«Θέλω να είμαι κατηγορηματικός δεν μας βοηθάει η κυβέρνηση» διαμήνυσε μέσω της ΕΡΤ ο Διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουλμπασάκος επεσήμανε ότι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών: «Οι συνάδελφοι ιδιώτες δεν μπορούν να συμβάλλουν είναι χρήσιμοι κάπου αλλού. Σε εμβολιαστικά κέντρα και κυρίως στην πρωτοβάθμια υγεία».
Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς περιμένουμε από την κυβέρνηση, σε αυτό το επίπεδο, να βάλει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όχι, όμως, όπως έγινε στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας όπου τα ιδιωτικά νοσοκομεία έδωσαν 200 κρεβάτια προκειμένου να πηγαίνουν από τα δημόσια νοσοκομεία για αποθεραπεία από τον κορονοϊό, γιατί αυτό ήταν απαράδεκτο».
Επίσης, υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή η πίεση η μεγάλη είναι τις κλίνες κοινής νοσηλείας covid. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να μπει ολοκληρωτικά στη μάχη. Δεν μπορεί στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του πλανήτη να μένουν απ’έξω κάποιες δομές υγείας».
Καπραβέλος: «Δεν μας ακούνε διότι λένε ότι ελέγχεται η κατάσταση – Δεν ελέγχεται»
Με ιδιαιτέρως μελανά χρώματα περιέγραψε, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι υγειονομικοί, κάνοντας λόγο για «αφόρητη πίεση στο σύστημα Υγείας», υπογραμμίζοντας πως δεν εισακούγονται οι εκκλήσεις τους και η κατάσταση δεν ελέγχεται. Σε αυτό το μήκος κύματος είπε ότι: «Οι στρογγυλεμένες αλήθειες είναι ένα καλά καλυμμένο ψέμα».
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Open, υπογράμμισε ότι: «η πίεση που περιμένουμε είναι μεγάλη. η προηγούμενη εφημερία έκλεισε με 55 εισαγωγές. Ακόμα δε γνωρίζουμε ποια είναι η επίπτωση της Όμικρον» και συνέχισε λέγοντας: «Το τέταρτο κύμα δεν έχει τελειώσει. Έχουμε πολλά περιστατικά της Δέλτα παραλλαγής».
«Όλα τα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο μας είναι βαριά» είπε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα, τόνισε: «Αυτό που μας διακρίνει από όλες τις χώρες της Ευρώπης – γιατί σε καμία χώρα δεν ακούω αλλού διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ – είναι ότι το σύστημα στην Ελλάδα έχει υπερβεί τα όριά του. Δηλαδή έχουμε καλυμμένες όλες τις κλίνες εντατικής και υπάρχουν συμπολίτες μου διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γεγονός που καθιστά τη χώρα μου τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Εκτός ΜΕΘ διασωλήνωση δεν υπάρχει, εκτός ΜΕΘ ουσιαστικά δεν έχει καμία ελπίδα».
«Εάν μας έρθει στο τέταρτο κύμα ένα πέμπτο κύμα και καθίσει επάνω, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Και δεν μας ακούνε διότι λένε ότι ελέγχεται η κατάσταση. Η κατάσταση δεν ελέγχεται», κατάληξε.
Προειδοποίηση Πρασσά: «Με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του ΕΣΥ»
Μεγάλη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού, απειλώντας τα συστήματα Υγείας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Από την πλευρά του ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε ανοιχτά τον φόβο του πως μπορεί να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αποτέλεσμα των αυξημένων νοσηλειών.
Στο Οντάριο, όπως είπε, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών. Παράλληλα, οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά. Σημείωσε δε ότι όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.
Πρόσθεσε, μάλιστα πως: «Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθηθεί από ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας».
Επίσης, επισήμανε πως η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς τονίζοντας ότι «με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας».
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε πως είναι μια κίνηση με πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς ενδεχόμενη παράταση για διάστημα δύο εβδομάδων, θα έδιναν το χρόνο να περιοριστούν οι μεταδόσεις.