Όταν ο Ισίδωρος συνάντησε την Κίρστι

Όταν ο Ισίδωρος συνάντησε την Κίρστι

Tην ίδια μέρα που η Κίρστι Κόβεντρι πανηγύριζε στο Πεκίνο το πέμπτο από τα επτά ολυμπιακά μετάλλια της πολύκροτης καριέρας της, ασημένιο στα 100 μ. ύπτιο, ο Ισίδωρος Κούβελος πρωταγωνιστούσε σε θερμό επεισόδιο στις κερκίδες του «Υδάτινου Κύβου», λίγα μέτρα έξω από το νερό. Επειδή προέχουν οι σχέσεις καλής φιλίας και συνεργασίας, το τοπωνύμιο «Πεκίνο» και η χρονολογία «2008» δεν αναφέρθηκαν στη συγχαρητήρια δήλωση που ο νεόκοπος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) απηύθυνε την Τετάρτη στη νεόκοπη πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Μέσα στο χλώριο της πισίνας άλλωστε οι αγριοφωνάρες δεν ακούγονται.

Το ρεπορτάζ για το πολυσυζητημένο επεισόδιο της 12ης Αυγούστου 2008 δημοσιεύτηκε –από τον υπογράφοντα– στην κραταιά «Ελευθεροτυπία» υπό τον προβοκατόρικο τίτλο «Ντοπέ και ο Κούβελος», μαζί με το έγγραφο-ντοκουμέντο που πιστοποιούσε του λόγου το αληθές. Ο 55άχρονος Κούβελος, που ήταν αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αλλά και σύζυγος της τότε υπουργού Εξωτερικών της χώρας, θεώρησε πρέπον να καθίσει στην κερκίδα όχι των αθλητών (όπως προβλέπει το πρωτόκολλο) αλλά των επισήμων.

Οσο συνόδευε τη σύζυγό του, είχε περίοπτη θέση δίπλα της στα επίσημα των γηπέδων, βασικά ως κύριος της κυρίας. Στις 12 Αυγούστου όμως η Ντόρα Μπακογιάννη είχε πια επιστρέψει στην Αθήνα. Και η πρόσβαση του Κούβελου στην εξέδρα των επισήμων προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Eλβετίδας υπεύθυνης πρωτοκόλλου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) για τις διαπιστευμένες κερκίδες Μαρσέλα Σάξλουντ.

Γραπτές εξηγήσεις

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ελβετίδας Σάξλουντ, που ήδη μετρούσε 15 χρόνια θητείας στη FINA και έμελλε να την υπηρετήσει μέχρι το 2021, ο Ισ. Κούβελος απάντησε με oργισμένες φωνές και οδήγησε την ανυποψίαστη γυναίκα στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Ορισμένες από τις φράσεις που του αποδίδονται: «Τι είναι η FINA;», «Η FINA δεν είναι τίποτε».

Ο Ελληνας παράγοντας, που ήδη έτρεφε φιλοδοξίες αναρρίχησης στον προεδρικό θώκο της ΕΟΕ, τυλίχθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης σε μια κόλλα χαρτί, η οποία έβριθε χαρακτηρισμών («απογοήτευση», «ανησυχία», «απαράδεκτη συμπεριφορά») και κοινοποιήθηκε στη Διεθνή και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στους διοργανωτές των Αγώνων καθώς και στον Ελληνα Αθάνατο Λάμπη Νικολάου.

«Θεωρούμε τη συμπεριφορά αυτού του κυρίου ασύμβατη με τα ολυμπιακά ιδεώδη, την ολυμπιακή οικογένεια και την έννοια των Ολυμπιακών Αγώνων» έγραφε η επιστολή διαμαρτυρίας της FINA. «Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τη ΔΟΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην αμαυρώσει ξανά ο κ. Κούβελος την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων ούτε να δυσφημήσει άλλη φορά το άθλημά μας και τη FINA». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα, ο Κούβελος έδωσε γραπτές εξηγήσεις έξι μέρες μετά το περιστατικό και ισχυρίστηκε ότι η Σάξλουντ υπερέβαλε στην εξιστόρησή της.

