Οσμή από «αυτοκρατορικά» ρουσφέτια στην ΕΤΑΔ

Οσμή από «αυτοκρατορικά» ρουσφέτια στην ΕΤΑΔ

Με μπαράζ καταγγελιών που έφτασαν έως τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το σωματείο εργαζομένων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) στην Κέρκυρα πασχίζει εδώ και μήνες να αναδείξει το πελατειακό όργιο που φέρεται να επικρατεί στο όνομα της χρυσοπληρωμένης (αν)αξιοκρατίας.

Προσλήψεις από το παράθυρο, κατά παράβαση του νόμου και της κοινής λογικής, έχουν μετατραπεί σε μοτίβο κανονικότητας παρά τις αδιαμφισβήτητες ενστάσεις αρμόδιων φορέων και ελεγκτικών οργάνων. Για λόγους… επιβράβευσης μέλη του σωματείου γίνονται αποδέκτες ρεβανσιστικών πρακτικών από τη διοίκηση, καθώς –σύμφωνα με τις καταγγελίες– το μουσείο Αχίλλειο στην Κέρκυρα «βαφτίστηκε» καφέ-μπαρ προκειμένου να τεθούν σε αναστολή συμβάσεις μέρους του προσωπικού (όλοι μέλη του σωματείου εργαζομένων) που απασχολείται στο άλλοτε ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ το οποίο μετέπειτα πήρε ο αυτοκράτορας (κάιζερ) της Γερμανίας Γουλιέλμος Β΄. Παράλληλα, στην ερώτηση για την ΕΤΑΔ που κατέθεσε πριν από έναν χρόνο στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το μισό υπουργικό συμβούλιο της σημερινής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αθρόες προσλήψεις και κατακόρυφη αύξηση του μισθολογικού κόστους, αποτυπώνεται ο ορισμός της τραγικής ειρωνείας. Και ήξεραν και ρώτησαν λοιπόν…

Μισθοί-χρυσάφι στις θέσεις ευθύνης

Η ΕΤΑΔ ΑΕ διαχειρίζεται την ιδιωτική ακίνητη περιουσία του δημοσίου, αποτελώντας 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν από μουσεία έως πλαζ και χιονοδρομικά κέντρα, με σκοπό την αξιοποίησή τους για την απομείωση του δημόσιου χρέους. Εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί φορέα της γενικής κυβέρνησης, γεγονός που δημιουργεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους για τις προσλήψεις προσωπικού. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως οι συγκεκριμένες δικλίδες καταστρατηγούνται συστηματικά και διαχρονικά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου, περίπου 250 προσλήψεις ορισμένου και αορίστου χρόνου έχουν γίνει αδιαφανώς από εποχής ΣΥΡΙΖΑ έως και σήμερα. Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να έχει προχωρήσει μέσα σε μικρό χρονικόδιάστημα σε 60 προσλήψεις, ενώ στα σκαριά είναι ακόμη 40 προσλήψεις προσωπικού.

Οι προσλήψεις, όπως καταγγέλλεται, φαίνεται να γίνονται με απλή ανάρτηση της σχετικής προκήρυξης στην ιστοσελίδα της εταιρείας, παραμερίζοντας πλήρως το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), χωρίς ανάρτηση πινάκων προσληφθέντων – απορριπτέων ούτε καν δικαίωμα ένστασης. Σύμφωνα με το σωματείο, οι ρουσφετολογικές προσλήψεις έχουν εκτινάξει το μισθολογικό κόστος κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αφού ως επί το πλείστον πρόκειται για θέσεις ευθύνης με υψηλές αμοιβές που κυμαίνονται από 2.500 έως 7.500 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, πιθανός οικονομικός εκτροχιασμός της εταιρείας απειλεί τις θέσεις εργασίας όσων προσλήφθηκαν νόμιμα, κάτι που έχει επισημανθεί προφορικά στους εργαζόμενους σύμφωνα με το έγγραφο (Α.Π. 100) που προώθησε το σωματείο στο ΑΣΕΠ.

