Στα τέλη του Ιουνίου το Ανώτατο Αμερικάνικο Δικαστήριο αποφάσισε την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση. Η μεσαιωνικού χαρακτήρα θεσμική επέμβαση στις ζωές και την αυτοδιάθεση του σώματος χιλιάδων γυναικών είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τα social media με πολιτικές φυσιογνωμίες από κάθε γωνιά του πλανήτη να τοποθετούνται επί της αναχρονιστικής δικαστικής απόφαση, ανάμεσα τους και ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να τοποθετηθεί μέσα απ’ την πλατφόρμα του Twitter λέγοντας πως έχει προβληματιστεί ιδιαιτέρως από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αμερικής, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό συνιστά τεράστιο πισωγύρισμα για τα γυναικεία δικαιώματα.
Really troubled by the decision of the US Supreme Court. It is a major step back in the fight for women’s rights.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 25, 2022
Η δήλωση του Μητσοτάκη σχεδόν έναν μήνα μετά φαντάζει τραγελαφική και αποκαλύπτει την αποτυχημένη και επιφανειακή επικοινωνιακή πολιτική του. Αυτό γιατί έρχεται μετά την απόφαση δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει την παρασκηνιακή καθοδήγηση της δικαιοσύνης, η οποία φαίνεται να έχει πάψει να είναι ανεξάρτητη.
Η αποφυλάκιση του Λιγνάδη έχει πολιτικό χαρακτήρα, με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτελεί ηθικό αυτουργό της. Γεγονός που δικαιολογεί και το μαζικό κύμα κοινωνικής δυσφορίας και αγανάκτησης που έχει προκύψει εξαιτίας της.
Άραγε για τον έλληνα πρωθυπουργό μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί πισωγύρισμα για τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα όπως εκείνο της γενετήσιας αξιοπρέπειας;
Με σχετικό tweet καυτηριάζει την δήλωση του πρωθυπουργού σχολιάζει και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης υπογραμμίζοντας πως: «Εδώ ο Μητσοτάκης κρίνει απόφαση δικαστηρίου. Και μάλιστα του Ανώτατου δικαστηρίου στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα γιατί το θεωρεί απαράδεκτο να γίνεται; Μήπως επειδή η δικαστική απόφαση αφορά το #Λιγναδης_gate;»
Εδώ ο Μητσοτάκης κρίνει απόφαση δικαστηρίου. Και μάλιστα του Ανώτατου δικαστηρίου στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα γιατί το θεωρεί απαράδεκτο να γίνεται; Μήπως επειδή η δικαστική απόφαση αφορά το #Λιγναδης_gate; https://t.co/oAaAmx5OzT
— Kostas.Vaxevanis (@KostasVaxevanis) July 19, 2022