Oταν ο Μάνος Χατζιδάκις ξάπλωσε στα πόδια της Μέλανι Σάφκα

Oταν ο Μάνος Χατζιδάκις ξάπλωσε στα πόδια της Μέλανι Σάφκα

H πρώτη φολκ καλλιτέχνιδα που τραγούδησε στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ έφυγε από τη ζωή στα 76 της, διατηρώντας αναλλοίωτα τα πασιφιστικά χίπικα ιδεώδη της.

Αλλο ένα αστέρι του Γούντστοκ έσβησε για πάντα. Η Μέλανι Σάφκα, ή απλώς Μέλανι, πέθανε στα 76 της διατηρώντας αναλλοίωτα μες στα χρόνια τα πασιφιστικά χίπικα ιδεώδη της. Υπήρξε η πρώτη φολκ καλλιτέχνιδα που τραγούδησε στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ, διαδεχόμενη στη σκηνή τον Ραβί Σανκάρ ύστερα από μια μεγάλη νεροποντή την Παρασκευή 15 Αυγούστου του 1969. Είχα την τύχη να αλληλογραφώ μαζί της για δύο χρόνια, από το 2015 μέχρι το 2017.

Κάθε φορά έβαζε η ίδια ένα θέμα και το συζητούσαμε ακόμη κι αν περνούσαν εβδομάδες μέχρι να απαντήσουμε ο ένας στον άλλο. Την ακόλουθη ιστορία δεν την έμαθα από τη θρυλική τραγουδοποιό και τραγουδίστρια με τη φωνή-κρύσταλλο έτοιμο να σπάσει. Τη διάβασα το 2008 σε μια επίσκεψή μου στο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι. Συγκεκριμένα, είδα μία απ’ τις επιστολές που ο Χατζιδάκις αντάλλασσε με τους φίλους του στην Ελλάδα την περίοδο που ζούσε στις ΗΠΑ. Η ιστορία λέει πως ο Χατζιδάκις, που αγαπούσε τους χίπηδες τροβαδούρους, πήγε σε συναυλία της Μέλανι στο Μπέβερλι Χιλς εν έτει 1970.

Εντυπωσιάστηκε αρχικά απ’ τους νέους που προσέρχονταν στη συναυλία με αναμμένα κεριά στα χέρια σε μια συνθήκη που παρέπεμπε σε θρησκευτική τελετή. Μια αξιόπιστη μαρτυρία, αν υποτεθεί πως τα κεριά είχαν γίνει κάτι σαν φετίχ των χίπηδων αναφορικά με το τραγούδι της Μέλανι «Lay down (candles in the rain)». Η συναυλία ξεκίνησε και σύντομα ο Χατζιδάκις, εκστασιασμένος από τη φωνή της, πλησίασε τη σκηνή και ξάπλωσε κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια της με κλειστά μάτια. Κανείς δεν πήγε να τον εμποδίσει αφού, όπως θα μου έλεγε η Μέλανι στην αλληλογραφία μας, «εκείνη την εποχή το κοινό προέβαινε σε ακραίες αντιδράσεις και τα πάντα επιτρέπονταν κατά έναν τρόπο».

Η Μέλανι στη μετά Γούντστοκ εποχή συνέχισε να δίνει συναυλίες και παράλληλα να κάνει ακτιβισμό υπέρ της ειρήνης αλλά και του βιγκανισμού. Το «I don’t eat animals» ήταν μια από τις πρώτες βίγκαν μπαλάντες διαμαρτυρίας που γράφτηκαν ποτέ. Ταυτόχρονα, από τον γάμο της με τον διάσημο παραγωγό Πίτερ Σέκερικ απέκτησε τρία παιδιά και παρέμειναν μια δεμένη οικογένεια μέχρι το τέλος. Η Μέλανι, αν κι έφυγε απ’ τον κόσμο αυτό, πάντα θα συναντά τους ανθρώπους ανά την υφήλιο μέσα από τα αυλάκια των παλιών βινυλίων με τα δικά της τραγούδια κι αυτά των Rolling Stones, του Μπομπ Ντίλαν και άλλων.

Documento Newsletter