Όταν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ωρύονταν πως είναι «αντισυνταγματική» η διακοπή της θητεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού εν τω μέσω της

Όταν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ωρύονταν πως είναι «αντισυνταγματική» η διακοπή της θητεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού εν τω μέσω της

Για μία ακόμη μία φορά γίνεται ξεκάθαρο πως η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της διαθέτουν κοντή μνήμη με αποτέλεσμα να ξεχνάνε πολύ εύκολα γεγονότα του παρελθόντος που σήμερα όμως την εκθέτουν.

Πριν λοιπόν, η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να καταφύγει σε νομικές μεθοδεύσεις και φωτογραφικές διατάξεις για να καταφέρει να «ξηλώσει» τη Βασιλική Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπως και ολόκληρη την διοίκηση, δηλαδή την αντιπρόεδρο την Επιτροπής Άννα Νάκου αλλά και την γενική διευθύντρια, Σύλβια Καμπαλούρη εν μέσω της θητείας τους, θα έπρεπε να ανατρέξει μερικά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα τον Ιανουαρίου του 2016 και να θυμηθεί την δική της αντίδραση σε αντίστοιχη περίπτωση επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου του 2016 ο τότε Υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατέθεσε στη βουλή τροπολογία με την οποία επέφερε τρεις αλλαγές στην επιτροπή ανταγωνισμού, εκ των οποίων οι δύο αλλαγές σχετίζονται με την προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης να διώξει την ηγεσία της επιτροπής ανταγωνισμού. Η μία αλλαγή αφορούσε τα όρια ηλικίας για τα μέλη της επιτροπής ανταγωνισμού. Η δεύτερη αλλαγή αφορούσε το ασυμβίβαστο ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής ανταγωνισμού και σε μέλη της κυβέρνησης ή βουλευτές.  Η διάταξη αυτή «φωτογράφιζε» την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως που ήταν σύζυγος του αντιπροέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού Δημήτρη Λουκά.

Οι αντιδράσεις τότε από την αντιπολίτευση ήταν έντονες και έτσι η τροπολογία αποσύρθηκε και επανήλθε στις 29 Ιανουαρίου 2016 στην Ολομέλεια. Εκεί, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της συνεδρίασης που παραθέτουμε παρακάτω, τόσο «γαλάζιοι» βουλευτές όσο και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ χαρακτήριζαν ως αντισυνταγματικό να διακοπεί η θητεία εν τω μέσω της. Ανάμεσα στα ονόματα ήταν ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η σημερινή υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, η Άννα Μισελ Ασημανκοπουλου, ο Άνδρέας Λοβέρδος, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρουο Ευάγγελος Βενιζελος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Θεόδωρος Φορτσάκης.

(Διαβάστε αναλυτικά τις επίμαχες δηλώσεις από τα πρακτικά της Βουλής και τις ενστάσεις τους πάνω στο θέμα)

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/08/04/5d469b0d825e632297197fe2.pdf

Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί είναι ότι βάση της ρύθμισης της τότε κυβέρνησης, αντισυνταγματικές θεωρούνταν οι απευθείας συγγενικές σχέσεις όπως ήταν δηλαδή αυτή της κυρίας Κεραμέως με τον σύζυγό της κύριο Λουκά. Στη χθεσινή όμως διάταξη του πολυνομοσχεδίου η νέα κυβέρνηση θεωρεί αντισυνταγματικές κάθε είδους σχέσεις συνεργασίας και ειδικά στοχεύει σε πρόσωπα όπως της κυρίας Θάνου, της κυρίας Νάκου αλλά και της κυρίας Καμπαλούρη τα οποία παρείχαν υπηρεσίες σε μέλη της κυβέρνησης ως νομικοί σύμβουλοι και όχι ως στελέχη. 

Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης μπορούν βέβαια να δικαιολογηθούν αν αναλογιστούμε ότι η Βασιλική Θάνου από την πρώτη στιγμή του διορισμού της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τη Νέα Δημοκρατία. 

(Παρακάτω επισυνάπτονται τα πρακτικά από ολόκληρη τη συνεδρίαση της Βουλής).

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/08/03/5d45923a825e6362563e05b2.pdf

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/08/03/5d45921b825e6363de29d9f3.pdf

Documento Newsletter