Οργή στην Ουκρανία: Κατηγορούν για κλοπή πλοίου με σιτηρά την Τουρκία

Τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουκρανία καλεί για εξηγήσεις το Κίεβο, αφότου η Άγκυρα απελευθέρωσε το φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy με «κλεμμένα» ουκρανικά σιτηρά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αγνοώντας την έκκληση της ουκρανικής πλευράς, το πλοίο απελευθερώθηκε το βράδυ της 6ης Ιουλίου», αναφέρεται στη δήλωση. «Σε σχέση με την απαράδεκτη κατάσταση, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο προσκλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας».

«Λυπούμαστε που το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αφέθηκε να φύγει από το λιμάνι του Καρασού παρά τα στοιχεία της ποινικής υπόθεσης που παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Όπως σημειώνει το Politico, η διπλωματική διαμάχη απειλεί να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του ουδέτερου μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στις συνομιλίες για μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την επανέναρξη της εμπορικής ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: Reuters, Politico

Ετικέτες