Όταν ο Κικίλιας διαβεβαίωνε πως προτεραιότητα είναι η Αττική λόγω υψηλής επικινδυνότητας

Όταν ο Κικίλιας διαβεβαίωνε πως προτεραιότητα είναι η Αττική λόγω υψηλής επικινδυνότητας

Στις διαβεβαιώσεις που παρείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από βήματος Βουλής τον περασμένο Μάρτιο προσκρούουν οι αποκαρδιωτικές εικόνες απ’ όσα άφησε πίσω η mega πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής από τον Βαρνάβα και έφτασε να καίει εντός αστικού ιστού σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Στις 12 Μαρτίου, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την προμήθεια Καναντέρ από το 2027 και εντεύθεν, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τις επιχειρησιακές προτεραιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο.

Αφού επανέλαβε την αλλαγή στρατηγικής με έμφαση την πρόληψη, κάτι που δεν φάνηκε να λειτουργεί στην περίπτωση των πυρκαγιών στη ΒΑ Αττική που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεις πρασίνου, δεκάδες κατοικίας και επιχειρήσεις, αλλά και την απώλεια μίας 62χρονης στο Πάτημα Βριλησσίων, ο υπουργός επισήμανε τα εξής:

«Πρώτον, είναι σημαντικό να συντηρούν (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) τους μετασχηματιστές, να συντηρούν το δίκτυο και να μπορούν να μπαίνουν και τα οχήματα της πυροσβεστικής για την κατάσβεση. Δεύτερον, μετά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα το περσινό καλοκαίρι σε διάμετρο εκατό μέτρων περιμετρικά σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας με ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων θα υπάρχει ζώνη πυροπροστασίας υποχρεωτικά και στο κατάλληλο «timing». Τρίτον, έχουν διαπιστωθεί οι περιοχές τις οποίες προτάσσει η Πυροσβεστική μαζί με τη Διεύθυνση Δασών που είναι επικίνδυνες στην Αττική. Γιατί προτάσσουμε την Αττική κατ’ αρχάς; Διότι είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή με 5 εκατομμύρια κατοίκους και πολλές περιοχές περιαστικές περιδασικές, και εκεί θα προσπαθήσουμε να επέμβουμε, ιεραρχώντας τες από τις πιο σημαντικές και επικίνδυνες και πηγαίνοντας προς τα πίσω».

Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του κ. Κικίλια, η Αττική αποτελούσε προτεραιότητα λόγω των «5 εκατομμυρίων κατοίκων» και των «πολλών περιαστικών περιδασικών» περιοχών της. Ωστόσο, η προτεραιοποίηση δεν αποτυπώθηκε σε επιχειρησιακό επίπεδο, με την πυρκαγιά να ξεφεύγει και να μπαίνει εντός αστικού ιστού, με αποτέλεσμα πολλοί να δουν τις πρώτες τους κατοικίες να γίνονται στάχτη.

«Θα έχουμε 16.000 πυροσβέστες»

Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά του αρμόδιου υπουργού στον αριθμό των πυροσβεστών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Τότε, ο κ. Κικίλιας είχε καταστήσει σαφές πως «θα έχουμε δεκαέξι χιλιάδες πυροσβέστες και πλέον ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα σαράντα εννέα έτη», εξηγώντας: «Αυτό σημαίνει πολλά και τίποτε, γιατί είναι εκπαιδευμένοι, γιατί τους ξαναεκπαιδεύσαμε φέτος μετά από πολλά-πολλά χρόνια –κάποιοι δεν έχουν εκπαιδευτεί ποτέ- μαζί με τους δασάρχες και τους δασικούς υπαλλήλους, επιτελικά τους ανθρώπους των δασαρχείων, στο πώς θα συνεργάζονται υποχρεωτικά σε μια δασική πυρκαγιά και αυτό θα μπει μέσα στο προεδρικό διάταγμα, μέσα στον νόμο. Τους εκπαιδεύσαμε με τους κορυφαίους επιστήμονες στη χώρα για το ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιεί κανείς για τη μετεωρολογία και τις άλλες επιστήμες προκειμένου να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».

Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα γιατί κατά την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς επιχείρησαν μόνο 700 πυροσβέστες σε περιοχές που απέχουν περί τα 10 χλμ από το κέντρο Αθήνας. Επίσης, ποια είναι η κατανομή των 16.000 πυροσβεστών ανά την επικράτεια και ποιος την αποφάσισε;

Διαβάστε επίσης:

Φταίει ο στρατηγός Μητσοτάκης

Πολιτική… ειρωνεία: Η τελευταία ανάρτηση του Κικίλια πριν τη φωτιά ήταν… για τα 4 νέα πυροσβεστικά για την προστασία της Πεντέλης

Κρανίου τόπος η Αττική: Συγκλονιστικές φωτογραφίες απόλυτης καταστροφής σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια

Φωτιές: Το Μαξίμου σε πλήρη αμηχανία και σε ρόλο θεατή

«Χάσαμε μια φίλη, τη Νάντια» – Θρήνος για την 60χρονη που βρέθηκε απανθρακωμένη στο Πάτημα Χαλανδρίου (Photos-Videos)

Ολικό μπάχαλο στην πυρκαγιά της Αττικής: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη φωτιά που καίει σχεδόν μέσα στην πόλη (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter