Όταν η ΝΔ «αγκάλιασε» τους «άνω» αγανακτισμένους

Όταν η ΝΔ «αγκάλιασε» τους «άνω» αγανακτισμένους

Τον καιρό του πρώτου μνημονίου ο Αντώνης Σαμαράς έκλεινε το μάτι στους «εθνικόφρονες» και «υπερπατριώτες» που συσπείρωναν κόσμο μέσω ταυτοτικών συμβόλων

Αντιφασιστικό δονκιχοτισμό λανσάρει όψιμα ο Αντώνης Σαμαράς, ισχυριζόμενος ότι βρέθηκε «αρκετά μόνος» όταν επί πρωθυπουργίας του παραπέμφθηκε η Χρυσή Αυγή και προφυλακίστηκαν ηγετικά στελέχη του μορφώματος. Εντεχνα συντηρεί τη θεωρία των δύο άκρων, λουστράροντας την ετεροχρονισμένη αντίδρασή του με πομφόλυγες περί εξυπηρέτησης του εθνικού και δημοκρατικού καθήκοντος. Βέβαια, για τους συναγελασμούς του γραμματέα της κυβέρνησής του Τάκη Μπαλτάκου με πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν ψέλλισε λέξη. Ούτε για το υποκλαπέν βίντεο με τον Κασιδιάρη που αποτύπωνε το άγχος για το ροκάνισμα «γαλάζιων» ψήφων από το μόρφωμα ούτε για τα sms-μέρος της δικογραφίας της Χρυσής Αυγής με τα οποία δινόταν γραμμή, επί πρωθυπουργίας του, στους ναζί για τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Σημειωτέον ότι οι υπόγειες συνεννοήσεις με τον Κασιδιάρη καταγράφηκαν μετά τη δολοφονία Φύσσα. Οπότε βάλτε λίγη φαντασία για το τι γινόταν πριν.

Τα χνάρια του πολιτικού του πάτρονα αποπειράθηκε να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, πέφτοντας για άλλη μια φορά στην παγίδα του παρελθόντος. Στο μήνυμά του μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του ναζιστικού μορφώματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη ΝΔ σαν πολέμιο του λαϊκισμού τον οποίο εξέθρεψαν οι πλατείες των αγανακτισμένων. «Η ΝΔ πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας» δήλωσε. Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός πορεύεται με γνώμονα το ερώτημα γιατί να ενδιαφέρουν ένα παιδί 17 ετών το πέρασμα φιλοβασιλικών στελεχών αλλά και η ύπαρξη υμνητών της χούντας μέχρι σήμερα στη ΝΔ, θα έπρεπε να θυμάται –ήταν βουλευτής άλλωστε– ότι το 2011 ο Αντ. Σαμαράς είχε αγκαλιάσει τις «πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας».

«Δεν γύρισα για να υποχωρήσω»

Τον Ιούνιο του 2011 ο Αντ. Σαμαράς δεν είχε προλάβει να κατέβει από το αντιμνημονιακό άρμα. Η μαζική κοινωνική αντίδραση που προκάλεσε το πρώτο μνημόνιο αποτυπωνόταν στις πλατείες ανά την επικράτεια, με τις πολιτικές δυνάμεις να προσπαθούν να ηγεμονεύσουν στο υπό ανάπτυξη κίνημα. Στην πλατεία Συντάγματος η διαχωριστική γραμμή τέθηκε με ξεκάθαρους όρους, χωρίζοντάς τη σε «άνω» και «κάτω» πλατεία. Στο πάνω μέρος τον τόνο έδιναν εθνικόφρονες και υπερπατριώτες, συσπειρώνοντας κόσμο μέσω της υπόμνησης ταυτοτικών συμβόλων. Στον αντίποδα, κάτω το προοδευτικό πρόσημο έδινε το στίγμα των συγκεντρώσεων και των διαδικασιών.