Η ΕΟΕ προσπάθησε να αποσιωπήσει το σοβαρό επεισόδιο και υποχρεώθηκε να εκδώσει λακωνική ανακοίνωση, στην οποία η… κλαψιάρα Σάξλουντ (σύζυγος και μητέρα, με καταγωγή από τη Λωζάννη) περιγράφεται υποτιμητικά ως «ταξιθέτρια», το δε δημοσίευμα που τον ήθελε υπόλογο στη ΔΟΕ χαρακτηρίζεται ασόβαρο αποκύημα φαντασίας: «Για το θέμα δε της ταξιθέτριας της FINA και τον ανάρμοστο τρόπο που φέρθηκε σε τρία μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, θεωρούμε ότι είναι ανάξιο σχολιασμού». Στο υπόλοιπο των Αγώνων, ο Κούβελος δεν ξαναπάτησε το πόδι του σε εξέδρα επισήμων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών, η FINA ζήτησε ανεπίσημα από την Ελληνική Επιτροπή (όπου για λίγο ακόμη έκανε κουμάντο ο Μίνως Κυριακού) να εξαιρέσει τον Κούβελο από μελλοντικές ολυμπιακές αποστολές. Η ΔΟΕ του Ζακ Ρογκ ένιψε τας χείρας της – πέρα από μία ανεπίσημη επίπληξη προς τους ενοχλητικούς Ελληνες– και το αίτημα έπεσε στο κενό, αφού ο Κούβελος ανέλαβε το ίδιο πόστο το 2012 στο Λονδίνο και ξανά το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στόχαστρο διαρκείας

Στο Πεκίνο, το 2008 ο νυν πρόεδρος της ΕΟΕ «διακρίθηκε» και στο παρασκήνιο, αφού ασχολήθηκε ενεργά με την αγορά των 68 εισιτηρίων που έψαχναν οι «Πελαργοί» για να δουν την εθνική μπάσκετ, ενώ φρόντισε ώστε να ναυλωθεί και λεωφορείο για τη μετακίνησή τους. Εκείνες τις παράξενες ημέρες η ελληνική αποστολή βρισκόταν διαρκώς στο διεθνές στόχαστρο, εξαιτίας των απανωτών κρουσμάτων ντόπας που έσκασαν μέσα στο καλοκαίρι (Χαλκιά, Γκούσης, Ρέγας, Δρυμωνάκος κ.ά.), ενώ είχε προηγηθεί το ντροπιαστικό σκάνδαλο της φαρμακωμένης «dream team» της άρσης βαρών.

«Εσείς θα κερδίσετε το χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ» φέρεται ειπών σε αθυρόστομο πηγαδάκι ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Την προσβλητική αλλά εύστοχη ατάκα αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυριακού σε συζήτηση με Eλληνες δημοσιογράφους, μέχρι που η κατακραυγή τον ανάγκασε να αναδιπλωθεί. Ο Κούβελος είχε προλάβει να παρέμβει με αυστηρές δηλώσεις μέσα από την πάντοτε φιλόξενη συχνότητα του Σκάι.

Η διακαής επιθυμία του Κούβελου να φορέσει το κοστούμι του προέδρου της ΕΟΕ έγινε πραγματικότητα 17 χρόνια μετά τη… ναυμαχία του Πεκίνου, αφού μεσολάβησαν οι τέσσερις θητείες του Σπύρου Καπράλου. Η Κρ. Κόβεντρι, που στα 25 της έφυγε από το Πεκίνο με κουαρτέτο μεταλλίων στις αποσκευές της (ένα χρυσό και τρία ασημένια), ήταν γραφτό να παραλάβει το δαχτυλίδι της ΔΟΕ από τον Τόμας Μπαχ, επί ελληνικού εδάφους και αυτή, λίγες μέρες αργότερα.

Documento Newsletter