«Στην Εθνική Αντίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός και κάποια στιγμή αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί. Δεν αποτελεί προνόμιο, η Εθνική Αντίσταση, της Αριστεράς» είπε με σθένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη Κυριακή διαγράφοντας από το μυαλό του την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης τον Αυγούστου του 1982. Ή τουλάχιστον έτσι ήθελε να φανεί…
Για να θυμηθούν οι παλιοί αλλά και για να μαθαίνουν οι πιο νέοι, το 1982, ύστερα από τριήμερη συζήτηση, ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για την Εθνική Αντίσταση σύσσωμοι τότε οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από την αίθουσα. Αυτή ήταν η αναγνώριση της «γαλάζιας» παράταξης όταν η ελληνική Βουλή απέδωσε τελικά το οφειλόμενο χρέος στην Εθνική Αντίσταση.
Συγκεκριμένα, τότε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Aνδρέας Παπανδρέου είχε αναφερθεί στους εκτελεσμένους της Κοκκινιάς και την Πολιτεία που «αγνοούσε πεισματικά την υπέρτατη θυσία των νεκρών». Ωστόσο, ο αρχηγός της Ν.Δ. Ευάγγελος Αβέρωφ δήλωσε την «κατηγορηματικά αρνητική» θέση του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο έδινε «συγχωροχάρτι στο ΚΚΕ για την αντεθνική του δράση». «Ποιοι είναι οι αγωνισταί που αγωνίστηκαν χωρίς να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον άλλων Ελλήνων, εναντίον της Δημοκρατίας; Θα μου πείτε και πώς θα τους ξεχωρίσουμε αφού κατά τεκμήριο ανήκουν στο ΕΑΜ;» έλεγε και υποσχόταν πως όταν επανέλθει η Ν.Δ. στην εξουσία θα καταργούσε τον νόμο. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε καταχειροκροτηθεί από όρθιους τους βουλευτές της Ν.Δ., η οποία στη συνέχεια αποχώρησε.
Ωστόσο, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές «γκάφες» κατά καιρούς, αυτή τη φορά η αναφορά του κάθε άλλο παρά τυχαία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού συμβαδίζει πλήρως με τη στρατηγική της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του που στόχο έχει η Αριστερά «να χάσει την ιδεολογική ηγεμονία», όπως ανέφερε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο twitter που επικροτούσε τον πρωθυπουργό.