Όταν η ιστορία σου χτυπάει την πόρτα…

Όταν η ιστορία σου χτυπάει την πόρτα…

Η χώρα έχει ανάγκη από μία σύγχρονη, αποφασιστική και εξωστρεφή Κεντροαριστερά. Πώς θα φτάσουμε εκεί; Δεν ξέρω. Ποιος θα ηγηθεί; Δεν ξέρω. Πώς μπορεί να έχει μέλλον το εγχείρημα; Επίσης δεν ξέρω. Ξέρω, ωστόσο, ότι είναι σχεδόν απίθανο, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στο τραπέζι, να καταφέρει ένας εκ των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – χωρίς εκατέρωθεν στήριξη – να ρίξει τον Μητσοτάκη το 2027. Πόσω μάλλον νωρίτερα.
Θέλουν τα δύο αυτά κόμματα (που είναι και τα μεγαλύτερα) να το καταλάβουν πριν ο έτερος πόλος της Δεξιάς γίνει η Ακροδεξιά; Καλώς. Δεν θέλουν, πάλι καλώς.

*** Η ιστορία ήρθε, μαζί με τα αποτελέσματα των εκλογών και τους χτύπησε την πόρτα. Κάποιοι στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη άκουσαν το χτύπημα, κάποιοι άλλοι όχι. Έχουν πρόβλημα βαρηκοΐας; Έκαναν ότι δεν άκουσαν; Φοβούνται; Οι αποφάσεις και οι τοποθετήσεις τους θα κριθούν από τους ψηφοφόρους τους και η ιστορία θα τους κατατάξει εκεί που τους πρέπει.

*** Ακούγονται διάφορες απόψεις από την Κυριακή και μετά σε σχέση με το βαρύ αυτό κεφάλαιο που λέγεται Κεντροαριστερά. Από βλακείες γνωστών πολιτικάντηδων μέχρι προτάσεις ουσίας. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι σωστή και ποια όχι και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο τέρμα. Και τελικά ποιο είναι αυτό το τέρμα; Ποια ακριβώς μορφή πρέπει να έχει αυτό που λέμε Κεντροαριστερά; Ερωτήματα που μάλλον κανείς δεν έχει να δώσει σωστές απαντήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ανοίξει ο διάλογος. Τώρα, όχι αύριο, όχι το 2026 και φυσικά με τα κόμματα να έχουν τη μορφή που έχουν. Τα περί διάλυσης τα κατατάσσω εκεί που ξέρετε…

*** «Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις – τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του είναι λάθος», είπε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης.
Κι αν δεν μπορεί να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας; Αποκλείεται; Μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι σίγουρος ότι αυτό είναι εφικτό; Διότι οι τελευταίες ευρωεκλογές δεν έδειξαν κάτι τέτοιο.

*** Για τον Νίκο Ανδρουλάκη η κατάσταση είναι μάλλον διαφορετική. Όπως φαίνεται δεν θα μπορεί να κάθεται για αρκετό καιρό ακόμα στην προεδρική καρέκλα της Χαριλάου Τρικούπη. Τουλάχιστον άνετα. Η αντίστροφη μέτρηση νομίζω ξεκίνησε και μάλλον δεν είναι σε θέση να κάνει και πολλά. Το επόμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να είστε σίγουροι ότι θα πάρουν δημόσια θέση και κάποιοι που μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

*** Τελειώνει, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, η σύμβαση του Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ με το Μέγαρο Μαξίμου. Τον διώχνει ο Μητσοτάκης για τη μεγάλη ήττα των ευρεκλογών; Φεύγει από μόνος του; Δεν μάθαμε, όπως δεν μάθαμε για τα χρήματα που παίρνει τα τελευταία χρόνια, ως σύμβουλος του πρωθυπουργού. Εμείς τα πληρώναμε τόσο καιρό αυτά τα χρήματα, δεν πρέπει να μάθουμε και τι έπαιρνε ο γνωστός επικοινωνιολόγος;

*** «Υπάρχουν και τενεκέδες στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο Γιάννης Λοβέρδος. Εμείς πάλι νομίζαμε ότι οι 158 βουλευτές είναι η Μέκκα των Ελλήνων πολιτικών. Έξυπνοι, ανιδιοτελείς και αληθινοί που στέκονται στο πλευρό των πολιτών και κυρίως αυτών έχουν πραγματική ανάγκη.

H NTAMA

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter