Αναβρασμός στην Τυνησία: Παύθηκε η κυβέρνηση από τον πρόεδρο – Ένοπλες δυνάμεις περικύκλωσαν το κοινοβούλιο

Αναβρασμός στην Τυνησία: Παύθηκε η κυβέρνηση από τον πρόεδρο – Ένοπλες δυνάμεις περικύκλωσαν το κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Άμυνας και την εκτελούσα χρέη υπουργού Δικαιοσύνης, μια μέρα μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας σε μια συνοπτική της ανακοίνωση γνωστοποίησε την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Ιμπραχίμ Μπαρτάτζι και της εκπροσώπου της κυβέρνησης Χάσνα Μπεν Σλιμάνε, που διατελούσε υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, και προσωρινή υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο

Αναταραχή επικρατεί στην Τυνησία μετά την απόφαση του προέδρου  της χώρας Κάις Σαΐντ να αναστείλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά των Τυνήσιων ηγετών.

Οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μερικές ώρες, με τον πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, Ρασίντ Γανούσι, ηγέτη του Ενάχντα, να βλέπει «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χθες, Κυριακή, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως τη “διάλυση του Κοινοβουλίου”.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.

“Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του”, δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου”.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με “τη βοήθεια της κυβέρνησης” υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε εξάλλου την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών.

Η κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τις διενέξεις ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά κόμματα και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι, που είναι επίσης επικεφαλής του Ennahdha, και τον πρόεδρο Σαΐντ, που παραλύει τις δημόσιες εξουσίες.

Καταγγέλλει επίσης την έλλειψη πρόνοιας της κυβέρνησης απέναντι στην υγειονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις οξυγόνου στην Τυνησία. Με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο στην πανδημία αυτή.

Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες κατά των ηγετών τους, κυρίως κατά του ισλαμικού κόμματος Ennahdha.

Φώναξαν κυρίως συνθήματα κατά του κόμματός αυτού και του πρωθυπουργού τον οποίο υποστηρίζει, Χισάμ Μασίσι, όπως “Ο λαός θέλει τη διάλυση του Κοινοβουλίου”.

“Αλλαγή καθεστώτος” έγραφαν επίσης ορισμένα πανό.

Η έδρα και τα σύμβολα του Ennahdha τέθηκαν στο στόχαστρο.

Καλέσματα για διαδηλώσεις την 25η Ιουλίου, ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, κυκλοφορούσαν εδώ και πολλές ημέρες στο Facebook, από διάφορες ομάδες.

Ζητούσαν μεταξύ άλλων αλλαγή του Συντάγματος και μια μεταβατική περίοδο που θα αφήνει μεγάλο χώρο στον στρατό, διατηρώντας παράλληλα τον πρόεδρο Σαΐντ ως αρχηγό του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter