Βγαλμένο από σελίδες βιβλίου του Τζορτζ Oργουελ μοιάζει αυτό που δρομολογεί η κυβέρνηση της Κίνας, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ κλείνει τη «στρόφιγγα» του ίντερνετ στους νεαρούς. Κυρίως τα βράδια. Για το… καλό τους, φυσικά.
Βάσει των περιορισμών αυτών στον ασιατικό πληθυσμιακό και τεχνολογικό γίγαντα που τίθενται προς διαβούλευση και εκτιμάται πως θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου, οι ανήλικοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω φορητού τερματικού από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Εν παραλλήλω, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η ημερήσια διάρκεια σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω έξυπνων τηλεφώνων σε μόλις δύο ώρες για τους εφήβους 16-17 ετών και σε μόλις 40 λεπτά για παιδιά μικρότερα των οκτώ ετών. Οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν πως οι νέοι κανονισμοί θα δημιουργήσουν «ασφαλές και υγιές ιντερνετικό περιβάλλον για τους ανηλίκους» και θα μειώσουν τον εθισμό τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μοναδικό αστερίσκο αποτελεί το γεγονός πως οι γονείς θα μπορούν να το απενεργοποιούν. Αν το θέλουν. Ωστόσο, τα πρωτοφανή προσχέδια και το πλαίσιο του νέου κανονισμού της Διοίκησης Κυβερνοχώρου της Κίνας, αν τελικά τεθεί σε εφαρμογή, περνούν από… κόσκινο την ψηφιακή ζωή των νέων της χώρας και αποτυπώνει τη βούληση του Πεκίνου να ελέγξει έτι περαιτέρω τις διαδικτυακές δραστηριότητες.
Αν ζούσε ο Οργουελ, αυτά θα αποτελούσαν μετά βεβαιότητας αν όχι ξεχωριστό κεφάλαιο στο δυστοπικό μυθιστόρημα «1984», τότε σίγουρα πηγή έμπνευσης για τον Βρετανό συγγραφέα που, αν κάτι ήθελε να στηλιτεύσει με την πένα του, δεν ήταν άλλο από τον κρατικό έλεγχο και την επιτήρηση. Και αυτά είναι, αν μη τι άλλο, οργουελικά… προσχέδια.