Ίσως μερικοί να μην ήξεραν καν που είναι η Γροιλανδία ή ότι είναι «ανεξάρτητο» πλέον έδαφος της Δανίας. Μπορεί να το έμαθαν μετά από την επιθετικότητα του νέου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ που την συμπεριέλαβε στις περιοχές που θέλει να… προσαρτήσει. Δεν ήταν η μόνη αλλά σίγουρα έκανε πολλούς να ψάξουν στον χάρτη.
Στις υποσημειώσεις και στις δεύτερες γραμμές της είδησης φάνηκε ότι οι Γροιλανδοί δεν τρέφουν και τον μεγαλύτερο θαυμασμό στην μητρόπολη, Κοπεγχάγη. Αυτό που δεν ξέρουν είναι πως οι Δανοί μάλλον φέρθηκαν στην πρώην αποικία… αποικιοκρατικά. Αποδεδειγμένα και παρά τα σημερινά κροκοδείλια δάκρυα, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή τα δικαιώματα των γυναικών για να κρατήσουν τον πληθυσμό της «αποικίας» αδύναμο για να μην απειληθεί η Δανία.
Αυτό προκύπτει και από αποκαλύψεις στο παρελθόν που μάλλον οργίζουν αυτόν που τις διαβάζει και που σίγουρα δεν δίνουν εύσημα στη Δανία.
Πρόσφατα ο Διεθνής Τύπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Δανίας να μειώσει ή να συγκρατήσει τις γεννήσεις.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, εκτιμάται ότι από το 1966 έως το 1970 τουλάχιστον 4.500 γυναίκες και κορίτσια είχαν υποστεί μια «παρέμβαση» από γιατρούς που ακολουθούσαν τις εντολές της μητρόπολης και χωρίς τη θέλησή τους, τους είχαν τοποθετήσει σπιράλ αντισύλληψης.
Κατηγορούν τους Δανούς γιατρούς ότι τοποθέτησαν σε κορίτσια ηλικίας ακόμα και 12 ετών ενδομήτριες συσκευές (IUDs) σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό της πρώην αποικίας, που σήμερα αποτελεί αυτόνομη περιοχή της Δανίας
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian, η Χέντβιγκ Φρέντερικσεν ήταν μόλις δύο ημέρες στο νέο της σχολείο στο Πααμιούτ της Γροιλανδίας, όταν την κάλεσε ένας Δανός επιστάτης από τον κοιτώνα της στο τοπικό νοσοκομείο.
Ήταν 14 ετών και δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε. «Αλλά τότε [το 1974], όταν ένας Δανός έλεγε κάτι, ο λόγος του ήταν νόμος, έπρεπε να τον ακούς», δήλωσε η Φρέντερικσεν, μιλώντας από το σπίτι της στο Νουούκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας.
Περίπου δώδεκα κορίτσια πήγαν στο νοσοκομείο, κάποια από αυτά ήταν μόλις 13 ετών. Ένα προς ένα μπήκαν στο δωμάτιο του γιατρού και ένα προς ένα βγήκαν κλαίγοντας. Η Φρέντερικσεν ήταν τρομοκρατημένη, αλλά ένιωσε υποχρεωμένη να παραμείνει στη θέση της.
Η κόρη της διηγήθηκε την ιστορία καθώς η Φρέντερικσεν έκλαιγε. «Όταν μπήκε μέσα [στο δωμάτιο του γιατρού], η μνήμη της απλά εξαφανίστηκε και πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο τραύμα, σε αυτό που συνέβη εκεί μέσα. Η φίλη της από τον ίδιο κοιτώνα είπε ότι ο γιατρός δεν είχε βοηθό- έβαζε μόνος του σπιράλ [σπείρες αντισύλληψης] μέσα στα κορίτσια».
