Οργή Ζελένσκι κατά του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Αρνήθηκε να συναντηθούν

Οργή Ζελένσκι κατά του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Αρνήθηκε να συναντηθούν
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αριστερά, συναντά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. (AP Photo/Mary Altaffer)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να δεχθεί στο Κίεβο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ εξαιτίας της επίσκεψης του Αντόνιο Γκουτέρες στο Καζάν της Ρωσίας όπου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής της ομάδας BRICS, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

«Μετά το Καζάν, ήθελε να έρθει στην Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος δεν δέχθηκε την επίσκεψή του» εξαιτίας του εξευτελισμού του Διεθνούς Δικαίου στο Καζάν, δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Ωστόσο στη σύνοδο κορυφής των BRICS ο Γκουτέρες ζήτησε την Πέμπτη μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία, καλώντας σε ομιλία του ενώπιον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματιστούν οι μάχες που διαρκούν περισσότερο από δύο χρόνια.

Όμως η συμμετοχή του στη συνάντηση 20 παγκόσμιων ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι -το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022- προκάλεσε την οργή του Κιέβου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πούτιν στο Καζάν, ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Πριν από αυτές τις διμερείς συνομιλίες, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση του Γκουτέρες να επισκεφθεί το Καζάν και επεσήμανε ότι δεν είχε παραστεί σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε η Ουκρανία στην Ελβετία τον Ιούνιο.

«Πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή που δεν προάγει την υπόθεση της ειρήνης. Το μόνο που κάνει είναι να βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν την πόρτα για πώληση Eurofighter στον Ερντογάν;

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan

Σάντσεθ: «Εμείς οι Ισπανοί είμαστε παιδιά μεταναστών, δεν πρόκειται να γίνουμε γονείς της ξενοφοβίας»

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ μετά την επίθεση του PKK – Τι ζητά από τον Πούτιν

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Έκθεση βόμβα: Ο Μασκ βρίσκεται σε μυστική επαφή με τον Πούτιν από το 2022

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter