Οσμή σκανδάλου στο Σέιχ Σου – Είναι πολλά τα λεφτά γενικέ…

Οσμή σκανδάλου στο Σέιχ Σου – Είναι πολλά τα λεφτά γενικέ…

Φωτιά και λάβρα για τα δημόσια ταμεία η ανάθεση έργου από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για το Σέιχ Σου

Οσμή σκανδάλου συνοδεύει την ανάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε ιδιώτη δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε 3.050 στρέμματα στο Σέιχ Σου. Με την εισαγγελική έρευνα για ελλιπή προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις καταγγελίες του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, το Documento φέρνει στην επιφάνεια δύο συμβάσεις ίδιου αντικειμένου με κραυγαλέα απόκλιση στην τιμή ανά στρέμμα. Οι υποψίες πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της άκρας μυστικότητας των κινήσεων του γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου αλλά και του τέως υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Η επίμαχη σύμβαση παραμένει στο σκοτάδι, καθώς η υποχρέωση ανάρτησης στο ΚΗΜΔΗΣ (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων) έχει παρακαμφθεί, ενώ –κατά τις πληροφορίες– υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας με τον ιδιώτη. «Αραγε η ίδια σπατάλη, απώλεια δημόσιων πόρων, ελλιπής προστασία και αδιαφάνεια εφαρμόστηκαν και στις 18 περιοχές της Αττικής;» διερωτάται ο τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Ειρήσθω εν παρόδω το Σέιχ Σου εντάχθηκε στο σχέδιο «Δρυάδες» και κηρύχθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης από κοινού με 18 περιοχές της Αττικής (και όχι μόνο) που χαρακτηρίζονταν από υψηλή επικινδυνότητα. Εντέλει, περί τα 100 στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες τον περασμένο Ιούλιο, ενώ αρκετές εκ των 18 περιοχών του σχεδίου που παρουσιάστηκε με παράτες και διθυράμβους από τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά μετρούν τις πληγές τους από το παρανάλωμα του πυρός του Αυγούστου.

Η επιτελική… προετοιμασία

Ας γυρίσουμε την κλεψύδρα ανάποδα. Στις 24 Μαΐου πραγματοποιείται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όχι ως είθισται στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, με θέμα το σχέδιο «Δρυάδες». Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και έντεκα δήμαρχοι της Αττικής στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές με χαρακτηριστικά επικινδυνότητας. «Εχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο –τουλάχιστον στην Αττική– τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός, με τον τραγικό απολογισμό των καταστροφικών πυρκαγιών του προηγούμενου μήνα σε αρκετές εκ των 18 περιοχών να δίνει σαφή εικόνα για τον βαθμό ετοιμότητας του «επιτελικού κράτους».

Στις 29 Μαΐου διεξάγεται νέα «έκτακτη σύσκεψη» με τους Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Ν. Χαρδαλιά, Στέλιο Πέτσα και αυτοδιοικητικούς. Το αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι και πάλι το σχέδιο «Δρυάδες», με τον τέως υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και νυν υφυπουργό Αμυνας να δίνει ασαφή απάντηση σε σχέση με το ύψος των κονδυλίων που θα δαπανηθούν. «Για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα υπάρχουν τα κονδύλια τα οποία έχουν επιχορηγηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, τόσο προς το υπουργείο Εσωτερικών όσο και προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει και συμπληρώνει πως με εντολή του πρωθυπουργού και δέσμευση της κυβέρνησης προετοιμάζεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ειδικό πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και τις φυσικές καταστροφές. Κατά τις πληροφορίες του Documento, η κυβέρνηση διέθεσε 3 εκατ. ευρώ μόνο για τις 18 περιοχές της Αττικής, χωρίς να έχει καταστεί γνωστό το ύψος των κονδυλίων για τις υπόλοιπες περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο «Δρυάδες».

