Όταν ο Corey Taylor έγινε… ανοιχτό βιβλίο

Όταν ο Corey Taylor έγινε… ανοιχτό βιβλίο

Το συγγραφικό έργο του ανήσυχου και πολυσχιδούς Corey Taylor που στις 28 Μαΐου θα εμφανιστεί ζωντανά στο Λυκαβηττό.

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την πρώτη σόλο εμφάνιση του Corey Taylor στην Ελλάδα, έναν μουσικό τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουν ως τον τραγουδιστή των Slipknot και των Stone Sour, με αποτέλεσμα το συγγραφικό έργο του πολυσχιδούς αυτού καλλιτέχνη -που έχει να επιδείξει και έντονη κινηματογραφική δραστηριότητα- να περνάει στα ψιλά.

Παλεύοντας από πολύ μικρή ηλικία με τους δαίμονες των καταχρήσεων και της μανιοκατάθλιψης, ο Corey Taylor έκανε την πρώτη απόπειρα να αποτυπώσει τις σκέψεις του στο χαρτί και να γίνει ανοιχτό βιβλίο για τους οπαδούς του το 2010. Έχοντας ήδη επιβιώσει από μία συνειδητή απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας μια χούφτα χάπια σε ηλικία μόλις 15 ετών, με τη γιαγιά του να αναδεικνύεται σε φύλακα-άγγελο αφού ήταν εκείνη που τον βρήκε και τον πήγε στο νοσοκομείο την ώρα που οι φίλοι του τον εγκατέλειψαν νομίζοντας ότι είχε πεθάνει, αλλά και από μια ασυνείδητη σε ηλικία 20 ετών, όταν εξαιτίας των καταχρήσεων βρέθηκε να κρέμεται από το μπαλκόνι του δωματίου ενός ξενοδοχείου στο Δυτικό Χόλιγουντ απ’ όπου τον τράβηξε ένας φίλος του λίγο πριν βρεθεί στο κενό, ο Taylor θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να γράψει για όλα όσα βίωσε και τον έκαναν «καλύτερο άνθρωπο». Οι Slipknot δρέπουν τους καρπούς του «All Hope is Gone» (2008), οι Stone Sour βρίσκονται στο στούντιο για την ηχογράφηση του τρίτου άλμπουμ τους με τίτλο «Audio Secrecy» και ο 37χρονος τότε τραγουδιστής ετοιμάζει πυρετωδώς την πρώτη του συγγραφική απόπειρα μέσω της οποίας απευθύνεται στους οπαδούς του για να μοιραστεί μαζί τους την κοσμοθεωρία του για το τι σημαίνει να είναι κάποιος αμαρτωλός.

Το βιβλίο με τίτλο «Seven Deadly Sins: Settling the Argument Between Born Bad and Damaged Good» αποτελεί μία καταγραφή αναμνήσεων, μία ιστορία μέσα από την οποία ο Taylor μοιράζεται τη φιλοσοφία του, αυτή που καλλιεργήθηκε στα χρόνια της τρέλας, της υπερβολής και των καταχρήσεων. «Πιστεύω πως δεν είναι καν αμαρτήματα, είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Είναι ανθρώπινες ατέλειες, καταστάσεις που όλοι έχουμε βιώσει. Δεν πιστεύω ότι όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι και καταδικασμένοι. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης και πιστεύω ότι ο καθένας μας μπορεί να περάσει μέσα από αυτά και στο τέλος της ημέρας να παραμένει ένας καλός άνθρωπος. Στο βιβλίο διηγούμαι ιστορίες από το παρελθόν μου και εξισορροπώ το χιούμορ με σοβαρά σκοτεινά θέματα», είχε δηλώσει ο ίδιος λίγο πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου δηλώνοντας μάλιστα περήφανος που δεν το ανέθεσε σε κάποιον συγγραφέα. «Το έγραψα μόνος μου, οπότε αν τελικά είναι χάλια θα ξέρετε ποιος θα φταίει». Μάλιστα, αποφάσισε να αφηγηθεί ο ίδιος το βιβλίο του, δημιουργώντας ένα audiobook: «Όσοι με ξέρουν, το ακούνε και μετά μου λένε πως ήταν σα να τους μιλάω απευθείας, ότι δε μπορούν να βγάλουν τη φωνή μου από το μυαλό τους όταν διαβάζω ο ίδιος το βιβλίο μου. Αυτό είναι το καλύτερο κοπλιμέντο που μπορούν να μου κάνουν, γιατί αυτό το βιβλίο υποτίθεται ότι είναι μία μεγάλη συζήτηση γύρω από το τι σημαίνει να είσαι καλό ή κακό άτομο. Υποτίθεται ότι είμαι εγώ που προσπαθώ να πείσω τους υπόλοιπους και να υποστηρίξω την άποψή μου. Φαίνεται ότι τα κατάφερα».
Τραγική ειρωνεία; Δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του ο μπασίστας των Slipknot, Paul Gray, θα βρισκόταν νεκρός στο δωμάτιο ξενοδοχείου στην Άιοβα από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών…