Η Φρέντερικσεν, σήμερα 63 ετών, είναι μία από τις 143 γυναίκες από τη Γροιλανδία που μήνυσαν το κράτος της Δανίας , απαιτώντας συλλογικά την καταβολή σχεδόν 43 εκατομμυρίων κορωνών (πάνω από 5 εκατ. ευρώ) για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Κατηγορούν τους Δανούς γιατρούς ότι τοποθέτησαν σε κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών ενδομήτριες συσκευές (IUDs) σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό της πρώην αποικίας, που σήμερα αποτελεί αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Πολύ περισσότερες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς συγκατάθεση τις επόμενες δεκαετίες, αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος για να βγουν οι αναφορές στην επιφάνεια – και να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
«Αισθάνομαι μεγάλη ντροπή εδώ και πολλά χρόνια και είμαι πολύ ντροπαλή», δήλωσε η Φρέντερικσεν. «Δεν μπορούσα καν να μιλήσω γι’ αυτό».
Η πρώτη γυναίκα από τη Γροιλανδία που κατηγόρησε δημοσίως τη Δανία για ακούσιο έλεγχο γεννήσεων ήταν η Νάτζα Λάιμπερτ, η οποία το 2017 έγραψε για τις εμπειρίες της στο Facebook. Της είχαν τοποθετήσει σπιράλ όταν ήταν έφηβη χωρίς τη συγκατάθεσή της ή τη συγκατάθεση των γονέων της, όπως είπε.
«Ο πόνος ήταν απερίγραπτος», δήλωσε σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις της.
Παρά τη σοκαριστική ιστορία της Λάιμπερτ, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να προσελκύσει το σκάνδαλο ευρεία προσοχή. Μόνο μετά την κυκλοφορία μιας σειράς podcast από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Δανίας DR το θέμα άρχισε να αποκτά πολιτική έλξη. Μια γυναίκα έμαθε μόλις το 2022 ότι της είχε τοποθετηθεί σπιράλ.
Μετά από επίσκεψή του το 2023, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών, Φρανσίσκο Καλί Τζάι, ανέδειξε το σκάνδαλο ως ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο της αποικιακής κληρονομιάς της Δανίας, καταδικάζοντας τις δομικές και συστηματικές φυλετικές διακρίσεις που επιβλήθηκαν στους Ινουίτ της Γροιλανδίας και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις τους.
«Παρά τη σημαντική πρόοδο, ο λαός των Ινουίτ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στην πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τόσο στη Δανία όσο και στη Γροιλανδία», δήλωσε ο Καλί Τζάι, προσθέτοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα συγκλονισμένος» από τις μαρτυρίες των γυναικών στις οποίες τοποθετήθηκαν με τη βία ενδομήτρια σπιράλ.
Σημειώνεται ότι η Γροιλανδία έπαψε να είναι αποικία της Δανίας το 1953, αν και δεν είχε δική της κυβέρνηση και κοινοβούλιο μέχρι το 1979. Οι συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης και διαβίωσης βελτιώθηκαν, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε και ο πληθυσμός της Γροιλανδίας αυξήθηκε.
Τότε ήταν που οι αρχές της Δανίας πιστεύεται ότι πραγματοποίησαν τη δραστική παρέμβασή τους. Το πρόγραμμα ακούσιου ελέγχου των γεννήσεων θα συνέχιζε να μειώνει το ποσοστό γεννήσεων στο μισό μέσα σε λίγα χρόνια.
Τον Οκτώβριο του 2023, 67 γυναίκες εμφανίστηκαν για να ζητήσουν από κράτος της Δανίας να τις αποζημιώσει ή να αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες, αλλά η κυβέρνηση δεν ενήργησε. Από τότε, ο αριθμός των γυναικών – που ζητούν 300.000 κορώνες (περίπου 40.000 ευρώ) η καθεμία – έχει υπερδιπλασιαστεί
Οι γυναίκες περιμένουν ακόμη πλήρη απάντηση από την Κοπεγχάγη, η οποία έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις πρακτικές ελέγχου των γεννήσεων που εφαρμόστηκαν από τις μεταξύ 1960 και 1991 (η Γροιλανδία έλαβε τον έλεγχο της πολιτικής υγείας της το 1992).
Η έρευνα αναμένεται να υποβάλει έκθεση τον Μάιο του 2025. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να μιλάει για τη μαρτυρία των γυναικών.
Διαβάστε επίσης:
Νότια Κορέα: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος Γιουν – 3.000 αστυνομικοί έξω από το σπίτι του
Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου το 1929 γεννήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Παχυσαρκία: Οι επιστήμονες προτείνουν αναθεώρηση του τρόπου διάγνωσης