Οταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Φρόιντ

Οταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Φρόιντ

Ας υποθέσουμε ότι κατέχετε ένα παραδοσιακό κτίριο το οποίο έχει υποστεί διάβρωση στον φέροντα οργανισμό λόγω της φυσικής φθοράς και της σοβαρής καταπόνησης από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων μηνών.

Φυσικό είναι να αναθέσετε τη μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου σε τεχνική εταιρεία για να προχωρήσετε στα έργα αποκατάστασης.

Φυσικό είναι να σας θέλγει το γεγονός ότι η εταιρεία που επιλέξατε ακολουθεί τις μελέτες και τις τεχνικές ενός νομπελίστα καθηγητή.

Ομως δεν είναι καθόλου φυσικό να επιμένετε στην εν λόγω εταιρεία όταν μαθαίνετε ότι όπου εφαρμόστηκαν οι μελέτες αυτές (χωρίς καμία εξαίρεση) τα κτίρια τελικά κατέρρευσαν.

Σε τέτοια περίπτωση δεν είστε απλώς ιδεοληπτικός αλλά κυρίως βαριά ψυχονευρωτικός, όπως περιγράφεται στο έργο του Σίγκμουντ Φρόιντ «Μελέτες για την υστερία» και ειδικότερα στο κεφάλαιο «Περί του ψυχικού μηχανισμού των υστερικών φαινομένων».

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός πανηγύριζε για την αυτόματη (με το πάτημα ενός κουμπιού) επιστροφή στην κανονικότητα αφού καταγράφεται σημαντική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Κατά την εκτίμησή του, από τον Ιανουάριο του 2020 ως τον Ιανουάριο του 2021 οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 21 δισ. ευρώ (από τα 141 στα 162), χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αποτυχία του κυβερνητικού σχεδιασμού αφού πολύτιμοι πόροι αφαιρέθηκαν από την πραγματική οικονομία και κατευθύνθηκαν στην αποθησαύριση.

Η διάβρωση των δομικών στοιχείων της οικονομίας (με κύρια ευθύνη του Μαξίμου, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει ότι:

• Ελάχιστες (μόνο πολύ μεγάλες) επιχειρήσεις μπήκαν σε προγράμματα ενισχύσεων και αποθησαυρίζουν πλούτο, ενώ μικρές επιχειρήσεις έμειναν εκτός, συσσωρεύοντας οφειλές πολλών μηνών που θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένες, όταν το 95% αυτών το 2020 κατέγραψε μείωση τζίρου κατά μ.ό. 56,3%.

• Οι τράπεζες μείωσαν τις χρηματοδοτήσεις (σε περίοδο αύξησης των καταθέσεων), ανοίγοντας τη στρόφιγγα σε 20.000 επιχειρήσεις από τις συνολικά 850.000, χορηγώντας δάνεια 5.000-15.000 ευρώ και μόνο πέντε επιχειρήσεις έλαβαν δάνεια πολλών εκατομμυρίων.

• Η εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου είναι ότι τουλάχιστον 200.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν άμεσα, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία, να πληγούν σοβαρά τα κρατικά έσοδα και η παραγωγική δραστηριότητα.

Και μέσα στην τούρλα της πανδημίας και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδ. Σκυλακάκης μίλησε σε δραματικούς τόνους (παρουσιάζοντας το σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0») για το «επενδυτικό κενό απόκλισης 162 δισ.» που γεννά τεράστια προβλήματα ανεργίας, μείωσης εισοδήματος και ανάπτυξης.

Τι περιμένετε –σοφολογιότατε– να συμβεί με το σχέδιο Πισσαρίδη που προβλέπει τη διάλυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και την ελαστικότητα της εργασίας με απώλεια μισθών;

Ενώ η πτώση του δείκτη τιμών (2010-19) δεν υπερέβη το 3%, η μείωση του κόστους εργασίας ανήλθε σε 37,5%.

Ενώ λέγατε ότι ο υποκατώτατος μισθός των νέων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τελικά εκτίναξε την ανεργία τους στο 60%.

Αλλά όπως έλεγε και ο Σίγκμουντ Φρόιντ: «Νεύρωση είναι η ανικανότητα για ανοχή της αντιξοότητας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter