Όσκαρ 2024: Έγραψε ιστορία το «Οπενχάιμερ», καταξίωση για Λάνθιμο (Videos)

Επτά βραβεία πήρε η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ σκηνοθεσίας και τέσσερα η δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου ενώ η Έμα Στόουν κέρδισε το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου.

Σαν χρονικό ενός προαναγγελθέντος τελετουργικού, ήταν η 96η απονομή βραβείων όσκαρ που δεν έκρυβε καμία έκπληξη. Η αφρόκρεμα του Χόλιγουντ συγκεντρώθηκε στο Dolby Theater του Λος Αντζελες για να δει ποιοι ήταν οι εκλεκτοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2023 κι όλα κύλησαν απόλυτα προβλέψιμα. Δίκαια μεν τα περισσότερα όσκαρ αλλά θα θέλαμε να δούμε και μερικές ανατροπές που θα νοστίμιζαν κάπως την τελετή. Και για να μην κατηγορηθούμε για «πατριωτισμούς» αφήνουμε έξω από το κάδρο τον Λάνθιμο και δηλώνουμε την αδυναμία μας πχ. στην Έμιλι Μπλαντ στην κατηγορία Β γυναικείου ρόλου. 

Όπως αναμενόταν το «Οπενχάιμερ» ήταν ο μεγάλος νικητής στις περισσότερες βασικές κατηγορίες αποσπώντας τα βραβεία ταινίας, σκηνοθεσίας, Α΄ανδρικού και Β ανδρικού ρόλου στους Κίλιαν Μέρφι και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ αντίστοιχα, φωτογραφίας, μοντάζ και μουσικής για τη θαυμάσια δουλειά του Λούντβικ Γκόρανσον: ο νεαρός σουηδός συνθέτης κέρδισε το δεύτερο βραβείο του μετά από το «Black panther». Από την άλλη το «Poor things» απέσπασε το βραβείο της κορυφαίας γυναικείας ερμηνείας Α ρόλου – είναι το δεύτερο στην καριέρα της Στόουν μετά από το «La La Land» η οποία αναφέρθηκε στον σκηνοθέτη της με τα εξής λόγια: «Γιώργο μου έδωσες ένα δώρο ζωής με το ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ και σε ευχαριστώ για αυτό» – σκηνογραφίας, κοστουμιών και κόμμωσης/μακιγιάζ.

Φυσικά η 96η Απονομή των Βραβείων σημαδεύτηκε από τα περισσότερα εύστοχα χιουμοριστικά σχόλια του παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ, που ήταν κάπως πιο συγκρατημένος από τις άλλες τρεις φορές που βρέθηκε στο ίδιο πόστο. Από τις πιο αστείες στιγμές ήταν όταν ο Τζον Σένα εμφανίστηκε για να παρουσιάσει το βραβείο για τα καλύτερα κοστούμια ολόγυμνος, με τον φάκελο που έκρυβε το όνομα του νικητή να κρύβει και το επίμαχο σημείο του. Πάντως κάθε φορά που ο Κίμελ απευθυνόταν στο κοινό της αίθουσας, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κρύβονταν για να μην τους πάρουν τα σκάγια του. Δεν γλύτωσαν ο μεγάλος νικητής Κρίστοφερ Νόλαν («ο σκηνοθέτης του «Οπενχάιμερ» δεν έχει κινητό, δεν έχει σόσιαλ μίντια και γράφει τα σενάρια σε ένα κομπιούτερ που δεν είναι συνδεδεμένο στο Ιντερνετ για να μην τον διακόπτει ο εθισμός του στο πορνό»), ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ («η πιο «high» στιγμή της καριέρας του» είπε ο Κίμελ αναφερόμενος στο αμαρτωλό παρελθόν του σταρ με τους διάφορους εθισμούς του σε ουσίες), ενώ σχολίασε σαρκαστικά την απουσία της σκηνοθέτριας της «Barbie» από την πεντάδα των σκηνοθετών («επιτυχία η Barbie και αυτό οφείλεται στην Γκρέτα Γκέργουιγκ που δεν είναι καν υποψήφια. Μη χειροκροτείτε αφού εσείς δεν την ψηφίσατε!»)


Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν για το βίντεο με τους καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή την περασμένη χρονιά, με τον Αντρέα Μποτσέλι να τραγουδά ζωντανά επί σκηνής με τον γιο του το «Por Ti Volaré» (Con Te Partiro).

Δεν κατάφερε λοιπόν ο Γιώργος Λάνθιμος να γράψει ιστορία και να γίνει ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει είτε το βραβείο καλύτερης ταινίας είτε σκηνοθεσίας. Όμως το «Poor things» που διεκδικούσε 11 χρυσά αγαλματίδια μια χαρά τα κατάφερε, ξεπερνώντας μάλιστα τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για 2 με 3 βραβεία καθώς και η Στόουν πήρε το βραβείο από την Γκλάστοουν αλλά και το βραβείο κόμμωσης/μακιγιάζ που δεν κατέληξε στο φαβορί («Maestro»).


Από τους υπόλοιπους νικητές τα «Παιδιά του χειμώνα» κέρδισαν το όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Ντα ‘Βάιν Τζόι Ράντολφ, η  Ζιστίν Τριέ απέσπασε το βραβείο πρωτότυπο σεναρίου για το «Ανατομία μιας πτώσης», η «Ζώνη ενδιαφέροντος» αναδείχτηκε καλύτερη διεθνής ταινία ενώ απέσπασε και το βραβείο ήχου, το «Αγόρι και ο ερωδιός» ήταν το κορυφαίο animation, ενώ το καλύτερο διασκευασμένο σενάριο κέρδισε το «American fiction».

Eλάχιστες πάντως ήταν οι πολιτικές αναφορές στους πολέμους που μαστίζουν τον πλανήτη ενώ μόνο ο Τζόναθαν Γκλέιζερ αναφέρθηκε στη σφαγή της Γάζας κρατώντας μια στάση ουδετερότητας «αρνούμενος να επιτρέψει την καταλήστευση του Ολοκαυτώματος» όπως είπε χαρακτηριστικά όταν παρέλαβε το βραβείο διεθνούς ταινίας. 

Τα φιλμ «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» και «Maestro» έφυγαν με άδεια χέρια από την τελετή ενώ η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουικ ελέω Μπίλι Άιλις και του αδελφού της Φίνεας Ο Κόνελ, κέρδισε το όσκαρ καλύτερου τραγουδιού με το «What was I made for».

Τέλος, το πάρτι ολοκληρώθηκε φυσικά με Τζίμι Κίμελ να δίνει την τελευταία του παράσταση παραλαμβάνοντας μια ανώνυμη κριτική  που τον θεωρούσε τον χειρότερο οσκαρικό οικοδεσπότη. «Πρόεδρε Τραμπ, δεν είναι ώρα να πας φυλακή;» είπε ο Κίμελ και καταχειροκροτήθηκε. 

Διαβάστε επίσης:

Λύγισε η Έμα Στόουν: «Γιώργο σ’ ευχαριστώ…» – Η αγκαλιά με τον Λάνθιμο (Video – Photos)

Όσκαρ 2024: Τέσσερα βραβεία για το «Poor Things» του Λάνθιμου – Σάρωσε το «Oppenheimer» (Video)