Οταν η Ελληνίδα μάνα συνάντησε το κτήνος

Οταν η Ελληνίδα μάνα συνάντησε το κτήνος
Οι Iron Maiden στη συναυλία τους στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 11 Ιανουαρίου 1985

Σήμερα (22 Μαρτίου) συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη μέρα που το «The number of the beast» των Iron Maiden μπήκε στα σπίτια μας.

«Woe to you, o’ earth and sea, for the Devil sends the beast with wrath, because he knows the time is short» Η χροιά στη φωνή του Βρετανού ηθοποιού Μπάρι Κλέιτον ενώ απαγγέλλει τα εδάφια 12:12 και 13:18 από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη δηµιουργεί µια ατµόσφαιρα απόκοσµη. Τόσο απόκοσµη που έκανε την Ελληνίδα µάνα να βγει από την κουζίνα και να πλησιάσει δειλά δειλά προς το σαλόνι.

Βρισκόµαστε στα µέσα της δεκαετίας των ένδοξων 80s και ο γιος της έχει αρχίσει να γοητεύεται από τους µαυροντυµένους τύπους µε τα µακριά µαλλιά, στη µουσική των οποίων είχε επιτέλους βρει τον ήχο που τον εξέφραζε και που έµελλε να κάνει κατάληψη στο στερεοφωνικό της οικογένειας. Η Ελληνίδα µάνα είδε τον γιο της σκυµµένο πάνω από το πλατό του πικάπ να παρατηρεί τη βελόνα που εξερευνούσε τα πρώτα αυλάκια της δεύτερης πλευράς του «The number of the beast» των Iron Maiden κρατώντας στα χέρια του το εξώφυλλο του δίσκου, ο οποίος ήταν ένα από τα πρώτα κοµµάτια της συλλογής από βινύλια που µόλις είχε αρχίσει να δηµιουργεί.

Παιχνίδι  κυριαρχίας

Ηταν τα χρόνια που το τι ήσουν προσδιοριζόταν λιγότερο από το τι δήλωνες και περισσότερο από την ταµπέλα που σου κολλούσε ο περίγυρος. Συνεπώς η προοπτική να κυκλοφορεί ο κανακάρης της στον δρόµο τραγουδώντας «666, the number of the beast» φορώντας ένα t-shirt που απεικονίζει τον Εντι –τη µασκότ των Iron Maiden– να παίζει ένα παιχνίδι κυριαρχίας µε τον διάβολο φαίνεται ότι ξύπνησε τον εφιάλτη της µέσης Eλληνίδας µάνας της εποχής, που νόµιζε ότι το παιδί της ετοιµάζεται να διαβεί τις πύλες της κολάσεως και η γειτονιά θα το κοιτάζει µε µισό µάτι. Η είδηση ότι στις ΗΠΑ κάποιες θρησκευτικές οµάδες έκαιγαν σε δηµόσια θέα τους δίσκους τους και άλλες τους έσπαγαν µε σφυριά από φόβο µήπως εισπνεύσουν αναθυµιάσεις από το καµένο βινύλιο ευτυχώς δεν είχε φτάσει στην Ελλάδα, ενώ οι φήµες ότι κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλµπουµ στο στούντιο αναβόσβηναν φώτα, ακούγονταν περίεργοι θόρυβοι και περίεργες σκιές χόρευαν στους τοίχους δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ…

Το «The number of the beast» είχε κυκλοφορήσει λίγα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριµένα στις 22 Μαρτίου 1982. Ηταν η τρίτη δισκογραφική δουλειά των Iron Maiden και κατέχει περίοπτη θέση στον κατάλογο των δίσκων που θα επαναπροσδιόριζαν τον σκληρό ήχο για τις επόµενες δεκαετίες. Κυρίως όµως ήταν εκείνη που έδωσε σάρκα και οστά στο όραµα του Στιβ Χάρις, ιδρυτή του θρυλικού συγκροτήµατος, να κάνει τους Iron Maiden τη µεγαλύτερη µέταλ µπάντα στον πλανήτη.

