Οσονούπω χωρίς ρεύμα 200.000 νοικοκυριά

Οσονούπω χωρίς ρεύμα 200.000 νοικοκυριά

Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 18 δισ. ευρώ προς τα ιρλανδικά –κατά κύριο λόγο– funds, τα οποία με κεφάλαιο 100 ευρώ ετοιμάζονται να εκπλειστηριάσουν την περιουσία των «κόκκινων» δανειοληπτών. Δεν τους έφτανε ότι αγόρασαν τα «κόκκινα» δάνεια αντί πινακίου φακής (στo 3-25% της αξίας του κάθε δανείου), ήθελαν και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να μεγιστοποιήσουν τα αισχρά κέρδη τους. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, που από αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τώρα γίνεται και υπηρέτης του καρτέλ του φυσικού αερίου. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που από τον Νοέμβριο του 2020 που τέθηκε σε εφαρμογή το target model των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη έχουν αποκομίσει αισχρά κέρδη άνω των 10 δισ. ευρώ!

Πλέον στόχος του Θ. Σκυλακάκη δεν είναι οι «κόκκινοι» δανειολήπτες αλλά οι «κόκκινοι» καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που εντάσσονται στην Καθολική Υπηρεσία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω χρεών σε λογαριασμούς ρεύματος. Μέσα στην εβδομάδα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προώθησε στους προμηθευτές ρεύματος προσχέδιο σχετικής ρύθμισης στην οποία προβλέπεται ότι όσοι καταναλωτές μεταπίπτουν στην Καθολική Υπηρεσία λόγω χρεών θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτή μόνο για τέσσερις μήνες και ακολούθως θα δίνεται η ευχέρεια στον προμηθευτή να διακόπτει την παροχή ρεύματος.

Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος σε πηγή αισχροκέρδειας για το καρτέλ φυσικού αερίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που γεννούν αισχρά κέρδη για τους 4+1 του καρτέλ, έπειτα από τέσσερις μήνες ένταξής τους στην Καθολική Υπηρεσία, θα διακόπτεται η παροχή ρεύματος και θα καλούνται να ζήσουν χωρίς ζεστό νερό, χωρίς φωτισμό τη νύχτα, χωρίς να μπορούν να συντηρήσουν τα τρόφιμά τους ή να μαγειρέψουν.

Ο κλασικός κοινωνικός αυτοματισμός

Ηδη οι κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο για «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τον Θ. Σκυλακάκη, στόχος είναι να περιοριστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» από τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα «φέσια» των οποίων έστω και έμμεσα επιβαρύνουν τα υπόλοιπα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Η συνέχεια γνωστή: αναλαμβάνουν δράση τα συστημικά ΜΜΕ για να πατρονάρουν την κοινή γνώμη και να στρέψουν όσους μπορούν να πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος ενάντια στους κακοπληρωτές. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν είναι τουλάχιστον επιθετικοί και σίγουρα απέχουν από την πραγματικότητα, που είναι ότι οι περισσότεροι από όσους δεν πληρώνουν το κάνουν διότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. «Βαρίδι για την αγορά η Καθολική Υπηρεσία», «Καταφύγιο μπαταχτσήδων» είναι δύο χαρακτηριστικές κατηγορίες που εξαπολύονται για να προκαλέσουν την οργή αυτών που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την αισχροκέρδεια του καρτέλ ενάντια στους ανίσχυρους.

Τι είναι η Καθολική Υπηρεσία

Το 2011 εν μέσω της δίνης των μνημονίων που είχε φέρει στη χώρα η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ψηφίστηκε ο νόμος 4001/2011. Ηταν ακόμη μία προσπάθεια να συγκρατηθεί η λαίλαπα του υπέρογκου δανεισμού (70 δισ. ευρώ οι κυβερνήσεις Σημίτη σε μία επταετία και 130 δισ. ευρώ οι κυβερνήσεις Καραμανλή σε μία πενταετία) που επέφερε την πτώχευση. Οι επιχειρήσεις έκλειναν η μία μετά την άλλη και η ανεργία είχε φτάσει στο 27%.

Στο περιβάλλον αυτό οριζόταν ότι ο προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικού ρεύματος είναι ο προμηθευτής που προμηθεύει μικρούς πελάτες, οικιακούς πελάτες ανεξαρτήτως ισχύος και μη οικιακούς με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA. Ηταν στην ουσία ο νόμος που αναγνώριζε το ηλεκτρικό ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό και έδινε το δικαίωμα στους ανήμπορους να πληρώσουν να έχουν πρόσβαση έστω σε λίγες κιλοβατώρες (μέχρι και 25 kVA) αυτού του κοινωνικού αγαθού. Οταν λοιπόν έπαυε η συνεργασία με έναν προμηθευτή λόγω χρεών επερχόταν η ένταξη στην Καθολική Υπηρεσία και εξασφαλιζόταν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι κατέβαλλαν γι’ αυτό το ρεύμα 12% παραπάνω από το μέσο τιμολόγιο της αγοράς.

Ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια

Με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, οι ενταγμένοι στην Καθολική Υπηρεσία καταναλωτές έχουν ξεπεράσει τις 200.000. Στο τέλος του 2019 αυτοί οι αδύναμοι οικονομικά καταναλωτές ανέρχονταν σε 100.000.

Μετά τη θέση σε ισχύ του target model των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη τον Νοέμβριο του 2020 (έθεσε ως μέτρο για τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ρεύματος το καύσιμο που συμμετέχει με το μεγαλύτερο ποσοστό στο μείγμα και που στη συντριπτική πλειονότητα των ημερών είναι το φυσικό αέριο. Ετσι, το ρεύμα που παράγεται, για παράδειγμα από ΑΠΕ ή από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που είναι σχεδόν μηδενικού κόστους, στοιχίζει στον καταναλωτή σαν να είχε παραχθεί από φυσικό αέριο!) η ένταξη όσων αδυνατούσαν να πληρώσουν έχει λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Στο τέλος του 2021 ανήλθαν σε 148.000, για να αυξηθούν στο τέλος του 2022 σε 198.000, ενώ πλέον έχουν ξεπεράσει τις 200.000…

Documento Newsletter