Το Βερολίνο θρηνεί σήμερα τον χαμό του μικρού πολικού αρκούδου Φριτς, ο οποίος έσβησε χθες σε ζωολογικό κήπο της γερμανικής πρωτεύουσας σε ηλικία μόλις τεσσάρων μηνών έχοντας ήδη πάρει τη θέση στις καρδιές των Γερμανών του Κνουτ, του διάσημου αρκούδου που πέθανε το 2011.
“Το πολικό μας αρκουδάκι υπέκυψε χθες βράδυ από ηπατίτιδα”, αναφέρει σε ανακοίνωση το Tierpark, τον ζωολογικό κήπο του ανατολικού Βερολίνου όπου ο Φριτς γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου. “Είμαστε βαθιά λυπημένοι. Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα αυτό το αρκουδάκι κατέκτησε την καρδιά μας”, έγραψε ο διευθυντής του πάρκου Αντρέας Κνίριμ. Εκεί γεννήθηκε ο Φριτς μαζί με τη δίδυμη αδελφή του, η οποία πέθανε μετά τη γέννα.
Ο Φριτς μόλις είχε περάσει την κρίσιμη φάση των τριών πρώτων μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων οι πιθανότητες επιβίωσης μιας αρκούδας που γεννιέται σε καθεστώς αιχμαλωσίας είναι πολύ μικρές. Ήταν η πρώτη πολική αρκούδα που γεννήθηκε τα τελευταία 22 χρόνια στο πάρκο αυτό.
Βρέθηκε χθες το πρωί χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στη μητέρα του, Τόντζα. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έπασχε από οξεία ηπατίτιδα και παρά την φροντίδα που είχε, κατέληξε χθες το βράδυ, σύμφωνα με το πάρκο που διευκρίνισε ότι σήμερα θα γίνει νεκροψία στον Φριτς για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.
Η γέννηση του Φριτς ενθουσίασε τους πάντες, καθώς τον έβλεπαν να παίρνει στην καρδιά τους τη θέση του Κνουτ, η γέννησή του οποίου το 2006 είχε συγκινήσει τον πλανήτη, στο άλλο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, στη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας: ο Κνουτ ήταν η πρώτη πολική αρκούδα που γεννήθηκε και επιβίωσε σε αιχμαλωσία τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια και πέθανε ξαφνικά το 2011, βυθίζοντας στο πένθος τη Γερμανία και όλο τον κόσμο.
Ένα μνημείο έχει αφιερωθεί στον Κνουτ στο πάρκο του δυτικού Βερολίνου, το οποίο εισέπραξε εκατομμύρια ευρώ από τα εισιτήρια χάρη στον Κνουτ και στις πωλήσεις των προϊόντων που βασίζονταν στην εικόνα του. Σήμερα, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Φριτς, ακόμη και το δεξί χέρι της ‘Αγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία, ο Πέτερ Αλτμάγιερ έγραψε ένα μήνυμα στο Twιtter στο οποίο εκφράζει τη θλίψη του και τονίζει ότι “πάνω από όλα πρέπει να προστατεύσουμε τις πολικές μας αρκούδες μέσα στη φύση”.
Καθώς απειλείται από το λιώσιμο των πάγων, η πολική αρκούδα θεωρείται “ευάλωτη” από τη Διεθνή Ένωση για την προστασία της φύσης, ενώ είναι είδος που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εκτροφής.