Όταν η Χρυσή Αυγή «έσφαζε» ο Άδωνης στήριζε αλλά σήμερα νιώθει «ανακούφιση»

Όταν η Χρυσή Αυγή «έσφαζε» ο Άδωνης στήριζε αλλά σήμερα νιώθει «ανακούφιση»

Τι και αν τα Τάγματα Εφόδου πραγματοποιούσαν ρατσιστικές – δολοφονικές επιθέσεις το Σεπτέμβριο του 2012;

Τον Άδωνη Γεωργιάδη τον ένοιαζε μόνο εάν οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες που τους είχαν ληστέψει, μαχαιρώσει και κάψει τα καταστήματα είχαν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα. Σήμερα βέβαια ο ίδιος αισθάνεται ανακουφισμένος για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Το Σεπτέμβριο του 2012 τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσαν επίθεση μίσους στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Μαζί με ακόμη επτά άτομα ο 20χρονος τότε Κωνσταντίνος Κοντομούς εισέβαλε σε κουρείο ατόμου Πακιστανικής καταγωγής ξυλοκόπησαν έναν από τους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους και Έλληνα πελάτη, ενώ αμέσως μετά έκαψαν το κατάστημα με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό. Δώδεκα μέρες μετά, ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων πραγματοποίησε τρεις διαδοχικές επιθέσεις σε Πακιστανούς, τους οποίους λήστεψαν και μαχαίρωσαν. Όπως κατέθεσαν λίγο μετά το περιστατικό γείτονες που είδαν την επίθεση, τουλάχιστον ένας από τους δράστες ήταν ημίγυμνος και είχε τατουάζ που έγραφε «Χρυσή Αυγή».

Λίγους μήνες μετά συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Κοντομούς. Σε βάρος του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και οδηγήθηκε σε δίκη. Το 2017 καταδικάστηκε και από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας σε κάθειρξη 13 χρόνων και 4 μηνών. Το Δικαστήριο ουσιαστικά διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση, που τον είχε καταδικάσει στην ίδια ποινή για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συναυτουργία σε ληστεία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εμπρησμό κ.λπ. Η μόνη κατηγορία από την οποία απαλλάχτηκε στον δεύτερο βαθμό ο κατηγορούμενος αφορούσε την επίθεση με μαχαίρι σε οδηγό ταξί.

Η δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου στη Μεταμόρφωση τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν η πρώτη υπόθεση που ανακοίνωσαν ότι εξιχνίασαν τα τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της αστυνομίας, που άρχισαν να λειτουργούν στις αρχές του 2013, ύστερα από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και την επίσκεψη του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς, που επισήμανε την τραγική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης.

Η ερώτηση Άδωνη με πολιτική κάλυψη

Μερικές μέρες μετά την επίθεση ο Άδωνης Γεωργιάδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών με θέμα «επίθεση σε αλλοδαπό και νομοθεσία για τη λειτουργία του καταστήματος». Στην ερώτηση ο μόλις άρτι αφιχθείς τότε στη ΝΔ και σήμερα υπουργός Ανάπτυξης δεν ρώτησε τίποτα για τη δολοφονική – ρατσιστική επίθεση παρά μόνο κατά πόσο τα κατάστημα λειτουργούσε με «νόμιμες προϋποθέσεις» καθώς επίσης και εάν «ο συγκεκριμένος αλλοδαπός κατείχε νόμιμα έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα μας». Όπως επίσης ρωτούσε σε ποιον τελικά θα καταλογιστούν ευθύνες σε περίπτωση που προέκυπταν παρανομίες. Με λίγα λόγια ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε καθόλου από τη ρατσιστική – δολοφονική επίθεση των ταγμάτων εφόδου αλλά από την παρουσία του αλλοδαπού μετανάστη και κατά πόσο αυτή ήταν νόμιμη ή όχι. Με τη βουλευτική του ιδιότητα παρείχε με λίγα στήριξη στις επιθέσεις μίσους. Σήμερα πάντως ο ίδιος αισθάνεται ανακουφισμένος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ή τουλάχιστον έτσι θέλει να δείχνει.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/10/07/5f7e0217825e633bc9519114.pdf

Documento Newsletter