Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στη Bild για ένα… «φυσιολογικό καλοκαίρι»

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στη Bild για ένα… «φυσιολογικό καλοκαίρι»

Στα τέλη Μαΐου, ο πρωθυπουργός δήλωνε με περισσή αισιοδοξία ότι τα πράγματα «θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε οριοθετήσει χρονικά τις ελπίδες του για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με την πραγματικότητα να τον διαψεύδει… εκκωφαντικά.

Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και η κατάσταση, όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, μόνο βελτιωμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι η χώρα βρίσκεται προ των πυλών του τέταρτου κύματος και τη μετάλλαξη Δέλτα να έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους λοιμωξιολόγους αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.107 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ στασιμότητα παρατηρείται και στον τομέα των εμβολιασμών, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά μετά βίας το 40%, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί έφτανε το 70% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Παράλληλα, η εικόνα που έρχεται από τον τουριστικό κλάδο μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να προσφέρει, με τη χώρα να βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα των Βρετανών και εταιρείες όπως η TUI να ακυρώνουν ταξιδιωτικά πακέτα σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Μέσω της Bild, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει κάλεσμα στους Γερμανούς ώστε να επισκεφθούν την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι φέτος θα έρθουν διπλάσιοι τουρίστες από το 2020. «Πέρσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% σε σχέση με το 2019. Πιστεύω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Ιούνιος θεωρήθηκε ως χαμένος μήνας για τον τουρισμό, ενώ εκτός απροόπτου, τα ίδια θα ισχύσουν και τον Ιούλιο, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό να βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά σε πολύ δύσκολη θέση, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας και τις βιαστικές (αλλά και συνάμα πρόχειρες) κυβερνητικές αποφάσεις.

«Ο σοβαρός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει & τα αρνητικά σενάρια…», σημείωνε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του όχι κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης, αλλά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος υπογράμμιζε ότι οι επιτελείς της κυβέρνησης «υιοθετούν πάντα το καλύτερο σενάριο, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις. Πέφτουν έξω από την άνοιξη του 2020 & συνεχίζουν…». 

Η εν λόγω προσέγγιση (και μάλιστα μέσω… φίλιων πυρών) έρχεται να προστεθεί στο «κύμα» αντιδράσεων από φορείς του τουρισμού και της εστίασης, της ελάσσονος και ήσσονος αντιπολίτευσης, αναφορικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίστηκε και συνεχίζει διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση.

Η κριτική δεν εξαντλείται εκεί, αλλά -δικαίως- εξαπλώνεται και σε ευαίσθητους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, με την κυβέρνηση να  ποντάρει στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» προτάσσοντας «επικοινωνιακά τρικ» και περισσή αισιοδοξία, γεγονός που αποδεικνύει εκ του αποτελέσματος ότι τα «γαλάζια» σχέδια καταστρώνονται με βιασύνη, δίχως εναλλακτικό πλάνο.

Κι όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν «βάσει σχεδίου» τότε σειρά παίρνει η απόδοση ευθυνών στους πολίτες, αντί αυτοκριτικής…

«Μοναδική σταθερά ο αυτοθαυμασμός…»

«Σήμερα ανακοινώθηκαν 2.107 κρούσματα. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων μόλις ξεπερνάει το 40%, αντί του στόχου για 70%. Μοναδική σταθερά της πολιτικής Μητσοτάκη ο αυτοθαυμασμός και η μετάθεση των ευθυνών για την αποτυχία στους πολίτες», επεσήμανε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ενθυμούμενος τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα.

Documento Newsletter