Όρμπαν προς Μελόνι και Λεπέν: Ενώστε τις δυνάμεις σας

Τα σχόλια του Ούγγρου πρωθυπουργού έρχονται αφού η γαλλίδα ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έθεσε θέμα δημιουργίας κοινού μετώπου στην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τσόρτζια Μελόνι.

Ο Βίκτορ Όρμπαν επέπληξε την Παρασκευή τους ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων της Ιταλίας και της Γαλλίας επειδή δεν έκαναν συμφωνία για να συνεργαστούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια τέτοια συμμαχία, αν προσχωρήσουν και άλλοι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές, «θα ήταν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο Kossuth Rádió την Παρασκευή.

«Συνηθίζαμε να το ονειρευόμαστε αυτό και μετά ξυπνάμε και αποδεικνύεται ότι οι δύο κυρίες δεν μπορούν να έρθουν σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Όρμπαν ήρθαν αφού η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έθεσε θέμα δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι τον περασμένο μήνα.

«Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. … Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη», δήλωσε η Λεπέν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Το κόμμα της Μελόνι, Αδελφοί της Ιταλίας, ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ανήκει στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία. Και τα δύο κόμματα σημείωσαν σημαντικές νίκες στις ευρωεκλογές  πετυχαίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία τους.

Εάν τα δύο κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους, θα αποτελούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πίσω από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), και θα οδηγούσαν το μπλοκ προς τα δεξιά.

Αλλά η Μελόνι έχει κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά, φλερτάροντας με μια πιθανή συμμαχία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Όρμπαν ισχυρίστηκε επίσης την Παρασκευή ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κατασκευάσει «τρεις μεγάλες βάσεις στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία» για να μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία, προσπάθειες από τις οποίες δεσμεύτηκε να κρατήσει τη Βουδαπέστη μακριά. «Δεν δίνουμε ούτε μια δεκάρα χρήματα. Δεν παρέχουμε ουγγρικό έδαφος», δήλωσε.

«Οι 31 από τις 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να νικήσουν τους Ρώσους. Η θέση της Ουγγαρίας είναι ότι αυτό είναι λάθος, ακόμη και αν είμαστε μία από τις 32», πρόσθεσε ο Όρμπαν.

Η Ουγγαρία και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι κατέληξαν σε συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο η Βουδαπέστη δεν θα συμμετέχει στις προσπάθειες της συμμαχίας να βοηθήσει την Ουκρανία, ούτε θα εμποδίσει το ΝΑΤΟ να παράσχει στο Κίεβο βοήθεια και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία – εκλογές: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς παρουσίασε το πρόγραμμά του

Ραγδαίες εξελίξεις: Οι όροι ο Πούτιν για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Η μάχη κατά των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων απειλείται

Liberation: «Η γαλλική Αριστερά συμφώνησε για νέο Λαϊκό Μέτωπο»

G7: Σύγκρουση Μελόνι – Μακρόν για το δικαίωμα στην άμβλωση

G7: Ο Μπάιντεν πάλι «χάνεται στο κενό» – Το video που κάνει το γύρο του κόσμου

Βόρεια Μακεδονία: Η Σιλιάνοφσκα καταργεί για τον εαυτό της το «Βόρεια» και λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα

Κολομβία: Προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε παιδιά που έχουν τραυματιστεί στη Γάζα