Όριο χρέους στις ΗΠΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για deal – Τα «αγκάθια» και η κρίσιμη ημερομηνία

Προς το τέλος του φαίνεται να οδεύει το σίριαλ των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης των Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν και του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς για το όριο χρέους των ΗΠΑ, ούτως ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφική στάση πληρωμών.

Οι δύο πλευρές επιχείρησαν την προσπάθεια να στήσουν το περίγραμμα συμβιβασμού, για να αποφύγουν τη στάση πληρωμών που με βάση τα τελευταία δεδομένα αναμένεται να ενσκήψει την 5η αντί της 1ης Ιουνίου, κάτι που δίνει λίγο χρόνο ακόμα στον Λευκό Οίκο και στην αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «αισιόδοξος», προσθέτοντας πως έτρεφε την «ελπίδα» να μάθει εντός ωρών «αν είμαστε σε θέση να συνάψουμε συμφωνία».

«Είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία, αλλά δεν την έχουμε κλείσει ακόμα», δήλωνε νωρίτερα πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, εκφράζοντας πάντως σκεπτικισμό για το εάν πράγματι θα ανακοινωνόταν κάτι εντός ωρών.

Και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ο πρωταγωνιστής αυτού του πολιτικοοικονομικού σίριαλ στην πλευρά της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για πρόοδο. Αλλά «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ώσπου να συμφωνηθεί», πρόσθεσε, συνεχίζοντας την τακτική της πίεσης στον πρόεδρο.

Στα κυριότερα αγκάθια συγκαταλέγεται η απαίτηση των Ρεπουμπλικάνων όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ή/και βοήθεια από το κράτος, ιδίως επισιτιστική βοήθεια, να δουλεύουν για αυτά.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως είναι διατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο «πάνω από οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας αν δεν καταφέρουν να πάρουν το ψωμί από το στόμα Αμερικανών που πεινάνε».

Η ημερομηνία που το υπουργείο Οικονομικών λέει πως δεν θα είναι σε θέση να τιμήσει τις δανειακές και άλλες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας πλέον είναι η 5η Ιουνίου, όχι η 1η, κάτι που δίνει περιθώριο μερικών ημερών ακόμη.

«Στη βάση των πιο πρόσφατων διαθέσιμων δεδομένων, εκτιμάμε τώρα ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διαθέτει επαρκείς πόρους για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους ως την 5η Ιουνίου», ανέφερε χθες η Τζάνετ Γέλεν σε επιστολή της προς τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Τις δυο πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 130 δισεκ. δολάρια για συντάξεις και άλλες καλύψεις, ιδίως των βετεράνων, κάτι που σημαίνει πως το υπουργείο της θα έχει «εξαιρετικά χαμηλά διαθέσιμα», διευκρίνισε.

Ζητούμενο είναι το Κογκρέσο να ψηφίσει το ταχύτερο για να εγκρίνει την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος, καθώς αν δεν γίνει αυτό οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, κατάσταση άνευ προηγμένου με δυνητικά καταστροφικές οικονομικές, χρηματοοικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Πρόκειται για διαδικασία που για χρόνια ήταν απλά τυπική, όμως αυτή τη φορά, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να δώσουν πράσινο φως δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών. Επισήμως, ο Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να διαπραγματευθεί, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως θέτει υπό «ομηρία» την αμερικανική οικονομία.

Η συμφωνία θα παγώσει κάποιες κατηγορίες δαπανών αλλά αφήνοντας αλώβητους τους προϋπολογισμούς για την άμυνα και τους βετεράνους, κατά ρεπορτάζ των εφημερίδων New York Times και Washington Post.

Σε αντάλλαγμα το όριο του χρέους θα αυξηθεί για δυο χρόνια, για ορίζοντα που υπερβαίνει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, μειώνοντας τον κίνδυνο στάσης πληρωμών μέχρι τότε.