Την περίοδο εκείνη εντείνονται οι φωνές της αντιπολίτευσης αλλά και λοιπών αυτοδιοικητικών για την κατάσταση που επικρατεί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, αφού ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιάννης Σάββας ανταλλάσσει πύρινες ανακοινώσεις με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας – Χορτιάτη με φόντο τις ευθύνες που υπάρχουν για την καθυστέρηση της έναρξης των έργων καθαρισμού του Σέιχ Σου. Ρόλο πυροσβέστη αναλαμβάνει ο… αναρμόδιος Ν. Χαρδαλιάς. Σε επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον υφυπουργό Σταύρο Καλαφάτη και τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δηλώνει: «Επειτα από τρία χρόνια επιστολών, ενημερώσεων, κραυγών και αναθεμάτων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σέιχ Σου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Πολιτική Προστασία, και σε συνεργασία με το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να δώσουμε λύση. Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, οι τεχνικές μελέτες και εκθέσεις και ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που ολοκληρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ». Βέβαια, ο Ν. Χαρδαλιάς παραβλέπει την πολιτική πίεση που του ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οπως και να έχει, το Σέιχ Σου εντάσσεται στο σχέδιο «Δρυάδες», ενώ στην αλήστου μνήμης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Χαρδαλιάς ανακοινώνεται ότι μέρος του σχεδίου αποτελούν το Τατόι, ο Υμηττός, η Ιπποκράτειος Πολιτεία και η Αρχαία Ολυμπία. Τρεις εκ των τεσσάρων περιοχών σε Αττική και Ηλεία έγιναν στάχτη και μπούλμπερη.

Οι αντιφατικές συμβάσεις

Στις 14 Ιουνίου, και συγκεκριμένα μία μέρα προτού ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για «μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας, μια πραγματική τομή» και ο Ν. Χαρδαλιάς δηλώσει με παρρησία πως «στην καρδιά του σχεδιασμού βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός της πυρκαγιάς και η άμεση ανταπόκριση», η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναθέτει –έπειτα από «πρόσκληση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης»– στην εταιρεία Κομποστοποίηση ΕΕ το έργο «Παροχή υπηρεσιών συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης υπολειμμάτων κλαδέματος στο Δημόσιο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου)». Εκτός από τον χρονισμό, ερωτήματα εγείρονται για το κόστος του έργου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τίμημα ανήλθε σε 1.525.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για 3.050 στρέμματα. Ητοι 500 ευρώ ανά στρέμμα.

Κόμπο στον λαιμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκαλεί η σύγκριση της παραπάνω ανάθεσης με αυτήν του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης για το ίδιο έργο στην ίδια περιοχή. Στις 24 Ιουνίου το Δασαρχείο υπογράφει σύμβαση με την ανάδοχο εργολήπτρια Σπυριδούλα Δρόσου για τη «μίσθωση δύο θρυμματιστικών μηχανημάτων για την ασφαλή διαχείριση (θρυμματισμού) υπολειμμάτων υλοτομίας στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης». Με βάση το προσφερθέν ποσοστό έκπτωσης, το κόστος ανέρχεται σε 40.848 ευρώ (πλην ΦΠΑ) για 552 στρέμματα. Τουτέστιν, 74 ευρώ το στρέμμα.

Το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στις 11 Ιουνίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ανέθεσε (αρ. πρωτ. 106967) στον ΑΔΜΗΕ την ευθύνη καθαρισμού 1.100 στρεμμάτων του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης επαρκών πιστώσεων. Ακολούθως ο ΑΔΜΗΕ –κατά τις πληροφορίες– ανέθεσε τον καθαρισμό σε ιδιώτη δασολόγο (ΔΕΑ/23487/14.06.21) αντί 143.198 ευρώ με τις προβλεπόμενες στη μελέτη του δασαρχείου τιμές. Δηλαδή περίπου 130 ευρώ το στρέμμα.

Αμείλικτα ερωτήματα

Τούτων δοθέντων, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

01 Γιατί αυτή η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην τιμή ανά στρέμμα μεταξύ της σύμβασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αυτών που υπέγραψαν το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και ο ΑΔΜΗΕ;

02 Με όρους οικονομίας κλίμακας, πώς γίνεται το κόστος ανά στρέμμα για 3.050 στρέμματα να είναι επταπλάσιο από αυτό που συμφώνησε το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για μόλις 552 στρέμματα;

03 Ισχύει η ίδια υπερκοστολογημένη τιμή και για τις συμβάσεις που αφορούν τις 18 περιοχές της Αττικής;

04 Γιατί η σύμβαση που –κατά τις πληροφορίες– υπογράφει ο Β. Παπαγεωργίου συνήφθη μία μέρα νωρίτερα από την κήρυξη του Σέιχ Σου σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης;

05 Γιατί η σύμβαση για το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης –όπως και οι υπόλοιπες συμβάσεις που αφορούν την Αττική– δεν αναρτήθηκε στο ΚΗΜΔΗΣ;

06 Με δεδομένο ότι –κατά τις πληροφορίες– στις 15 Ιουνίου 2021 (ημερομηνία ανακοίνωσης του σχεδίου «Δρυάδες») ο τέως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράφει την έναρξη εργασιών στο Σέιχ Σου, γιατί έπρεπε το έργο να ξεκινήσει εν μέσω αντιπυρικής περιόδου;

07 Τέλος, γιατί στη σύμβαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει –σύμφωνα με τις πληροφορίες– «απόρρητο επικοινωνιών» με τον ιδιώτη; Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει στις συμβάσεις και για τις 18 περιοχές της Αττικής που εντάχθηκαν στο σχέδιο «Δρυάδες»;

Το Documento απέστειλε τα ερωτήματά του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, αλλά όχι ως προς τις απαντήσεις, οι οποίες –σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε– θα δοθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

——————————————————————————————

Σωκράτης Φάμελλος

«Αδιαφάνεια, κρυφές συμβάσεις και σπατάλη δημόσιων πόρων»

Θέση επί του ζητήματος παίρνει ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκρ. Φάμελλος, θέτοντας το ερώτημα αν το «επιτελικό κράτος» εκτός από μπάχαλο, είναι «αδιαφανές και σπάταλο με τους δημόσιους πόρους». Αναλυτικά η δήλωσή του στο Documento:

«Το φετινό καλοκαίρι όλη η Ελλάδα διαπίστωσε την έλλειψη πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών και το επιτελικό μπάχαλο της πυρόσβεσης που οδήγησαν σε μια βιβλική οικολογική καταστροφή με 1,3 εκατομμύριο στρέμματα καμένα. Και όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε πολιτικές, εργαλεία και χρηματοδότηση για την πρόληψη πυρκαγιών και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας στην κλιματική κρίση, τα οποία επί δύο χρόνια πάγωσε. Πέρα όμως από τις εγκληματικές ευθύνες διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και άλλο σοβαρό πολιτικό πρόβλημα με αδιαφάνεια και σπατάλη δημόσιων πόρων στη λειτουργία της πολιτικής προστασίας. Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, διαπιστώνοντας τον κίνδυνο από τη σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση, είχαμε υποβάλει πέντε ερωτήσεις για την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη πυρκαγιών και τέσσερις ερωτήσεις ειδικά για την κατάσταση στο Σέιχ Σου. Τότε οι κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς δήλωναν αναρμόδιοι, ενώ πόροι δεν υπήρχαν για τις δασικές υπηρεσίες. Ξαφνικά δεκάδες εκατομμύρια δόθηκαν από την αναρμόδια Πολιτική Προστασία για καθαρισμό σε 18 περιοχές στην Αθήνα και στο Σέιχ Σου, χωρίς να δημοσιοποιηθούν ούτε οι διαγωνισμοί ούτε οι συναφθείσες συμβάσεις. Από τις αναθέσεις δε στο Σέιχ Σου προκύπτει ότι αντί για “μια νέα προσέγγιση με επίκεντρο την πρόληψη”, που δήλωναν οι Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς, έχουμε μια παλιά προσέγγιση αναθέσεων με αδιαφάνεια, κρυφές συμβάσεις και σπατάλη δημόσιων πόρων με επταπλάσιο κόστος από τον διαγωνισμό της δασικής υπηρεσίας! Αραγε η ίδια σπατάλη, απώλεια δημόσιων πόρων, ελλιπής προστασία και αδιαφάνεια εφαρμόστηκαν και στις 18 περιοχές της Αττικής; Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη τελικά εκτός από επιτελικό μπάχαλο είναι και αδιαφανές και σπάταλο με τους δημόσιους πόρους με πρόνοια πάλι για τους ημέτερους;».

Documento Newsletter