Οργισμένη αντίδραση της Κίνας για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: «Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν»

Οργισμένη αντίδραση της Κίνας για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: «Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν»
This handout photo taken and released by Malaysia’s Department of Information, U.S. House Speaker Nancy Pelosi, center, waves to media as she tours the parliament house in Kuala Lumpur, Tuesday, Aug. 2, 2022. Pelosi arrived in Malaysia on Tuesday for the second leg of an Asian tour that has been clouded by an expected stop in Taiwan, which would escalate tensions with Beijing. (Malaysia’s Department of Information via AP)

Στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι προσγειώθηκε λίγο μετά τις 5:40 (ώρα Ελλάδας) η πτήση SPAR19 στην οποία επέβαινε η Νάνσι Πελόζι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου που προανήγγειλε απάντηση στην επίσκεψη της επικεφαλής της Βουλής των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Με μια μακροσκελή δήλωση διαμαρτυρίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε άμεσα και οργισμένα στην άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ζητά από την Ουάσιγκτον «να μην προχωρήσει περισσότερο στο λανθασμένο και επικίνδυνο μονοπάτι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ:

«Στις 2 Αυγούστου, αδιαφορώντας για την έντονη αντιπολίτευση και τις σοβαρές αιτιάσεις της Κίνας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και των διατάξεων των τριών μεταξύ Κίνας-Η.Π.Α. κοινών ανακοινώσεων. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα σοβαρά λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά αυτό, και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα βάσει της αρχής της μίας Κίνας. Η αρχή της μίας Κίνας είναι μια καθολική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και βασικός κανόνας στις διεθνείς σχέσεις.

Το 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν μια σαφή δέσμευση στις σχέσεις Κίνας-Η.Π.Α. Κοινό Ανακοινωθέν για την Καθιέρωση Διπλωματικών Σχέσεων — “Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρήσει πολιτιστικά, εμπορικά και άλλες ανεπίσημες σχέσεις με τον λαό της Ταϊβάν”. Το Κογκρέσο, ως μέρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι εγγενώς υποχρεωμένο να τηρεί αυστηρά την πολιτική μιας Κίνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και να απέχει από οποιεσδήποτε επίσημες ανταλλαγές με την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Η Κίνα είναι από παλιά αντίθετη στην επίσκεψη στην Ταϊβάν από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να σταματήσει μια τέτοια επίσκεψη. Δεδομένου ότι η Πρόεδρος Πελόζι είναι ο εν ενεργεία ηγέτης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η επίσκεψή της και οι δραστηριότητές της στην Ταϊβάν, με οποιαδήποτε μορφή και για οποιονδήποτε λόγο, είναι μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για την αναβάθμιση των επίσημων ανταλλαγών των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Η Κίνα δεν το αποδέχεται απολύτως και ο κινεζικός λαός το απορρίπτει απολύτως.

Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και πιο ευαίσθητο θέμα στην καρδιά των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Τα στενά της Ταϊβάν αντιμετωπίζουν έναν νέο γύρο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων και η θεμελιώδης αιτία είναι οι επανειλημμένες κινήσεις των αρχών της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή του status quo. Οι αρχές της Ταϊβάν συνέχισαν να αναζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ατζέντα της ανεξαρτησίας τους. Αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Συναίνεση του 1992, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσουν την “αποϊνοποίηση” και προωθούν την «αυξητική ανεξαρτησία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα. Διαστρεβλώνει συνεχώς, συσκοτίζει και καταργεί την αρχή της μίας Κίνας, εντείνει τις επίσημες ανταλλαγές της με την Ταϊβάν και ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”. Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν.

Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού στο ζήτημα της Ταϊβάν ήταν συνεπής. Είναι η σταθερή δέσμευση των περισσότερων από 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων να διαφυλάξουν αποφασιστικά την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Είναι κοινή φιλοδοξία και ιερή ευθύνη όλων των Κινέζων γιων και κορών να πραγματοποιήσουν την πλήρη επανένωση της πατρίδας. Η βούληση του λαού δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και η τάση των καιρών δεν μπορεί να αντιστραφεί. Καμία χώρα, καμία δύναμη και κανένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά τη σταθερή αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού να υπερασπιστεί την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχει την εθνική επανένωση και αναζωογόνηση. Η Κίνα θα λάβει σίγουρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα ως απάντηση στην επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ. Όλες οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτό πρέπει να βαρύνουν την πλευρά των ΗΠΑ και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο μεγάλες χώρες. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον έγκειται μόνο στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη, τη μη αντιπαράθεση και τη συνεργασία που κερδίζει. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας και καμία άλλη χώρα δεν δικαιούται να ενεργεί ως δικαστής για το ζήτημα της Ταϊβάν. Η Κίνα προτρέπει σθεναρά τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παίζουν το “κάρτα της Ταϊβάν” και να χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα.

Θα πρέπει να σταματήσει να ανακατεύεται στην Ταϊβάν και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει και να συνεννοεί τις αυτονομιστικές δυνάμεις της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν” με οποιαδήποτε μορφή. Θα πρέπει να σταματήσει τις πράξεις του να λέει ένα πράγμα αλλά να κάνει το αντίθετο στο ζήτημα της Ταϊβάν. Θα πρέπει να σταματήσει να διαστρεβλώνει, να συσκοτίζει και να υποσκάπτει την αρχή της μίας Κίνας. Πρέπει να λάβει αξιόπιστες ενέργειες για την αυστηρή τήρηση της αρχής της μίας Κίνας και των διατάξεων των τριών Κίνας-ΗΠΑ. κοινά ανακοινωθέντα, εκπληρώνουν τη δέσμευση “πέντε όχι” που ανέλαβε η ηγεσία των ΗΠΑ (να μην επιδιώκουν έναν “νέο Ψυχρό Πόλεμο”, να μην επιδιώκουν να αλλάξουν το σύστημα της Κίνας· η αναζωογόνηση των συμμαχιών της δεν είναι εναντίον της Κίνας· να μην υποστηρίζουν την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν” και να μην ψάχνετε για σύγκρουση με την Κίνα) και μην πηγαίνετε πιο κάτω από το λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι».

«Καλώς ήρθες στην Ταϊβάν, πρόεδρε της Βουλής Πελόζι».

Oδοφράγματα τοποθετήθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Ταϊπέι όπου φέρεται ότι θα μείνει η Αμερικανίδα αξιωματούχος, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Επίσης, δύο κτίρια στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν φώτισαν οθόνες LED με λόγια καλωσορίσματος. Ένα από αυτά είναι το εμβληματικό κτίριο Taipei 101, με την πινακίδα να γράφει: «Καλώς ήρθες στην Ταϊβάν, πρόεδρε της Βουλής Πελόζι».

Κοντά στον χώρο υποδοχής συγκεντρώθηκαν τόσο υπέρμαχοι όσο και πολέμιοι της επίσκεψης Πελόζι.

 

Στρατιωτικές επιχειρήσεις λόγω της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Οι εν λόγω ασκήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα τελειώσουν την Κυριακή, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζητούν πλοία και αεροπλάνα να αποφύγουν τις περιοχές όπου θα λάβουν χώρα οι ασκήσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν από την πλευρά του, τόνισε ότι κανένα κινεζικό μαχητικό Su-35 δεν πέταξε πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα, ωστόσο πέταξαν άλλα αεροσκάφη του Κινεζικού στρατού.  Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

 

Εμπάργκο σε εξαγωγείς της Ταϊβάν

Εν όψει της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, πάντως, η Κίνα επέβαλε τη Δευτέρα εμπάργκο σε περισσότερους από 100 Ταϊβανέζους εξαγωγείς τροφίμων, με στόχο να ασκήσει οικονομική πίεση στη βασική βιομηχανία του νησιού.

Το εμπάργκο καλύπτει μια ποικιλία αγαθών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά, το τσάι και το μέλι, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. H αρμόδια κινεζική υπηρεσία αιτιολόγησε την απόφαση στα «ξεπερασμένα δεδομένα στην τεκμηρίωση εισαγωγής».

 

Διαβάστε επίσης: Προειδοποιήσεις από Κρεμλίνο σε Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν

Διεθνής Τύπος: Ένταση ΗΠΑ και Κίνας από την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Documento Newsletter