Το σωματείο επικαλείται δύο «άσους» για να καταδείξει ότι οι προσλήψεις έγιναν κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Ο πρώτος αφορά το απαντητικό έγγραφο (Α.Π. 03/03.12.2019) του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο –σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Γιώργο Σαγιά– γνωμοδότησε ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται βάσει του ιδρυτικού νόμου της ΕΤΑΔ (ν. 2636/98), με εποπτεία του ΑΣΕΠ ως προς τους πίνακες κατάταξης και επιθυμητών προσόντων αλλά και με έγκριση του αριθμού των υπαλλήλων προς πρόσληψη με βάση την ΠΥΣ 33/2006, η οποία εκδίδεται έπειτα από αίτημα του φορέα στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο δεύτερος «άσος» σχετίζεται με το πόρισμα του ΑΣΕΠ, το οποίο – σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου– εντοπίζει ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους και έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελία προκειμένου να ολοκληρωθεί το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

«Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη»

Τα παραπάνω έχουν γνωστοποιηθεί δις στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα μέσω των αναφορών του κ. Σαγιά, οι οποίες κατατέθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και τον Απρίλιο αντίστοιχα. Ωστόσο η διοίκηση φαίνεται ότι επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη σε όσους προσπαθούν να επαναφέρουν την εταιρεία σε τροχιά νομιμότητας, θέτοντας τις συμβάσεις των υπαλλήλων στο μουσείο Αχίλλειο σε αναστολή.

Οπως αναφέρει το σωματείο, η απόφαση αναστολής των συμβάσεων όσων απασχολούνται στο μουσείο είναι παράνομη καθώς παραβαίνει όσα ορίζει η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ). «Εχουν γίνει καταγγελίες στους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, στον Απόστολο Βεσυρόπουλο ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα δημόσιας περιουσίας, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στη ΓΣΕΕ» λέει ο Γ. Σαγιάς και εξηγεί ότι η αναστολή πραγματοποιήθηκε με ψευδή επίκληση ΚΑΔ (κωδικός αριθμός δραστηριότητας) για παρεχόμενες υπηρεσίες καφέ-μπαρ προκειμένου να ενταχθεί στις επιχειρήσεις που ανέστειλε το κράτος και με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που σχετιζόταν με το κλείσιμο δημόσιων και ιδιωτικών παραλιών και χιονοδρομικών κέντρων. «Είμαστε σε αναμονή για την προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και ανοίξουν τα δικαστήρια» προαναγγέλλει.

Διευθυντές χωρίς προσόντα;

Τον Οκτώβριο του 2019 χρέη διευθυντή στο Αχίλλειο ανέλαβε προσωρινά ο Παναγιώτης Γεωργακούνιας, ενώ οικονομικός διαχειριστής τοποθετήθηκε ο Μάριος Τσατσάκης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου, κανείς τους δεν πληρούσε τα προσόντα ούτε της σχετικής προκήρυξης. «Ο Π. Γεωργακούνιας έχει προσληφθεί στην ΕΤΑΔ με ειδικότητα λεμβούχου, η οποία είναι παντελώς ασύμβατη με τη λειτουργία του τρίτου σε επισκεψιμότητα μουσείου στη χώρα. Ο Μ. Τσατσάκης βρίσκεται στην εταιρεία από

Οι ρουσφετολογικές προσλήψεις έχουν εκτινάξει το μισθολογικό κόστος κατά πολλά εκατομμύρια, αφού είναι θέσεις ευθύνης με μηνιαίες αμοιβές 2.500-7.500 ευρώ το 2010 και συγκεκριμένα μετά την απορρόφηση της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ από την ΕΤΑΔ. Πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο απέχουν κατά πολύ από τα απαιτούμενα προσόντα, απείχαν και από το υποκατάστημα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, γεγονός που επέφερε την “παράλυση” του μουσείου» υποστηρίζεται στην καταγγελία του σωματείου.

Τη σκυτάλη στη διοίκηση του μουσείου παρέλαβε ο νεοπροσληφθείς Τάσος Διαβάτης.Ο διευθυντής του Αχίλλειου ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό της Αντζελας Γκερέκου Μεγάλο Ιόνιο, ενώ κατήλθε, χωρίς να εκλεγεί, και στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, υποψήφιος με τον συνδυασμό του «αντάρτη» της ΝΔ Σπύρο Σπύρου.

«Ο μισθός του Τ. Διαβάτη κατά την πρόσληψή του είναι 4.500 ευρώ μηνιαίως χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξειδικευμένων προγραμμάτων Η/Υ και πτυχίο άριστης γνώσης ξένης γλώσσας» ισχυρίζεται στην καταγγελία του το σωματείο, στην οποία τίθεται το εξής ερώτημα: «Πού πήγαν τα απαιτούμενα προσόντα έστω και αυτής της προκήρυξης;».

Με τον ίδιο τρόπο, χωρίς καν αίτηση, προσλήφθηκε τον Αύγουστο στο υποκατάστημα Σπήλαια Διρού ο Πέτρος Λαζαράκος, αδερφός της υποψήφιας στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ και νυν προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου. «Και ο Λαζαράκος δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο από τον ΔΟΑΤΑΠ ούτε καν την απαιτούμενη προϋπηρεσία της παράνομης προκήρυξης» αναφέρεται στην καταγγελία.

Ετικέτες

Documento Newsletter