Oταν η Αλεξάνδρα αρνήθηκε να ηχογραφήσει τη «Μαριάνθη των ανέμων» του Χατζιδάκι

Oταν η Αλεξάνδρα αρνήθηκε να ηχογραφήσει τη «Μαριάνθη των ανέμων» του Χατζιδάκι
Την ξέραμε όλοι με το μικρό της όνομα, Αλεξάνδρα. Ακόμη απολαμβάνουμε τις ροκ ερμηνείες της στα παλιά λαϊκά τραγούδια

Στα τέλη του 1980 ο Χατζιδάκις είχε ζητήσει από την Αλεξάνδρα Κυριακάκη να γράψουν ένα δίσκο μόνο με τον ταμπουρά της και τη φωνή της.

Θυμάμαι την Αλεξάνδρα Κυριακάκη σαν μου άνοιξε για μία και μοναδική φορά την πόρτα του σπιτιού της στον Βύρωνα, καλοκαίρι του 2001. Περίμενα να δω μια γυναίκα με αγορίστικο κεφάλι και με παντελόνι καμπάνα που θα είχε μια μαργαρίτα κεντημένη πάνω του. Ετσι την είχα πρωτοδεί σε φωτογραφίες δίπλα στον Τσιτσάνη στο Χάραμα. Την είδα τελικά με μακριά γκρίζα μαλλιά κι ένα μακρύ αέρινο φόρεμα. Κάπνιζε τα άνθη του κακού, όπως θα έλεγε και ο Χρονάς ο ποιητής – βαριά μυρωδιά ανακατεμένη με ινδικό σανταλόξυλο που έκαιγε παράλληλα.

«Μου τα έμαθε η Φλέρυ Νταντωνάκη στην Πλάκα το ΄73 τα ινδικά στικ» μου είπε κι έπειτα έπιασε τον ταμπουρά της κι άρχισε να παίζει την «Προσωπογραφία της μητέρας μου» από το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Χατζιδάκι. Δεν είχα ξαναδεί ταμπουρά! Κι έτσι έμαθα πως κάποτε, στα τέλη του 1980, ο Χατζιδάκις της είχε ζητήσει να έκαναν ένα δίσκο στον Σείριό του μόνο με τον ταμπουρά και τη φωνή της. Μου μίλησε για όλους σε εκείνη τη συνάντησή μας: για τη χορωδία των Λαμπράκηδων του Πειραιά που είχε ξεκινήσει το 1965, για τα πρώτα βήματα στην υποκριτική δίπλα στον Μάνο Κατράκη και για την είσοδο στη δισκογραφία με μια επανεκτέλεση του Λοΐζου. Ατίθασο πλάσμα, αγρίμι! Ποιος γνωρίζει ότι η Αλεξάνδρα αρνήθηκε να ηχογραφήσει τη «Μαριάνθη των ανέμων» που πρώτη τραγούδησε στον Σκορπιό υπό τη διεύθυνση του Χατζιδάκι; «Δεν το λέω αυτό το τραγούδι, δεν πατάω επί πτωμάτων εγώ» τόλμησε να πει στον μεγάλο συνθέτη! Τραγούδησε πολύ τον Τσιτσάνη, τον Ζαμπέτα και τους παλιούς ρεμπέτες, αλλά και τους Γιάννη Μαρκόπουλο και Νότη Μαυρουδή. Την αγαπούσε ο Πατσιφάς της Lyra που της έδινε πάντα βήμα στη δισκογραφία. «Ρεμπετάκι μου» την αποκαλούσε η Μαρίζα Κωχ, με την οποία έτυχε να δουλέψουν μαζί κάποτε. Κρατώ για πάντα τα λόγια της – φιλοσοφία ζωής: «Ημουν και είμαι πολιτικοποιημένη στην Αριστερά. Με ελκύουν οι παράνομοι και οι τσακισμένοι. Τα ξερονήσια και οι υπόγες. Μισώ τους λαμέ και τα στρας τους».

Την ξέραμε όλοι με το μικρό της όνομα, Αλεξάνδρα. Εφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2015. Ακόμη απολαμβάνουμε τις ροκ ερμηνείες της στα παλιά λαϊκά τραγούδια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter