Η φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα απασχολούν ξανά το πολυδιαφημισμένο αγγλικό ποδόσφαιρο, μετά τις εφόδους που έγιναν σε ομάδες και γραφεία, στην Αγγλία και τη Γαλλία, οι οποίες είναι πιθανόν να βγάλουν… λαβράκι.
Η αρχή έγινε με τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στη Νιούκαστλ και τη Γουέστ Χαμ. Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν, ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της πρώτης, Λι Τσάρνλι, ο οποίος προσελήφθη πριν τρία χρόνια. Αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ακόμα ένα όνομα που διέρρευσε, ήταν αυτό του πρώην εξτρέμ της Νιούκαστλ Σιλβέν Μαρβό, ο οποίος πήγε στις «καρακάξες» το 2011 από τη Ρεν και πραγματοποίησε 39 εμφανίσεις. Πέρυσι, επέστρεψε στη χώρα του για λογαριασμό της Λοριάν.
Συνολικά, η δίωξη οικονομικού εγκλήματος στρατολόγησε 180 άνδρες σε συντονισμένη επιχείρηση, σε Αγγλία και Γαλλία, οι οποίοι προχώρησαν σε κατασχέσεις βιβλίων, αρχείων υπολογιστών και κινητών.
Σε ανακοίνωσή τους υποστήριξαν ότι συνέλαβαν αρκετούς εμπλεκόμενους με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για υπό διερεύνηση σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, έγινε έλεγχος και σε γραφεία που ανήκουν στην Τσέλσι, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν συλλήψεις και κατασχέσεις στους «Μπλε». Σε ανακοίνωσή της, η Γουέστ Χαμ ανέφερε ότι συνεργάζεται πλήρως με την δίωξη οικονομικού εγκλήματος.
Στη πραγματοποίηση της επιχείρησης συμμετείχαν και Γάλλοι, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν παράλληλη έρευνα στη χώρα τους. 10 τοποθεσίες ελέγχθηκαν εξονυχιστικά, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τέσσερις συλλήψεις.
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, η έφοδος έχει να κάνει με τις υποψίες υπόγειων πληρωμών ποδοσφαιριστών και ατζέντηδων, κατά τη μετακίνηση παικτών ανάμεσα σε συλλόγους της Premier League και της Ligue 1. Σύμφωνα με το BBC, το ποσό της οικονομικής απάτης που εξετάζεται, αγγίζει τα 5 εκατομμύρια. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να μην δημοσιοποιηθούν επισήμως ονόματα και να μην υπάρξουν ποινές για τις ομάδες. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι Άγγλοι, αυτό είναι πιθανόν να συμβεί στο μέλλον, διότι μόνο σοβαρές ενδείξεις θα δικαιολογούσαν μια τόσο καλά οργανωμένη και κοστοβόρα έφοδο.
Μολονότι οι έλεγχοι έγιναν αιφνιδιαστικά, το θέμα υπήρχε στην επιφάνεια εδώ και καιρό. Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν απευθυνθεί στη δίωξη οικονομικού εγκλήματος της Αγγλίας, μεταφέροντάς τους τις υποψίες για μαύρο χρήμα, τον Ιούλιο του 2016. Φέτος τον Ιανουάριο, κοινοβουλευτική επιτροπή απεφάνθη ότι 43 παίκτες, 12 ομάδες και οκτώ ατζέντηδες βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για φοροδιαφυγή στην ποδοσφαιρική βιομηχανία και για την χρησιμοποίηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της εικόνας των παικτών, προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις. Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν ξεχωριστές συμφωνίες, με βάση τις οποίες ορίζεται το πως ο παίκτης και ο σύλλογος μπορούν να εκμεταλλευτούν την εικόνα του κάθε παίκτη και είναι ξεχωριστές από τα συμβόλαια. Κάποιοι λοιπόν χρησιμοποιούν τις συμφωνίες αυτές για να μεταφέρουν χρήματα σε υπεράκτιες εταιρείες και υπάρχουν υποψίες ότι μαζί τους μεταφέρονται και συμφωνημένα χρήματα συμβολαίων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί.
Εικάζεται ότι πάνω από 180 ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν ιδιωτικές εταιρείες και άλλες μεθόδους για να δηλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Η χρησιμοποίηση των offshore στο ποδόσφαιρο έγινε περισσότερο γνωστή από τα Panama Papers, ενεργοποιώντας την βρετανική HMRC. Οι οικονομικές αρχές, οι οποίες τον Δεκέμβριο δήλωσαν ότι έχουν παραδώσει συνολικά 158 εκατομμύρια λίρες από το κυνήγι των φοροφυγάδων, είναι υπό πίεση, για να δείξουν έργο στα υψηλά πατώματα του ποδοσφαίρου και ελπίζουν ότι αυτή τη φορά οι αποδείξεις θα είναι επαρκείς…