 

Αλλαγή σκυτάλης

Κάτι τέτοιο όµως δεν µπορούσε να γίνει µε έναν αυτοκαταστροφικό, επιρρεπή στις ουσίες και κυρίως συγκεκριµένων δυνατοτήτων τραγουδιστή όπως ο Πολ ντι Ανο. Οσο ιδανικός ήταν για ένα συγκρότηµα που ήθελε να ξεχωρίσει ανάµεσα σε όλα εκείνα που φύονταν σαν µανιτάρια στο δάσος του κινήµατος του new wave of British heavy metal στα µέσα της δεκαετίας του ’70, άλλο τόσο ακατάλληλος ήταν για να πάει τους Iron Maiden στο επόµενο επίπεδο. Εκεί ακριβώς που τους πήγε ο Μπρους Ντίκινσον, ο υπερφιλόδοξος νεαρός µε το θεατρικό στιλ, την αστείρευτη ενέργεια και τα ατσάλινα πνευµόνια που του έδιναν τη δυνατότητα να ερµηνεύει µε µοναδικό τρόπο οργώνοντας τη σκηνή όλα εκείνα τα έπη που είχε στο µυαλό του ο Στιβ Χάρις κι έκαναν το «The number of the beast» τον πρώτο δίσκο του συγκροτήµατος που έφτασε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ όπου έµεινε για δύο εβδοµάδες.  Κι αν το εναρκτήριο «Invaders» αποτελούσε τη γέφυρα για την οµαλή µετάβαση από την προηγούµενη στην επόµενη µέρα, τραγούδια όπως το «Children of the damned», το «The prisoner», το «22 Acacia Avenue» και το οµώνυµο φώναζαν «ξεχάστε ό,τι ξέρατε», ενώ το «Hallowed be Thy name» αποτελεί για τη συντριπτική πλειονότητα των οπαδών τους το καλύτερο κοµµάτι στην ιστορία του συγκροτήµατος.

Από την ηµέρα που το «The number of the beast» βρέθηκε για πρώτη φορά στα ράφια των δισκοπωλείων µέχρι σήµερα πέρασαν 40 χρόνια. Η εποχή που ένα ολόκληρο µουσικό είδος ήταν δακτυλοδεικτούµενο έχει περάσει ανεπιστρεπτί και όσοι επιµένουν να πιστεύουν ότι αν παίξεις ανάποδα τον δίσκο θα ακούσεις κρυµµένα µηνύµατα να σε προσκαλούν σε δείπνο µε τον σατανά αντιµετωπίζονται ως οι τελευταίοι των γραφικών. ∆εν αποκλείεται µάλιστα τα παιδιά τους να έχουν αγοράσει κάποια από τα χιλιάδες εισιτήρια που ήδη έχουν προπωληθεί για τη συναυλία των Iron Maiden που θα γίνει το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 στο ΟΑΚΑ, όπου κάποια από τα τραγούδια του «The number of the beast» θα έχουν όπως πάντα περίοπτη θέση στη λίστα.

 

Το «κτηνώδες» παιχνίδι των αριθμών

20

εκατομμύρια αντίτυπα του «The number of the beast» είχαν πουληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021

3

κομμάτια του δίσκου έχουν παίξει περισσότερες φορές ζωντανά μέχρι σήμερα οι Iron Maiden. Πρόκειται για τα «The number of the beast» (1.941 φορές), «Hallowed be Thy name» (1.843) και «Run to the hills» (1.432)

25.000

λίρες είχε ζητήσει ο ηθοποιός Βίνσεντ Πράις για να απαγγείλει την εισαγωγή στο ομώνυμο τραγούδι κι έτσι το συγκρότημα κατέληξε στον Μπάρι Κλέιτον

Τα εισιτήρια της συναυλίας

H ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλιακή επιστροφή των Iron Maiden στην Ελλάδα (το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας) διεξάγεται μέσω του www.ticketmaster.gr.

Οποιος επιθυμεί να αγοράσει το συλλεκτικό hard copy εισιτήριο (Standing A σε διακεκριμένο χώρο μπροστά στη σκηνή, Standing B για το υπόλοιπο της αρένας) μπορεί να επισκεφθεί κάποιο από τα ακόλουθα φυσικά σημεία προπώλησης σε όλη την Ελλάδα:
Αθήνα: Reload Stores (Ακαδημίας 81, τηλ. 2103801464)
Θεσσαλονίκη: Πολυχώρος WE (Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη, τηλ.: 231 028 4700)
Ιωάννινα: Rock Indian Café (Ανεξαρτησίας 14, τηλ.: 2651 073190)
Λάρισα: Snuff (Παπασταύρου 4, τηλ.: 2410258618)
Βόλος: Μουσικός Οίκος Κεχαΐδης (Κουταρέλια 29 με Δημητριάδος τηλ.: 2421 037891)
Πάτρα: Joe Records (Καραϊσκάκη 134, τηλ.: 261 062 0673)
Περισσότερες πληροφορίες
press@highpriority.gr

Documento Newsletter