Όταν η Μαρία Σπυράκη ρωτούσε τα ίδια με την Ολλανδή δημοσιογράφο, αλλά τότε είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Όταν η Μαρία Σπυράκη ρωτούσε τα ίδια με την Ολλανδή δημοσιογράφο, αλλά τότε είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Η διαφορά είναι πως η Μαρία Σπυράκη ήταν τότε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δεν ήταν του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ ακόμα πιο ενδιαφέρον, πως η ίδια ήταν δημοσιογράφος!

Και τα γραπτά παραμένουν και μας δείχνουν πως τότε – το 2017 – με τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση η Μαρία Σπυράκη ρωτούσε τα ίδια όπως η Ολλανδή δημοσιογράφος, και συγκεκριμένα για τις επαναπροωθήσεις (pushbacks) προσφύγων.

Πρόκειται για την απίστευτη υποκρισία με βασικό πρωταγωνιστή τον νυν πρωθυπουργό ο οποίος δεν άντεξε στην κριτική και στη σκληρή (για τον ίδιο) ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου. Αναφερόταν μάλιστα και σε απόφαση του Αρείου Πάγου.

Με σχετική ερώτηση απευθύνθηκε το 2017 η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κ. Σπυράκη γνώριζε και τόνιζε ότι «η άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Η γραπτή ερώτηση είχε γίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην ουσία κατά της κυβέρνησης της χώρας που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία μερικές φορές κάνει φάρσες και είναι αμείλικτη!

Διαβάστε επίσης: Η Ολλανδή ρώτησε τον Μητσοτάκη ότι έχει πει το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Όλη η ερώτηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003932/2017 προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Maria Spyraki (PPE)
Θέμα: Επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών

H άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, σύμφωνα με τον κανονισμό 343/2003 «για τη θέσπιση κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους, υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας» (Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ). Μάλιστα, ενέχει σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση στην Τουρκία κίνδυνο «για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση» και κίνδυνο να υποστούν οι επαναπροωθούμενοι «…μειωτική της προσωπικότητας εξευτελιστική μεταχείριση που αντιβαίνει στο άρθρο 3 της ΕΣΔΑ».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τέτοιου είδους συμπεριφορές από τις ελληνικές αρχές και αυτεπάγγελτη έρευνα έχει αρχίσει και από το Συνήγορο του Πολίτη.

Δεδομένων των κρουσμάτων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως αναφέρονται και στις σχετικές εκθέσεις που αφορούν τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

– Έχει λάβει γνώση των καταγγελιών της ΕΕΔΑ και σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου αυτές να διερευνηθούν;

– Σε ποιες ενέργειες υποχρεούνται να προβούν οι ελληνικές αρχές για τους Τούρκους πολίτες που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία και πώς θα διασφαλιστεί ότι η τυχόν νόμιμη επαναπροώθησή τους δεν θα συνεπάγεται παραβίαση των δικαιωμάτων τους από την Τουρκία;

– Ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν εφεξής;

 

Documento Newsletter