Όταν η ΝΔ αντιδρούσε στη συμφωνία με Αλβανία και Ιταλία για την ΑΟΖ

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε υπουργός Νίκος Κοτζιάς, αποχωρούσε από το ΥΠΕΞ άφηνε έναν φάκελο με όλα την προεργασία, όπως κλείσιμο κόλπων, γραμμές βάσης κ.λ.π., για να ανακηρύξει η χώρα μας την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, διαδικασία απαραίτητη για την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Τα «Νέα», έγραφαν για «ξαφνική βόμβα» και ότι η σχετική δήλωση Κοτζιά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με την επισήμανση ότι τόσο σοβαρές ανακοινώσεις δεν θα έπρεπε να γίνονται από υπουργούς που έχουν παύσει να είναι μέλη της κυβέρνησης.

Μάλιστα τότε η κα. Μπακογιάννη, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία η οποία επανέφερε το αίτημα του κόμματος της για ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από το υπουργείο Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στα εθνικά θέματα.

Είχε γίνει η σχετική προεργασία

Η αλήθεια είναι ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, είχαν έρθει στο ΥΠΕΞ οι καλύτεροι χαρτογράφοι και η δουλειά που έγινε προκειμένου να κλείσουν για παράδειγμα οι κόλποι διήρκησε περί τα δύο χρόνια.

Λίγους μήνες πριν την αποχώρησή του και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2018, ο κ. Κοτζιάς, είχε ανακοινώσει την προκαταρκτική συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης λέγοντας ότι η Αλβανία είχε δεχθεί την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, το μέγιστο που επιτρέπει η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο τότε βουλευτής Α’ Αθήνας τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, είχε σπεύσει να καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σχετικά με τη συμφωνία.

Τι έγραφε όμως ο κ. Κικίλιας; Ότι «Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό ότι “κάποιοι” στην Αλβανία επιδιώκουν να παίξουν εσωτερικά μικροπολιτικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα» και ότι πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν οι συμφωνίες να μην είναι ετεροβαρείς και επαχθείς για τα εθνικά μας συμφέροντα και εξέφραζε την ανησυχία του ότι τυχόν λάθος χειρισμοί ή συμφωνίες με την Αλβανία στο Ιόνιο, μπορεί να δημιουργήσουν στρατηγικά προβλήματα στην περιοχή του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης!

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ο σημερινός υπουργός Υγείας από τη θέση τότε του τομεάρχη Άμυνας, έλεγε επί της ουσίας πως η επέκταση της υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο και η συμφωνία με την Αλβανία θα προκαλούσε προβλήματα στο Καστελόριζο και νότια της Κρήτης. Υπονοώντας προφανώς ότι η Τούρκοι θα ερμήνευαν τη μη συμφωνία μαζί τους ως αποδοχή των παράλογων απαιτήσεών τους!

Μόνο που τώρα, ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι ο τότε ΥΠΕΞ Ν.Μ Κοτζιάς, μιλούσε για μια συμφωνία τριών σημείων από τα υπερπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας έως νοτιοδυτικά της Κρήτης, εκεί που σήμερα, λίγους μήνες μετά, με τη ΝΔ στην Κυβέρνηση και τον κ. Κικίλια υπουργό, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν τη δική τους συμφωνά για ΑΟΖ με τη Λιβύη νοτίως της Κρήτης.

Τσίπρας: Επέκταση κυρώσεων σε Τουρκία για την παραβατική δραστηριότητα νότια της Κρήτης

Όπως είναι φυσικό το θέμα είναι ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα επανέλαβε το επιχείρημα του περί πολιτικής κατευνασμού από την πλευρά της Κυβέρνησης προκειμένου να μειώσει η Τουρκία της προσφυγικές ροές η οποία, όπως είπε, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. 

Ετικέτες