριο έδωσε αποτελεσματική λύση στο πρωτόγνωρο θέμα της εναλλαγής των ιδιοτήτων μάρτυρα και κατηγορουμένου στο ίδιο πρόσωπο, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να ανατραπεί θεμελιακά η ισορροπία της διεξαγόμενης ποινικής δίκης».