Τότε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς έκλεισε το μάτι στους «ενοίκους» της «άνω» πλατείας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» με υπογραφή της Ελλης Τριανταφύλλου και του Γιώργου Π. Τερζή, στις 6 Ιουνίου 2011 ο τότε πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι «η ΝΔ δεν διχάζει τον λαό». «Νιώθουμε τις αγωνίες του, χαιρόμαστε τις ειρηνικές διαμαρτυρίες του στις πλατείες, κάτω από σύμβολα που ενώνουν με ελληνικές σημαίες» είπε και ζήτησε από τους αγανακτισμένους αυτοσυγκράτηση. «Μην ενδώσετε στον πειρασμό της απελπισίας, που κάποιους –λίγους– τους οδηγεί σε ακρότητες! Κακό κάνουν στο κίνημά σας… Μην αποδεχτείτε το σαράκι της μισαλλοδοξίας!» ήταν το μήνυμά του.

Προσπάθησε δε να μετατρέψει σε πολιτικό πλεονέκτημα το ντεσαβαντάζ της αποστασίας. «Ξέρετε ποιος είμαι. Λέω όχι και εννοώ όχι! Κάποτε αρνήθηκα να υποχωρήσω και έμεινα έντεκα χρόνια σπίτι μου. Δεν γύρισα για να υποχωρήσω. Γύρισα για να παλέψω. Και το λάθος δεν το συνυπογράφω» διαβεβαίωνε προτού εκστομίσει ενώπιον της Μέρκελ το πολυθρύλητο: «Ουδείς αναμάρτητος».

«Η προσέγγιση με τον πατριωτικό χώρο»

Την ίδια μέρα το «Βήμα» κυκλοφορεί με τίτλο «Φλερτάρει με τους αγανακτισμένους η ΝΔ». Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Αρης Ραβανός, παραθέτοντας την ανάλυση και τις στοχεύσεις της τότε ηγετικής ομάδας αλλά και του ίδιου του Αντ. Σαμαρά για την πολιτική προσέγγιση του πατριωτικού σκέλους του κινήματος των αγανακτισμένων. «Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ένα διακριτικό φλερτ με τους πολίτες που διαμαρτύρονται και πλέον στον δημόσιο λόγο της αποφεύγει να αναφέρεται στον χαρακτηρισμό “αγανακτισμένοι”, αλλά μιλάει για ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες διαμαρτυρίες» σημειώνεται, ενώ υπογραμμίζεται πως η ΝΔ στόχευε αποκλειστικά «στη μεσαία και μικροαστική τάξη».

«Κρατάνε ελληνικές σημαίες»

Δημοσίευμα του antinews.gr, σάιτ που απηχεί τις σαμαρικές απόψεις, δίνει πιο ξεκάθαρη εικόνα. «Αλλαγή πολιτικής και Αξιοπρέπεια. Αυτό ζητούν οι συμπολίτες μας που μαζεύονται πια στις πλατείες. Ας τους αφουγκραστούμε!» προέτρεπε τους βουλευτές του ο Αντ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για «αγανακτισμένους», αλλά για «απελπισμένους» που συσπειρώνονται γύρω από το εθνικό σύμβολο.

«Ξέρετε ποιους εννοώ: Αυτούς που μαζεύονται κάθε μέρα και δηλώνουν “αγανακτισμένοι”. Είναι κάτι παραπάνω από αγανακτισμένοι: είναι απελπισμένοι! Αλλά το κίνημά τους είναι ειρηνικό, ακομμάτιστο, ενωτικό και πανεθνικό. Είναι όλοι ενωμένοι. Δεν είναι κομματικά μπλοκ. Κρατάνε ελληνικές σημαίες. Μόνο ελληνικές σημαίες! Οπως πάντα ο λαός στις δύσκολες στιγμές του πυκνώνει τις τάξεις του γύρω από τη σημαία του που εκφράζει ενότητα και αγώνα. Σε αυτούς οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική» ήταν τα λόγια του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με το antinews.gr.

Documento Newsletter