Τρία χρόνια αργότερα και ενώ το «Seven Deadly Sins» έχει γίνει best seller, ο Corey Taylor αποφασίζει να μοιραστεί μερικές μεταφυσικές εμπειρίες του, πολλές από τις οποίες βέβαια ήταν αποτέλεσμα των καταχρήσεων στις οποίες ήταν βυθισμένος για πολύ καιρό. Από τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Άιοβα, η περιέργειά του τον τράβηξε σε καταστάσεις που θα έκαναν τους περισσότερους ανθρώπους να ουρλιάζουν από φόβο, όχι όμως και τον Taylor που γράφει για συναντήσεις που είχε με φαντάσματα είτε μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην γενέτειρά του είτε στη θρυλική έπαυλη του Χουντίνι στην οποία οι Slipknot ηχογράφησαν το άλμπουμ «Vol. 3: (The Subliminal Verses)» το 2004. Στο δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο «A Funny Thing Happened on the Way to Heaven», ο Corey συγκεντρώνει τις πιο οικείες, απίστευτες και τρελές στιγμές του με το υπερφυσικό. Οι αναμνήσεις του είναι τόσο ζωντανές όσο και μοχθηρές. Καθώς αφηγείται αυτές τις ιστορίες, αμφισβητεί την εγκυρότητα των συστημάτων θρησκευτικών πεποιθήσεων και του δόγματος δύο χιλιάδων ετών, καθώς μπορεί να έχει δει φαντάσματα αλλά ως σύγχρονος και λόγιος άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ τον Ιησού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι «κάνουν τρελά πράγματα» στο όνομά Του.
Τον Ιούλιο του 2015 κυκλοφορεί το βιβλίο στο οποίο ο Corey Taylor γράφει για όλα όσα μισεί. «Είμαι απλά εγώ που τα βάζω με όλους και με όλα», έλεγε ο ίδιος για το «You’re Making Me Hate You: An Uncommon Guide To Common Sense», που σύμφωνα με το σημείωμα του εκδοτικού οίκου αποτελεί έναν ασυνήθιστο οδηγό για την κοινή λογική που είναι αστείος, βλάσφημος, ενοχλητικός, διορατικός και κυρίως στοχευμένος. Στο τρίτο συγγραφικό του πόνημα ο Corey Taylor εκφράζεται με ξεκαρδιστικό τρόπο για τις πολλές ιδιοτροπίες της σύγχρονης ζωής που τον εξοργίζουν εξαπολύοντας μια καθαρτική κριτική για την παρηκμασμένη κοινωνία στην οποία ζούμε. Είτε πρόκειται για μια ανάρμοστη συμπεριφορά σε ένα εστιατόριο, για τραγικές ενδυματολογικές επιλογές, για άσχετους οδηγούς και βέβαια για την κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας, με πιο χαρακτηριστικές τις αναφορές στο φαινόμενο της πειρατείας, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να βάζει στο κάδρο όλων των ζητημάτων που θίγει ακόμα και ίδιο του τον εαυτό.
Το 2017 ο Corey Taylor βάζει στο συγγραφικό του κλισιοσκόπιο την ίδια του την πατρίδα συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε στο προηγούμενο βιβλίο του «You ’re Making Me Hate You». Αντλώντας έμπνευση από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του εν μέσω περιοδειών ο Taylor κατακρίνει την αμερικανική κουλτούρα εμβαθύνοντας τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Το «America 51: A Probe into the Realities That Are Hiding Inside the Greatest Country in the World», ένας τίτλος που παραπέμπει στην Area 51, τη μυστική βάση του αμερικανικού στρατού στη Νεβάδα, εξετάζει τον τρόπο που η Αμερική αντιλαμβάνεται τον εαυτό της μέσω της προπαγάνδας που γίνεται στον πληθυσμό της. «Το βιβλίο θα εκνευρίσει αρκετό κόσμο στην πατρίδα μου αλλά οι υπόλοιποι θα το λατρέψουν», είχε πει ο Taylor σε συνέντευξή του.

Την ερχόμενη Τρίτη o Corey Taylor θα αφήσει τη συγγραφική του πένα και θα πιάσει την πένα της κιθάρας του, θα ανέβει στη σκηνή του Λυκαβηττού για να ερμηνεύσει τραγούδια των Slipknot, των Stone Sour και της solo δισκογραφίας του, στην πρώτη ροκ συναυλία στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο. Την συναυλία θα ανοίξουν οι Siamese.

 

Documento Newsletter