Μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα προκειμένου όσα συμφωνούνται με την τρόικα να γίνουν πράξη, υποστηρίζουν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.
Προς επίρρωση όσων γράφει το Documento, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι, «λύνονται όλα τα θέματα σιγά-σιγά. Στο επόμενο διάστημα απαιτείται πολύ τεχνική δουλειά ούτως ώστε αυτά που συμφωνούνται, να γίνουν νόμοι, υπουργικές αποφάσεις κτλ.». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, τις επόμενες μέρες αναμένεται η υπουργική απόφαση για τις 120 δόσεις στους αυτοαπασχολούμενους και για το τι θα ισχύσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρωστούν σε τράπεζες και Δημόσιο ποσά από 20.000 έως 50.000 ευρώ, η λειτουργία της αγοράς ενέργειας και οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν σε τέσσερις εβδομάδες, περίπου την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και πριν το EG που είναι στις 4 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, όπως τονίζεται, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με τηλεδιασκέψεις. Επαναλαμβάνουν δε, όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2018 υπάρχει συμφωνία για τα βασικά μεγέθη και προβλέπεται με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Nωρίτερα το documentonews.gr έγραφε:
«Εκτιμώ με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018». Aυτό δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά την πρωϊνή συνάντηση με την τρόικα, λίγο πριν τα μέλη της αναχωρήσουν. Και τα δύο μέρη, ΥΠΟΙΚ – θεσμοί συμφώνησαν στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη για το 2017 και το 2018 με τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος να μπαίνει στο 2,8% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου για 1,75%) και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «συμφωνήσαμε στη βάση των μεγεθών και οι συζητήσεις μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως». Οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από τον στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.
Ως προς το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχίσει να συζητείται μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτιμάται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την αναμενόμενη επάνοδο του κουαρτέτου στο τέλος Νοεμβρίου.